Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: «Credit positive» η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου διασφαλίζει τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στηρίζει τη μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας, λέει η Moody's. Ωστόσο προειδοποιεί για πολιτικό κίνδυνο, λόγω συρρίκνωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Moodys: «Credit positive» η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των επιδόσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου, και η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου από τον EFSF είναι credit positive για τη χώρα, σύμφωνα με τη Moody's, καθώς διασφαλίζεται η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στηρίζεται η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ παράλληλα η εκταμίευση των δόσεων βελτιώνει τη ρευστότητα της κυβέρνησης εν όψει της λήξης ομολόγων.

Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί ότι τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα παραμένουν αρκετά υψηλά, ιδιαίτερα από τη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η Moody's εκτιμά πως η ολοκλήρωση του ελέγχου, η οποία καθυστερούσε από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2013, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκταμίευση περίπου 11,7 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις λήξεις ομολόγων αργότερα φέτος. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 9,3 δισ. ευρώ τον Μάιο και 5,5 δισ. τον Αύγουστο, κυρίως προς τον επίσημο τομέα. Η έγκριση του Eurogroup σημαίνει πως ο EFSF θα εκταμιεύσει 8,3 δισ. ευρώ σε τρεις υποδόσεις: 6,3 δισ. ευρώ τις ερχόμενες εβδομάδες και 2 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις μετά την εφαρμογή επιπλέον μεταρρυθμίσεων εντός των επόμενων μηνών. Ο οίκος εκτιμά πως και το ΔΝΤ θα εγκρίνει την εκταμίευση 3,4 δισ. ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού του συμβουλίου τον Μάιο.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, η Moody's εκτιμά πως η εφαρμογή του πρώτου μέρους του πολυνομοσχεδίου θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Προβλέπει πως η χώρα θα καταγράψει έναν περιορισμένο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,3% φέτος και του 1,2% το 2015.
Τονίζει πως το πολυνομοσχέδιο δεν περιελάμβανε κανένα επιπλέον δημοσιονομικό μέτρο, δίνει όμως τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διανείμει στην οικονομία 2 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε το 2013, μέσω του κοινωνικού μερίσματος και της πληρωμής καθυστερούμενων πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το δεύτερο μέρος του πολυνομοσχεδίου επικεντρώνεται στον τραπεζικό τομέα και δημιουργεί το νομικό πλαίσιο για να δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να μειώσει το ποσοστό του στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Moody's, τα πολιτικά ρίσκα στην Ελλάδα παραμένουν υψηλά εν όψει των δημοτικών εκλογών και των ευρωεκλογών του Μαΐου. Ένα ιδιαίτερο ρίσκο είναι η συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κατέδειξε αυτόν τον κίνδυνο, καθώς τα δύο μέρη αυτού πέρασαν με πολύ ισχνή πλειοψηφία, 152 ψήφων το πρώτο και 151 ψήφων το δεύτερο.

Η πιθανότητα περαιτέρω διάβρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραμένει ισχυρή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές εντός των επόμενων έξι μηνών, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος της τρόικας και θα μείωνε την εμπιστοσύνη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v