Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Mετασεισμοί» από την υπόθεση Μπαλτάκου

Η πρωτοβουλία Σαμαρά για αλλαγή του κλίματος και στροφή στην οικονομία. Aνησυχίες ότι Χρυσή Αυγή και Γιώργος Παπανδρέου απειλούν την κυβερνητική σταθερότητα. Νέα κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των γαλάζιων «ακροδεξιών στελεχών».

«Mετασεισμοί» από την υπόθεση Μπαλτάκου

Στους ρυθμούς των οπτικοακουστικών αποκαλύψεων που απειλεί να βγάλει στο φως η Χρυσή Αυγή, κινείται σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα, παρά την προφανή ανησυχία και ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει πάνω του το “παιχνίδι”, την ίδια ώρα πάντως που τα ενδοκυβερνητικά αγκάθια συνεχίζουν να υφίστανται και να μην επουλώνουν τις ανοιχτές πληγές.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκρούσει με κάθε τρόπο το «ατόπημα», όπως το χαρακτηρίζουν, του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Πάνου Μπαλτάκου, με υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος να επισημαίνει ότι επιβάλλεται η επικαιρότητα να μεταφερθεί στα σοβαρά θέματα και όχι σε παρασκηνιακές διεργασίες.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Χρυσή Αυγή «πετά ανεξέλεγκτα λάσπη στον ανεμιστήρα» και ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα κάνουμε διάλογο με μια εγκληματική οργάνωση που επικαλείται προϊόντα εγκλήματος για να απειλήσει και να επιβάλει τη δική της ατζέντα στην πολιτική ζωή του τόπου».

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να επαναφέρει τη συζήτηση στα οικονομικά θέματα. Χαρακτηριστική η δήλωσή του ότι «την ευθεία γραμμή που έχω χαράξει για την πατρίδα δεν την αλλάζω. Προχωράμε με την απαραίτητη ομοψυχία και την εξίσου απαραίτητη πολιτική σταθερότητα». Η Ελλάδα, σημείωσε «βγαίνει από την κρίση, βγαίνει στις διεθνείς αγορές και κάνεις δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Και σε κανέναν δεν θα επιτρέψουμε να μας τραβήξει πάλι πίσω», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την αντιπολίτευση.

Το θέμα Μπαλτάκου, πάντως, έχει προκαλέσει και ένα νέο ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χρήστος Πρωτόπαππας και ο Κώστας Τριαντάφυλλος θέτουν θέμα απομάκρυνσης από τη ΝΔ «ακροδεξιών στελεχών», με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στο πρόσωπο του Φαήλου Κρανιδιώτη και τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη Συγγρού πάντως απορρίπτουν κάθε είδους παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματός τους, επισημαίνοντας ότι ναι μεν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στα του οίκου του άλλου.

Την Παρασκευή, έκανε την επανεμφάνισή του -δύο μέρες μετά την προηγούμενη- και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επιμένει στην ανάγκη (παρόλο που δεν το αναφέρει ξεκάθαρα) απόσυρσης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει καμία προσωπική φιλοδοξία.

Στον πρώην πρωθυπουργό απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι «ο προοδευτικός πόλος στην κυβέρνηση, τον οποίο εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ, έχει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για την εθνική στρατηγική της χώρας, όσο και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου».

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ζητώντας πιο επιτακτικά να φύγει η κυβέρνηση. Καταγγέλλει την «εκκωφαντική σιωπή του πρωθυπουργού» και την «ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ του Μαξίμου και της Χρυσής Αυγής στο ανώτερο επίπεδο». Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «δεν υπάρχει θέμα Μπαλτάκου, υπάρχει θέμα Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή. Το τελευταίο που πρέπει να κάνει είναι άμεσα να έρθει στη Βουλή να δώσει εξηγήσεις για το διεθνή διασυρμό της χώρας». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v