Πανηγυρικό χαρακτήρα δίνει η κυβέρνηση στην υπογραφή των τριών συμβάσεων για έρευνες πετρελαίου σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.
Οι συμβάσεις που υπογράφονται σήμερα με την παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροοέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου είναι οι πρώτες μετά από 15 χρόνια πλήρους απραξίας στον συγκεκριμένο τομέα.
Ωστόσο, για την έναρξη υλοποίησης των συμβάσεων θα απαιτηθεί η κύρωσή τους από τη Βουλή, διαδικασία που κρίνεται αρνητική από την αγορά, όχι μόνο λόγω της πολιτικής συγκυρίας, αλλά και ως αρνητικό προηγούμενο για τις συμβάσεις που πρόκειται να υπογραφούν στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης.
Η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση των τριών περιοχών διήρκεσε περίπου 29 μήνες, χρόνος πολύ μεγάλος για παρόμοιους διαγωνισμούς. Μία από τις αιτίες είναι η ανυπαρξία κατάλληλης υποδομής σε επίπεδο κράτους.
Έτσι, τρία χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της ίδρυσης του κρατικού φορέα που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενος με τους φορείς της έρευνας και αρμόδιος για την τήρηση όσων περιλαμβάνουν συμβάσεις, στην ουσία δεν λειτουργεί αυτόνομα, δεν έχει στελεχωθεί και ούτε έχει έδρα.
Τις συμβάσεις θα κληθούν να υλοποιήσουν τα εξής σχήματα:
* για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL & GAS - PETRA PETROLEUM,
* για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - EDISON - PETROCELTIC,
* για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL & GAS - TRAJAN OIL & GAS Ltd.
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο (ν. 2289/95 περί έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και ν. 4001/2011) τα έσοδα του Δημοσίου από υδρογονάνθρακες προκύπτουν από τα εξής:
1. Φορολογία, 20% (κανονική)+5% (περιφερειακός φόρος)=25%
2. Μίσθωμα, το οποίο διαμορφώνεται βάσει:
• του ύψους της παραγωγής,
• των γεωγραφικών, γεωλογικών και λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής,
• του συντελεστή εσόδων και εξόδων (R-Factor).