Απανωτά πλήγματα στην κυβερνητική ευφορία

Μετά τον εμφύλιο στο ΠΑΣΟΚ, ήρθε η θύελλα από την υπόθεση Μπαλτάκου-Κασιδιάρη που τείνει να επισκιάσει τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία. Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου την Παρασκευή. Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση και εκλογές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πονοκέφαλος οι δηλώσεις ΓΑΠ.

Απανωτά πλήγματα στην κυβερνητική ευφορία

Μόνο με... ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος για την κυβέρνηση ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές. Και μπορεί τα χαμόγελα από τις οικονομικές εξελίξεις και τις δηλώσεις στήριξης από το εξωτερικό να είναι πολλά και η αισιοδοξία διάχυτη, ωστόσο τα απρόοπτα εμπόδια, με τελευταίο το χθεσινό που οδήγησε στην παραίτηση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου (τον αντικατέστησε ο Φ. Καϊμενάκης), προσγειώνουν απότομα όσους από το κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν κοντά μια καλύτερη επόμενη μέρα.

Και δεν ήταν η πρώτη βόμβα που έσκασε στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αφού είχε προηγηθεί η κορύφωση του εμφυλίου στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη διαφοροποίηση της στάσης του Γιώργου Παπανδρέου και του Απόστολου Κακλαμάνη στην ψηφοφορία της Κυριακής. Μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες και ενώ δεν είχε καλά-καλά ολοκληρωθεί το πανηγυρικό για τη χώρα μας Ecofin, ο κυβερνητικός στρατηγικός σχεδιασμός ανατράπηκε και πάλι.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ (με τη δική του οπτική το κάθε κόμμα) βλέπουν πως δεν μπορούν να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά τις τελευταίες επιτυχίες, όπως λόγου χάρη την εξασφάλιση της δόσης και την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την άλλη Παρασκευή. Αντί αυτού, χρειάζεται να απολογούνται, αρχικά το πράσινο και στη συνέχεια το γαλάζιο στρατόπεδο, και το κλίμα προφανώς δεν είναι αυτό που θα ήθελαν ενάμιση μόλις μήνα πριν από την κρίσιμη εκλογική διαδικασία.

Διότι ενώ ο περαιτέρω προγραμματισμός μετά τη συμφωνία με την τρόικα προέβλεπε μόνο θετικές ειδήσεις, δηλαδή τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την έξοδο στις αγορές για πρώτη φορά μετά από χρόνια και την έναρξη των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος, τελικά προκύπτουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Και εκεί που ο μόνος φόβος μέχρι τώρα αφορούσε τη λίγο-πολύ γνωστή κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, η χθεσινή αιφνιδιαστική εξέλιξη δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις για το μείζον κυβερνών κόμμα τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στις κάλπες. Πόσο μάλλον που η παρέμβαση Γιώργου Παπανδρέου για το θέμα Μπαλτάκου ανοίγει νέο πονοκέφαλο. 

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι με τα νέα δεδομένα ίσως δούμε εκ νέου ανατροπές στους συσχετισμούς των δυνάμεων των κομμάτων και η Χρυσή Αυγή αρχίσει να ανακάμπτει, αντλώντας και πάλι ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία.

Η χθεσινή εξέλιξη με τη δημοσιοποίηση από τη Χρυσή Αυγή του διαλόγου του κ. Μπαλτάκου με τον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην κυβέρνηση και για μία ακόμη φορά το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών άρχισε να διαδίδεται ταχύτατα.

Το σχετικό βίντεο της συνομιλίας δείχνει τον κ. Μπαλτάκο να κατηγορεί τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης ότι έκαναν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για να προφυλακιστούν χωρίς στοιχεία οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, κάνοντας λόγο για πολιτικούς λόγους εξαιτίας των υψηλών ποσοστών του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών στους αρμοδίους, πάντως χθες κανένα κόμμα -πλην των Ανεξάρτητων Ελλήνων- δεν ζήτησε εκλογές. Σήμερα πάντως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σήκωσε περισσότερο τους τόνους ζητώντας από την κυβέρνηση να φύγει. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το θέμα προκειμένου να δώσει εξηγήσεις ο πρωθυπουργός, αλλά και εκλογές. Οπως αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Βουλής «η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά απεδείχθη επικίνδυνη, δεν μπορεί να συνεχίσει να χειρίζεται τις τύχες της χώρας».

Ο πρωθυπουργός την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση βρισκόταν σε σύσκεψη με κομματικά στελέχη στη Συγγρού, και το τηλέφωνό του πήρε φωτιά. Εξερχόμενος, ανέφερε "δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά αν είναι έτσι, ο κ. Μπαλτάκος δεν έχει καμία θέση στην κυβέρνηση". Αυτό επαληθεύθηκε λίγα λεπτά αργότερα, όταν ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης ανακοίνωνε με γραπτή του δήλωση της παραίτησή του. Οξεία ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξαρχής έσπευσε να ζητήσει την άμεση παύση του κ. Μπαλτάκου, υποστηρίζοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και τον σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που τη διέπει".

Ευθύνη στον πρωθυπουργό καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη βραδινή διακαναλική συνέντευξή του, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο βαθμό τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Όπως είπε, "υφίσταται πολιτικό και θεσμικό θέμα, καθώς οι αποκαλύψεις μαρτυρούν τον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού σε ένα μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος".

Αύριο το πρωί στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι αποκαλύψεις για τον Τάκη Μπαλτάκο και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το κλίμα.

Από την πλευρά της, τέλος, η Χρυσή Αυγή απειλεί ότι θα φέρει στο φως και άλλα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα με γαλάζιους πρωταγωνιστές.

Εν τω μεταξύ η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, έδωσε εντολή στην εισαγγελέα Καλλιόπη Νταγιάντα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί από μέρους του Ηλία Κασιδιάρη το κακούργημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Ο κ. Μπαλτάκος αναμένεται να καταθέσει ως μάρτυρας στις 7 Απριλίου.

Ο Φ. Καϊμενάκης στη θέση του Π. Μπαλτάκου

Ο αρεοπαγίτης κ. Φώτιος Καϊμενάκης, μέχρι σήμερα πρόεδρος και επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σταμάτης: Ευκαιριακός σύμμαχος της ΧΑ ο Τσίπρας

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε:

Δεν κατάλαβα τι εννοούσε ο κ. Τσίπρας, όταν χθες ζήτησε την παραίτηση των Υπουργών κ.κ. Δένδια και Αθανασίου.
Υιοθετεί τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, ότι «τάχα» οι δικαστικές διώξεις των στελεχών της είναι αποτέλεσμα σκευωρίας των δύο υπουργών;

Ισχυρίζεται ότι όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας γύρω από την εγκληματική δράση τους είναι δήθεν ανυπόστατα και οι αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών λειτουργών αστήριχτες και επιλήψιμες;
Κατηγορεί, δηλαδή, την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη πως συντονίστηκαν και με αθέμιτους τρόπους μεθόδευσαν την ποινική δίωξη των μελών ενός δημοκρατικού κόμματος που ασκούσαν με σύννομο τρόπο τα συνταγματικά τους δικαιώματα;

Αν αυτή είναι η άποψη του κ. Τσίπρα, οφείλει να την υπερασπιστεί δημόσια και χωρίς μισόλογα, αναλαμβάνοντας και το βάρος της ευθύνης των λόγων του.

Μέχρι τότε δεν θα είναι τίποτα άλλο παρά ένας αυτόκλητος και ευκαιριακός συνήγορος της Χρυσής Αυγής.

Αβραμόπουλος: Κυβέρνηση και πρωθυπουργός εγγυητές της συνταγματικής τάξης

Στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραμένουν οι εγγυητές της συνταγματικής τάξης στη χώρα προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος.

«Ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα, στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες» υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι η παράταξη της Νεάς Δημοκρατίας «Είναι η Παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση και τοποθέτησε τη χώρα μας στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παραμένουν οι εγγυητές της συνταγματικής τάξης, της πορείας της χώρας μας στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και της προάσπισης των δημοκρατικών μας θεσμών.

Τις κατακτήσεις αυτές οφείλουμε να διασφαλίσουμε ενωμένοι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v