Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Ετήσιο όφελος άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ θα έχει το Δημόσιο από την πλήρη λειτουργία του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ. Στο μισό τα τηλεπικοινωνιακά κόστη, καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες. Οι οκτώ «νησίδες» του έργου. Ποιες εταιρείες ενδιαφέρονται.

  • Της Μάρως Τσαντήλα
Στο στόχαστρο το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των εταιρειών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς βρίσκεται ο διαγωνισμός για το έργο ΣΥΖΕΥΖΙΣ II-Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8 που έχει βγάλει στον αέρα η Κοινωνία της Πληροφορίας και για τον οποίο οι προσφορές είναι προγραμματισμένο να κατατεθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Το έργο με συνολικό προϋπολογισμό 405,629 εκατ. ευρώ είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς που αφορούν τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο αυτήν την εποχή και εκτός από τον ΟΤΕ που έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε αυτόν αναμένεται να έχει παρουσία και η συντριπτική πλειονότητα των εναλλακτικών παρόχων.

Η Forthnet, η hellas online, η Wind και η Cyta εξετάζουν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για τον οποίο έχει υπάρξει ενδιαφέρον και από εταιρείες του εξωτερικού, ενώ με δεδομένο ότι το έργο διαιρείται σε οκτώ νησίδες δεν θα πρέπει να αποκλείονται και οι συμμαχίες.

Αντικείμενο αυτού είναι η επιλογή αναδόχων για τη σύναψη συμφωνίας πλαισίου για το έργο, ενώ, να σημειωθεί, πραγματοποιείται διακριτή διαγωνιστική διαδικασία για κάθε Νησίδα, καθώς πρόκειται για οκτώ διαφορετικά τμήματα του έργου (LOTS). Οι υποψήφιοι ανάδοχοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν προσφορά για μία ή και περισσότερες Νησίδες, όχι όμως απαραίτητα για το σύνολό τους.

Βασικοί στόχοι

Το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αποτελεί το έργο πυρήνα για τη συγκρότηση του Δικτύου Δημοσίου Τομέα (ΔΔΤ) ενώ βασικοί του στόχοι είναι εξής:

-Η σχεδόν πλήρης κάλυψη των κρατικών φορέων (αφορά 34.000 περίπου κτίρια συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών μονάδων).

-H αναβάθμιση της ευρυζωνικότητας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ (με αξιοποίηση οπτικών υποδομών πρόσβασης, όπου είναι εφικτό και συμμετρική πρόσβαση ταχύτητας 10/100/1.000 Mbps).

-H αναβάθμιση των υφιστάμενων κεντρικών υπηρεσιών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ - με έμφαση στην ασφάλεια, το βίντεο, την τηλεσυνεργασία, την αξιοποίηση mobile τεχνολογιών από τους χρήστες.

-H παροχή νέων τηλεματικών υπηρεσιών προστιθεμένης αξίας.

-Η αξιοποίηση των 68 Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών (MAN).

-Η μεγιστοποίηση της άθροισης της ζήτησης για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα.

-Η μείωση στο μισό των τηλεπικοινωνιακών εξόδων του Δημοσίου.

Όφελος

Ειδικά δε σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζήτημα της μείωσης των τηλεπικοινωνιακών εξόδων του Δημοσίου υπολογίζεται ότι στην πλήρη ανάπτυξή του το έργο θα συμβάλει στην εξοικονόμηση περισσότερων από 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Έως τώρα κάθε χρόνο το Δημόσιο για την κάλυψη των τηλεπικοινωνιακών του αναγκών δίνει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, ενώ με την πλήρη λειτουργία του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ το σχετικό κόστος υπολογίζεται ότι θα μειωθεί στο μισό.

Οι αναβαθμισμένες κεντρικές υποδομές, που προβλέπεται να κατασκευαστούν στο πλαίσιο του έργου, θα επιτρέψουν την παροχή σειράς υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην ασφάλεια, στην υιοθέτηση της τηλεδιάσκεψης, στη συνεργασία σε ενοποιημένο τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον και στην κινητικότητα των χρηστών - στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα με τη διασύνδεση των λειτουργικών στοιχείων της δημόσιας διοίκησης, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ θα καταστήσει δυνατή την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Το σύνολο των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Φορολογικών Αρχών, Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ασφαλιστικών φορέων κ.λπ. θα διατίθεται μέσω του δικτύου με εξωστρέφεια και διαφάνεια, υλοποιώντας το πλήρες φάσμα των εφαρμογών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Οι Νησίδες με βάση τους νομούς της χώρας που περιλαμβάνονται γεωγραφικά σε αυτές:
 
 
                                              Διαχωρισμός του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ σε Νησίδες
 
 
Νησίδα
 
Νομοί
 
 
Νησίδα 1 – Αττική
 
Αττικής
 
 
Νησίδα 2 – Στερεά Ελλάδα και Κυκλάδες
 
Μαγνησίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδος, Κυκλάδων, Φωκίδος
 
 
Νησίδα 3 – Δυτική Ελλάδα και Επτάνησα
 
Άρτας, Πρεβέζης, Αιτωλοακαρνανίας, Κορινθίας, Ευρυτανίας, Αχαΐας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας
 
 
Νησίδα 4 – Πελοπόννησος, Επτάνησα και Δυτική Κρήτη
 
Ζακύνθου, Ηλείας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ρεθύμνης, Χανίων
 
 
Νησίδα 5  – Θεσσαλία, Ήπειρος
 
Πιερίας, Καρδίτσας, Λαρίσης, Τρικάλων, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας
 
 
Νησίδα 6–  Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Κρήτη
 
Γρεβενών, Ημαθίας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Φλωρίνης, Πέλλας, Καστοριάς, Κοζάνης
 
 
Νησίδα 7 – Ανατολική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη
 
Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής
 
 
Νησίδα 8 – Θράκη, Νησιά Βορείου Αιγαίου και Δωδεκάνησα
 
Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου, Σάμου, Χίου και Δωδεκανήσων
 
 
 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v