Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 5 Μαϊου ξεκινά η τεχνική συζήτηση για χρέος

Εντός της επόμενης αξιολόγησης θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε αξιωματούχος της Ε.Ε. Ξεκινούν οι τεχνικές διεργασίες μετά το Eurogroup της 5ης Μαϊου.

Στις 5 Μαϊου ξεκινά η τεχνική συζήτηση για χρέος

Το Eurogroup της 5ης Μαΐου θα ζητήσει από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Εuroworking Group) να ξεκινήσει τις τεχνικές διεργασίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Μετά την επικαιροποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος το 2013 από τη Eurostat, δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, μπορεί πλέον να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό θα συμβεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, δηλαδή εντός του καλοκαιριού, σημείωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το Eurogroup της 5ης Μαΐου θα ζητήσει από την ομάδα εργασίας της ευρωζώνης να κινήσει τις σχετικές τεχνικές διαδικασίες.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι το θέμα αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup της 5ης Μαΐου από τον Έλληνα υπουργό Oικονομικών, ο οποίος θα ζητήσει από τις χώρες της ευρωζώνης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι της Ελλάδας, τον Νοέμβριο του 2012.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό οικονομικό σχέδιο 2014-2021 της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group. Εξέφρασε ικανοποίηση για την πρωτοβουλία της Ελλάδας, η οποία όπως είπε αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να χαράξει τη δική της αναπτυξιακή στρατηγική για τα επόμενα χρόνια.

Μία στρατηγική, συμπλήρωσε, η οποία στηρίζεται στην αύξηση των επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε υποδομές. Όπως είπε, στα επενδυτικά προγράμματα θα συμμετάσχει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, οι χώρες της ευρωζώνης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Γερμανία, η οποία προτίθεται να βοηθήσει μέσω της γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KFW.

Άργησαν να κινηθούν οι Έλληνες πολιτικοί

Οι Έλληνες πολιτικοί θα έπρεπε να ήταν πιο δραστήριοι ενεργώντας προληπτικά, αντί να κατηγορούν την τρόικα, τόνισε το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος 

«Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και οι πολίτες θα αποκομίσουν τα οφέλη της προσαρμογής. Μου έχουν μιλήσει πολλοί Έλληνες πολίτες. Ουδείς έχει αμφισβητήσει την αναγκαιότητα της προσαρμογής. Η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη. Οπότε, μην κατηγορείτε την τρόικα", υπογράμμισε. 

Όπως ανέφερε, παρουσιάζοντας την έκθεση αξιολόγησης, το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη η δουλειά. Σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος από την Ελλάδα αλλά υπάρχουν ακόμη ρίσκα υλοποίησης. Η αποφασιστικότητα της χώρας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ήδη αποδίδει αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, τόνισε χαρακτηριστικά.

Έκανε λόγο για τις φετινές προβλέψεις περί ήπιας βελτίωσης στο μέτωπο της ανεργίας, ενώ σημείωσε ότι ενώ αποκαθίσταται η ανταγωνιστικότητα, αυτό δεν έχει περάσει εντελώς στις τιμές.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, υπογράμμισε ότι ξεπεράστηκαν οι στόχοι του 2013 με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει τους στόχους του 2014.

Στο μέτωπο των εσόδων, τόνισε ότι είναι ορατά τα αποτελέσματα από τη βελτίωση στη συλλογή φόρων. Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση, με προσλήψεις εφοριακών.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να βελτιωθούν οι διαδικασίες. «Υπάρχουν πολλά assets προς πώληση και πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, στις 28 Απριλίου αναμένεται να έχει εκταμιευτεί η πρώτη δόση των 6,3 δις. Ευρώ. Η δεύτερη και η τρίτη δόση, ύψους 1 δισ. έκαστη, θα δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σε σύνδεση και με την επίτευξη των στόχων.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος υπογράμμισε ότι ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, στα τέλη του 2015, θα συνεχιστεί η αυξημένη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας. 

Το χρηματοδοτικό κενό 

Το στέλεχος της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και έχει αποκατασταθεί σε γενικές γραμμές η βιωσιμότητα του χρέους αν και οι προβλέψεις εμφανίζουν ελαφρά επιδείνωση σε σχέση με την προηγούμενη αναθεώρηση.

Όσον αφορά στο χρηματοδοτικό κενό, υπογράμμισε ότι αυτό μπορεί να καλυφθεί μέσω repos αλλά και από τα διαθέσιμα που υπάρχουν σε φορείς του Δημοσίου, τα οποία, όπως είπε ενδέχεται να υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εάν αποπληρώσουν οι τράπεζες τις προνομιούχες μετοχές, θα μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης.

Επίσης, ανέφερε ότι δεν έχει συμπεριληφθεί στην τρέχουσα αξιολόγηση πιθανή νέα έκδοση ομολόγου, "Εάν συνεχιστεί το θετικό κλίμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει και άλλο ομόλογο", δήλωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ θα πρέπει να διατηρηθεί για να καλύψει πιθανές μελλοντικές ανάγκες. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v