Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κόμματα & ανεξάρτητοι «κλειδί» τις εξελίξεις

Καθοριστικές οι διεργασίες σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ. Ο ρυθμιστικός ρόλος των ανεξάρτητων βουλευτών. Το στοίχημα της συγκυβέρνησης για τα κρίσιμα νομοσχέδια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πως μπορούν να εξασφαλιστούν οι πολυπόθητες 180 ψήφοι.

Μικρά κόμματα & ανεξάρτητοι «κλειδί» τις εξελίξεις

Μετά την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών (τουλάχιστον επί του παρόντος), τα κόμματα καταστρώνουν τα σχέδιά τους για τις επόμενες κοινοβουλευτικές και εξωκοινοβουλευτικές μάχες. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, έτσι και το επόμενο διάστημα προμηνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρον με πολλά τα ανοιχτά "καυτά" μέτωπα.

Τα νομοσχέδια για τον αιγιαλό, τη μικρή ΔΕΗ, τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων είναι μερικές μόνο από τις εκκρεμότητες για το μήνα που μόλις ξεκίνησε και που έχει κινητοποιήσει ειδικά τα κόμματα της συγκυβέρνησης με σκοπό την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Και αυτό, στη σκιά της χθεσινής έκθεσης του ΔΝΤ η οποία ουσιαστικά μιλά για νέα μέτρα και προκαλεί νέους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το βλέμμα όλων αναπόφευκτα βρίσκεται και στους τελευταίους μήνες του έτους, όταν και θα κριθεί αν η παρούσα Βουλή καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα πάμε σε εθνικές εκλογές. Η θητεία του Κάρολου Παπούλια ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο του επόμενου έτους, όμως μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό και οι περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιζητούν διακαώς την εξεύρεση λύσης από τους νυν βουλευτές, προκειμένου οι εκλογές να γίνουν ει το δυνατόν στην ώρα τους, δηλαδή στα μέσα του 2016. Τότε ελπίζουν η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική να έχει ξεκάθαρα αρχίσει να αποδίδει αποτελέσματα στα μάτια των πολιτών, προσφέροντας σημαντικά επιχειρήματα στην κυβερνητική ρητορική.

Αλλά για να συμβεί αυτό, δεν επαρκούν οι βουλευτές των δύο κομμάτων. Και τούτο διότι για να εξασφαλιστεί η εκλογή του προέδρου, απαιτούνται από τη Βουλή 180 ψήφοι (στην τρίτη ψηφοφορία, ενώ στις δύο πρώτες 200 ψήφοι). Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το άθροισμα των βουλευτών των δύο κομμάτων (125 της ΝΔ και 27 του ΠΑΣΟΚ, σύνολο 152), δεν φτάνει. Και εδώ αρχίζει ένα "παιχνίδι" για την εξασφάλιση των υπόλοιπων 28 ψήφων που υπολείπονται για το "μαγικό" 180. Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 71 έδρες, η Χρυσή Αυγή 16, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 14, η ΔΗΜΑΡ επίσης 14, το ΚΚΕ 12, ενώ υπάρχουν και 21 ανεξάρτητοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του Βασίλη Καπερνάρου, ο οποίος προσχώρησε στην ομάδα αυτή πριν από δύο 24ωρα.

Αν θεωρητικά ισχυριστεί κάποιος ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ δύσκολα μπορεί να υπάρξει απώλεια ψήφων για να στηριχθεί η οποιαδήποτε πρόταση της συγκυβέρνησης για τον διάδοχο του κ. Παπούλια, εύκολα αντιληπτός γίνεται ο πολύ σημαντικός ρόλος τόσο των ανεξαρτήτων βουλευτών όσο και αυτών της Δημοκρατικής Αριστεράς και των ΑΝΕΛ. Κόμματα τα οποία, μετά τα τραγικά γι' αυτά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής, βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, το μέλλον τους είναι αβέβαιο, όπως και αυτό των βουλευτών τους.

Πολλά ακούγονται για την τύχη αρκετών εξ' αυτών, που -κατά ορισμένους- μπορούν να αποτελέσουν τα πολύτιμα "μαξιλαράκια" ασφαλείας για την κυβερνητική σταθερότητα. Ήδη τα πρώτα ονόματα, παρόλο που φυσικά δεν επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά, κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία. Μεταξύ τους, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Σπύρος Λουκούδης από τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Τέρενς Κουίκ από τους ΑΝΕΛ.

Ο ίδιος πάντως ο κ. Κουίκ, ως εκπρόσωπος του κόμματος και μετά το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε χθες το απόγευμα πως "οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που μας παρέχουν οι δημοκρατικές διαδικασίες, για να πάμε σε εκλογές και να δώσουμε ένα τέλος στο δράμα που ζουν οι Έλληνες".

Όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι 2 από τους 21, οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, σύντομα -όπως έχουν ανακοινώσει- θα προσχωρήσουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, διευρύνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία στους 154 βουλευτές. Από εκεί και πέρα, ρυθμιστικό ρόλο, ανάλογα με τη στάση τους, ίσως παίξουν οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ Γιώργος Νταβρής, Κώστας Γιοβανόπουλος και Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι Γιώργος Κασαπίδης και Νικήτας Κακλαμάνης (πρώην βουλευτές της ΝΔ), Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, μέχρι πρόσφατα βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ανεξάρτητοι, υπενθυμίζουμε, είναι επίσης οι Βύρων Πολύδωρας, Γιάννης Κουράκος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Νίκος Νικολόπουλος, Θόδωρος Παραστατίδης, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Νίκος Σταυρογιάννης. Ο τελευταίος πρόσφατα εξελέγη δήμαρχος Λαμίας, κάτι που σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, θα παραιτηθεί από βουλευτής, με τη θέση του να καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών βουλευτής της ΝΔ στη Φθιώτιδα. Κάτι που συνεπάγεται με μία ακόμη έδρα στην κυβερνητική πλειοψηφία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v