Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο θα κρατήσει η... αποθέρμανση του Χ.Α.

Γιατί πέφτει η αγορά. Τα απόνερα των ΑΜΚ, η εκδήλωση ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος στα χαμηλά και τα ορόσημα MSCI rebalancing και εκλογών. Οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα και πώς θα αντιδράσει το Χ.Α.

Πόσο θα κρατήσει η... αποθέρμανση του Χ.Α.

Ισχυρές αναταράξεις, αλλά και ευκαιρίες αναδιάρθρωσης θέσεων δημιουργεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ο συνδυασμός ολοκλήρωσης των αυξήσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες, επικείμενης αναθεώρησης των δεικτών MSCI και διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Μετά και την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής, οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν, μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα, 8,3 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων προήλθε από νέους επενδυτές. Τόσο το ύψος των αυξήσεων, όσο και τα επιμέρους νούμερα είναι εντυπωσιακά.

Το μέγεθος των αυξήσεων ξεπερνά αισθητά την προηγούμενη ιστορική επίδοση του Χ.Α. (το καλοκαίρι του 2007). Μόνο η Eurobank διενήργησε τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου τράπεζας στο Χ.Α. και την τρίτη μεγαλύτερη έκδοση διεθνώς από τις αρχές του έτους.

Οι τέσσερις τράπεζες εξέδωσαν 13,2 δισ. νέες μετοχές (συμπεριλαμβανομένου του 1,13 δισ. τεμαχίων της Εθνικής), αριθμός ικανός, σε άλλες εποχές, να... γονατίσει την αγορά. Χάρη, όμως, στο γεγονός ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει ένα από τα αγαπημένα επενδυτικά stories της χρονιάς, οι επιπτώσεις του υπερπληθωρισμού μετοχών περιορίζονται σε συμπτώματα τύπου... hangover.

Οι νέες εκδόσεις απορρόφησαν μεγάλο μέρος της εν δυνάμει ζήτησης για την Ελλάδα και κατέδειξαν ότι οι long term επενδυτές, που επανήλθαν στο Χ.Α. μέσω των τραπεζών, είναι διατεθειμένοι να κτίσουν θέσεις σε θελκτικά επίπεδα τιμών, αλλά όχι να... κυνηγήσουν τις αποτιμήσεις.

Η τακτική των αγορών στα χαμηλά (bottom fishing) από την πλευρά των μακροπρόθεσμων επενδυτών επιβεβαιώθηκε δύο φορές, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αυξήσεων κεφαλαίου (Alpha και Πειραιώς) και του δεύτερου (Eurobank, Εθνική).

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εντάθηκε τόσο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας όταν ο FTSE 25 υποχώρησε ως τις 380 μονάδες, όσο και στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας 12 Μαΐου (υποχώρηση ως τις 370 μονάδες).

Παρ' όλα αυτά η νευρικότητα παραμένει κυρίαρχη. Ο FTSE 25 δεν κατάφερε να επανέλθει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (379 μονάδες), ενώ οι ανοικτές θέσεις στα παράγωγα παραμένουν υψηλές τόσο συνολικά όσο και για την περίοδο που λήγει την προσεχή Παρασκευή.

Το ορόσημο του MSCI rebalancing...

Αν από την αναθεώρηση του MSCI δεν αυξηθεί η στάθμιση του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές, τότε η αύξηση του free float της Eurobank και σε δεύτερο χρόνο της Εθνικής θα λειτουργήσει εις βάρος των υπόλοιπων τίτλων που συμμετέχουν στους δείκτες, προκαλώντας εκροές από παθητικής διαχείρισης Αμοιβαία Κεφάλαια.

Αυτό κρατά σε αναμονή μέρος των αγοραστών και εξηγεί εν μέρει τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα στα παράγωγα.

Ως απόρροια των αυξήσεων κεφαλαίου το Χ.Α. καθίσταται και πάλι τραπεζοκεντρικό, με αποτέλεσμα να υπάρξει σειρά αναθεωρήσεων δεικτών, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα με την τακτική αναθεώρηση του MSCI (σ.σ. απομένει η προσαρμογή του free float της Εθνικής μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στις 20 ή 21 Μαΐου).

Η αγορά προεξοφλεί ότι η μετοχή της Eurobank θα συμπεριληφθεί, κατ' εξαίρεση, στην τακτική αναθεώρηση των δεικτών MSCI, παρότι η διαπραγμάτευση των νέων τίτλων ξεκίνησε μετά το δεκαήμερο παρατήρησης (τελευταίο δεκαήμερο Απριλίου) και δεν πρόκειται για νεοεισαχθείσα εταιρεία. Το ύψος των εκτιμώμενων εισροών θα κινηθεί μεταξύ των 130 εκατ. (κατά την JP Morgan) και 220 εκατ. δολαρίων (κατά την HSBC).

...και η ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων στις τράπεζες

Η είσοδος της Eurobank στους δείκτες MSCI και η αναμενόμενη αύξηση της βαρύτητας της Εθνικής, όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων τίτλων θα σημάνουν την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων θέσεων στις τράπεζες, που ταλαιπώρησε την αγορά.

Η περίπτωση της Eurobank είναι χαρακτηριστική. Μέσα σε πέντε συνεδριάσεις (6 - 12 Μαΐου) άλλαξαν χέρια περίπου 900 εκατ. μετοχές. Το βραχυπρόθεσμο χρήμα πούλησε πριν και μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών κλειδώνοντας κέρδη, ενώ την προσφορά απορρόφησαν ως επί το πλείστον μακροπρόθεσμοι επενδυτές, των οποίων η ζήτηση δεν είχε γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Στο 0,34 - 0,36 ευρώ ανά μετοχή η Eurobank διαπραγματεύεται όσο περίπου η λογιστική της αξία, ακόμη και αν συνυπολογισθεί ότι φέτος θα έχει ζημίες άνω των 500 εκατ. ευρώ και προβλέψεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Υπό την παραπάνω εκτίμηση κάποιοι επενδυτές ενίσχυσαν τις θέσεις τους στον τίτλο της Eurobank μειώνοντας στις υπόλοιπες τράπεζες αλλά και σε μη τραπεζικά blue chips.

Ο κίνδυνος των εκλογών και οι εκτιμήσεις για το βάθος της διόρθωσης

Ο βασικός κίνδυνος για το Χ.Α. ήταν και παραμένει η διατάραξη της πολιτικής σταθερότητας καθώς κάτι τέτοιο θα κλονίσει τα θεμέλια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, παγώνοντας όλες τις προσδοκώμενες θετικές εξελίξεις (αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας, μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, μείωση του χρέους).

Χρηματιστές και διαχειριστές θεωρούν ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών θα είναι θετικός για τη συγκυβέρνηση καθώς στους μεγάλους δήμους της χώρας θα περάσει τη δεύτερη Κυριακή το σύνολο σχεδόν των υποψηφίων που στηρίζουν μεμονωμένα τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Το κεντρικό πολιτικό μήνυμα όμως θα σταλεί με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αν η Ν.Δ. αναδειχθεί πρώτο κόμμα ή έστω δεύτερο με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΛΙΑ συγκεντρώσει πάνω από 5%-6% με δεδομένες και τις φιλοευρωπαϊκές θέσεις που διατυπώνει το Ποτάμι, η αγορά εκτιμά ότι η πολιτική σταθερότητα δεν θα διαταραχθεί.

Αντιθέτως, αν η ΕΛΙΑ συντριβεί και ο ΣΥΡΙΖΑ βγάλει μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ., θα υπάρξουν αναταράξεις στη συγκυβέρνηση που είτε θα οδηγήσουν σε νέα πολιτική νομιμοποίηση μέσω ανασύνθεσης κομμάτων και βουλευτικών εδρών είτε σε πρόωρες εκλογές, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες η αγορά να διασπάσει καθοδικά σε επίπεδο 25άρη τις 365 μονάδες κινούμενη αρχικά προς τις 350 και ανάλογα με την ένταση της πολιτικής αστάθειας έως και τις 335 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v