Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παγώνει» η κυβέρνηση ενόψει ανασχηματισμού

Εντός Ιουνίου οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ανακοινώθηκε και επισήμως από τον Ευάγγελο Βενιζέλο μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά. Στο τραπέζι το μοίρασμα των υπουργείων και αυτοί που θα τα στελεχώσουν. Στα υπ' όψιν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

«Παγώνει» η κυβέρνηση ενόψει ανασχηματισμού

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ανασχηματισμού επιβεβαιώθηκε χθες από τα πιο επίσημα χείλη. Αυτά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και παρόλο που οι ανασχηματισμοί ποτέ δεν ανακοινώνονται (ή έτσι τουλάχιστον ξέραμε), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε τακτική και εκ των πραγμάτων επέτεινε τη σχετική φημολογία. Αυτή αναπόφευκτα έχει επηρεάσει και τους νυν αλλά και τους φερόμενους ως υποψήφιους υπουργούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν σταματήσει να παράγουν έργο, περιμένοντας τα μαντάτα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που προεκλογικά δεν έβγαιναν για να στηρίξουν τις επιλογές των κομμάτων τους, αλλά τώρα, εν όψει ανασχηματισμού, τα βλέπουμε πολύ πιο συχνά στα ΜΜΕ, λένε πολιτικοί παρατηρητές. Από αυτήν την άποψη και ενώ η κυβέρνηση δείχνει να υπολειτουργεί, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να ξεκαθαρίσουν σύντομα το τοπίο, προκειμένου οι νέοι υπουργοί να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Από την άλλη, όπως ανέφερε μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, "δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη για τον ανασχηματισμό. Χρειάζεται προεργασία και θα είναι στοχευμένος στις ανάγκες του κυβερνητικού έργου και όχι για εσωτερική κατανάλωση".

Όσον αφορά τον ακριβή χρόνο των αλλαγών, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνει εντός Ιουνίου, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας πάντως υπενθυμίζει τα πέντε Συμβούλια Υπουργών που έχουν προγραμματισθεί στα μέσα Ιουνίου, στα οποία θα προεδρεύσουν οι Έλληνες υπουργοί.

Επίσης ένα άλλο ζήτημα που φέρεται να αποτελεί τροχοπέδη στη συντόμευση της σχετικής διαδικασίας είναι η βούληση του ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τον αριθμό των στελεχών του στο νέο σχήμα."Το ΠΑΣΟΚ είναι ένας από τους δύο παράγοντες της κυβέρνησης, εγγυητής σταθερότητας, ο προοδευτικός πόλος. Για εμάς έχει σημασία το προοδευτικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής και η λεγόμενη προοδευτική σταθερότητα", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, καταδεικνύοντας τις προθέσεις του.

Εφόσον το επιτύχει, ευελπιστεί να προσεταιριστεί εσωκομματικούς διαφωνούντες, δίνοντάς τους αξιώματα με αντάλλαγμα την "πολύτιμη σιωπή τους". Πρόβλημα ο κ. Βενιζέλος δείχνει να έχει και με τα... εκσυγχρονιστικά στελέχη της Κίνησης των 58. Θεωρούν ότι η πολιτική επιβίωση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δική τους δράση, οπότε θα πρέπει κι αυτοί να... ανταμειφθούν.

Όλα αυτά ασφαλώς ενοχλούν τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο του παιχνιδιού και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, προβληματίζεται για τα στελέχη που θα πρέπει να βάλει στην κυβέρνηση και κυρίως για αυτά που θα αποσύρει, καθώς το μόνο που δεν θέλει αυτήν τη στιγμή είναι οι εσωκομματικές γκρίνιες.

Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν πάντα το βλέμμα τους και στη ΔΗΜΑΡ και στις έντονες διεργασίες μετά την ανακοίνωση του Φώτη Κουβέλη ότι θα υποβάλει την παραίτησή του. Χθες, ο υπό παραίτηση πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει δεκτή από την Κεντρική Επιτροπή η παραίτησή του, με τα στελέχη της μειοψηφίας να ανεβαίνουν "στα κάγκελα" αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις πραγματικές προθέσεις του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βασίλη Οικονόμου ο οποίος φέρεται διατεθειμένος μέχρι και να αποχωρήσει από το κόμμα, ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v