Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ολομέλεια θα κριθεί το πολυνομοσχέδιο

Πέρασε από την Επιτροπή το νομοσχέδιο. Σε αλλαγή της ρύθμισης για το γάλα καταλήγουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Χαρακόπουλος αλλά ψηφίζει το νομοσχέδιο. Διαφωνίες Κασσή και Μωραϊτη. «Οι επενδυτές ψήφισαν με τα λεφτά τους», λέει ο Στουρνάρας.

Στην ολομέλεια θα κριθεί το πολυνομοσχέδιο

Σε νέα συμβιβαστική πρόταση καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναφορικά με το γάλα μετά και την άρνηση κυβερνητικών βουλευτών (Κασσής, Μωραϊτης) να ψηφίσουν την υφιστάμενη ρύθμιση.

Η συμφωνία που προέκυψε μετά από επαφές του υπουργείου Ανάπτυξης και του Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι το παστεριωμένο γάλα θα έχει διάρκεια ζωής μέχρι επτά ημέρες και θα την καθορίζει η βιομηχανία μετά από ελέγχους των αρμόδιων αρχών. H αλλαγή αυτή φαίνεται να ικανοποιεί τους διαφωνούντες.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε από την επιτροπή της Βουλής το βράδυ του Σαββάτου. Στην πορεία προς την ψηφοφορία της Κυριακής, όμως, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να κάμψει τις αντιδράσεις μέσα από περιμετρικές αλλαγές. Η δήλωση Βενιζέλου ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, είναι ενωμένη, υπεύθυνη και σηκώνει ένα τεράστιο βάρος» θα πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη.

Αλλωστε η κυβέρνηση δεν αρκείται στα 148 «ναι» που αρκούν για την ψηφοφορία της Κυριακής (καθώς οι έξι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν μπορούν ψηφίσουν), αλλά θέλει το "ναι" από τουλάχιστον 151 βουλευτές, ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί πολιτικά από την αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να πάει στο Eurogroup της Τρίτης με ψηφισμένο το πολυνομοσχέδιο προκειμένου να πάρει το πράσινο φως για τη δόση η οποία αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο θα καταβληθεί στις 17 Απριλίου. Για να γίνει όμως αυτό δεν μπορεί να παρεκκλίνει από όσα συμφωνήθηκαν με την τρόικα, όπως προειδοποίησε και ο Ματίας Μόρς.

Χατζηδάκης: Το γάλα ημέρας δίνει πλεονέκτημα στην τοπική συνεταιριστική κοινωνία

Σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στο θέμα του γάλακτος, αναρωτήθηκε γιατί είναι καταστροφικό να μην έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην ΕΕ, και γιατί είναι αρνητική η εισαγωγή για πρώτη φορά του ελληνικού σήματος, και μάλιστα από το ελληνικό γάλα.

Σημείωσε, πάντως, πως «είμαστε εδώ για να ακούσουμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο της επιστήμης και της κοινής λογικής, με περιορισμένα περιθώρια λόγω της συμφωνίας με την τρόικα». 

«Κάθε άλλο παρά σκοπό έχουμε να βλάψουμε την ελληνική αγελαδοτροφία. Το γάλα ημέρας και το ελληνικό σήμα είναι αποδεικτικά των προθέσεών μας. Όμως δεν μπορούμε να αδιαφορούμε και για το ότι έχουμε ακριβότερο γάλα από τον κοινοτικό μέσο όρο», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, το γάλα ημέρας χωρίς τη διαδικασία θέρμισης θα κυκλοφορεί στην τοπική αγορά δίνοντας πλεονέκτημα στην τοπική συνεταιριστική κοινωνία.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε παράλληλα πως το θέμα του γάλακτος ήταν ένα από τα θέματα που η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε από την αρχή με την τρόικα και συνέχισε να το διαπραγματεύεται μέχρι την ώρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Σε ότι αφορά το θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, δήλωσε πως ακόμα και αν δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, «τα μέτρα θα έπρεπε να τα ψηφίσουμε γιατί ήταν οφειλόμενες μεταρρυθμίσεις. Για το ακριβές του πράγματος, όταν ανέλαβα υπουργός ήταν ήδη μνημονιακή υποχρέωση. Είναι προαπαιτούμενη δράση γιατί είναι μια σημαντική παρέμβαση. Κάθε φορά είναι κάποιες τέτοιες σημαντικές παρεμβάσεις (όπως ήταν τα χρέη της ΕΥΔΑΠ ή ο κώδικας των δικηγόρων)».

«Προφανώς οι παρεμβάσεις του ΟΟΣΑ δεν υπήρξαν για ούτε ένα δευτερόλεπτο Ευαγγέλιο για την κυβέρνηση», τόνισε. «Αρχικά 555 προτάσεις έφερε η ομάδα του ΟΟΣΑ. Έγιναν συζητήσεις και αφαιρέθηκαν κάποιες και περιοριστήκαμε στις 329. Παρουσιάστηκε η έκθεση δημόσια από τον ίδιο γενικό διευθυντή του ΟΟΣΑ, το ποιος την έχει συγγράψει την έκθεση φαίνεται, με ποιους μίλησε ο ΟΟΣΑ φαίνεται» σημείωσε. «Η αμοιβή του ήταν πράγματι 936.000 όσο ήταν το μισό έλλειμμα του ΟΣΕ».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «έχουμε αποφασίσει να υιοθετήσουμε το 82% των συστάσεων του Οργανισμού, όπως είχε προταθεί από τον οργανισμό και ένα 8% μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα, τροποποιημένο.

Σ' αυτό το 8% ανήκουν το γάλα και τα φάρμακα. Υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι αναμενόμενες. Δεν εκπλήττουν κανέναν. Έχουμε να κάνουμε με μικρότερα ή μεγαλύτερα προνόμια που είχαν διασφαλιστεί από διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Οι παρατάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας που ψήφισαν υπέρ των προνομίων αυτών, αποφάσισαν να τα καταργήσουν και να κάνουν την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα εξυπηρετείται το συμφέρον του καταναλωτή».

Ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε επίσης ότι «στην ανάγκη που έχουμε βρεθεί να μειώνουμε μισθούς, συντάξεις, για να αποφύγουμε τα χειρότερα, να αποφύγουμε την χρεοκοπία, μέτρα σαν και αυτά είναι ένα είδος κοινωνικής πολιτικής».

Διαφωνούν Κασσής και Μωραϊτης

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές ξεκίνησε με την παραίτηση Μάξιμου Χαρακόπουλου να βαραίνει το κλίμα και τους αντιδρώντες βουλευτές για το γάλα, μεταξύ των οποίων οι Μ. Κασσής και Θ. Μωραϊτης να διατηρούν ενστάσεις.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Κασσής επέμεινε στη θέση του, λέγοντας πως εάν δεν κατατεθεί η πρόταση του κ. Τσαυτάρη στη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση, δεν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. «Κάνατε μεγάλο λάθος να πάτε εκβιαστικά στο βουλευτή και να τα βάλετε όλα σε ένα άρθρο, για να μην μας δοθεί η δυνατότητα να πούμε όχι. Ακόμα και έτσι όμως, θα πω όχι γιατί αισθάνομαι κοροϊδία στον εαυτό μου, να μην αποτυπωθεί αυτό που συμφωνήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό», τόνισε. «Ακόμα και αυτό το δίλλημα ότι θα πέσει η κυβέρνηση, έχετε πρώτα εσείς την ευθύνη ως κυβέρνηση και μετά εγώ ως βουλευτής», συμπλήρωσε.

Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης επέμεινε στις αντιρρήσεις τους για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος. «Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Μωραϊτης. Επίσης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και με το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, λέγοντας πως «αυτό εξυπηρετεί μόνο τις ιδεολογικές σας εμμονές», ενώ ζήτησε να αποσυρθεί και η διάταξη για τα φωτοβολταϊκά σημειώνοντας πως «κάποιοι ετοιμάζονται να κάνουν πάρτυ αγοράζοντας τις εγκαταστάσεις των αγροτών πιρ παρά».

Αλλαγές ζητούν και βουλευτές της Ν.Δ.

Βελτιωτικές αλλαγές ώστε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια» κάλεσε τους υπουργούς ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Βλάχος.

Ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ, έθεσε στην τοποθέτησή του τα επίμαχα σημεία των διαφωνιών του στις διατάξεις για τα φαρμακεία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα φωτοβολταϊκά, τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, το ταμείο των ασφαλιστικών εταιρειών και το γάλα.

Ειδικώς για το τελευταίο θέμα ο κ. Βλάχος ζήτησε να κατατεθεί η ρύθμιση ώστε το «ζωντανό αυτό προϊόν» να μην αφεθεί στο έλεος των βιομηχανιών να θέσουν τους κανόνες παρά να αφεθεί ελεύθερος ο καταναλωτής να διαλέξει. «Διαφωνούμε στο να παίξει το ελληνικό γάλα με αντίξοες συνθήκες για να μην πω με στημένο παιχνίδι» είπε καταλήγοντας.

«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», είπε επίσης η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

Παραιτήθηκε ο Χαρακόπουλος

Ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαροκόπος, εμμένοντας στη διαφωνία του για το γάλα, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση. Ο ίδιος διευκρινίζει στο Euro2day.gr ότι παραμένει βουλευτής και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο προκειμένου να μην θέσει σε κίνδυνο την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Η παραίτηση Χαρακόπουλου, με αιχμές για τη στάση του Κ. Χατζηδάκη είναι αποτέλεσμα του ότι δεν πέρασε η θέση να αποφασίζει επιστημονική επιτροπή για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλατος.

Στουρνάρας: Οι επενδυτές ψήφισαν Ελλάδα με τα λεφτά τους

Η επτάμηνη διαπραγμάτευση οδήγησε σε θετικά αποτελέσματα για τη χώρα, υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας, θυμίζοντας ότι τηρήθηκε η δέσμευση να μην υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα.

Είπε ότι οι εξελίξεις και η αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων αποστομώνουν όσους επιμένουν να μεμψιμοιρούν. Η πρόοδος αναγνωρίζεται από όλους και τις αγορές και αυτό φαίνεται από την πορεία των spreads.

Υπενθύμισε ότι η τρόικα παραδέχθηκε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα αλλά η ίδια παραδέχθηκε ότι υπάρχει περιθώριο και για να μοιραστεί «κοινωνικό μέρισμα». «Η χώρα έχει μόνο μια πρόκληση μπροστά της. Να επιταχύνει την αναπτυξιακή προοπτική και να μειώσει την ανεργία», δήλωσε.

Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας το τρίτο άρθρο του νομοσχεδίου που επιφέρει σημαντικές φοροελαφρύνσεις και πρέπει να γίνει ευρύτερα αποδεκτό.

Στάθηκε στην επιτυχία των Πειραιώς και Alpha Bank σημειώνοντας ότι αποτέλεσε τεράστια επιτυχία. «Οι επενδυτές ψήφισαν με τα λεφτά τους», είπε και σημείωσε ότι μειώνεται το χρέος και καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό, καθώς θα επιστραφούν οι προνομιούχες μετοχές.

Για την επιστολή Αλμούνια είπε ότι θα την καταθέσει στην ολομέλεια. Η επιστολή, όπως σημείωσε ζητά να γίνεται με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Γεωργιάδης: Στα φαρμακεία διαφωνούν για μια... πόρτα

Η απεργία των φαρμακοποιών πρέπει να λήξει, γιατί ταλαιπωρεί τον ελληνικό λαό αδίκως, τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υπεραμυνόμενος των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που τους αφορούν και σημειώνοντας πως οι φαρμακοποιοί "παρασύρθηκαν" σε αυτή την απεργία.

Αφού ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι όντως από το Μνημόνιο και μετά, οι φαρμακοποιοί έχουν χάσει μεγάλο μέρος των παλαιών εισοδημάτων τους, όπως άλλωστε όλοι οι εργαζόμενοι και επαγγελματίες της χώρας, επισήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι η χώρα με τα περισσότερα φαρμακεία στον πλανήτη είναι γιατί επρόκειτο για μια πάρα πολύ επικερδή επιχείρηση.

Αναφορικά με την ρύθμιση - για την οποία απεργούν οι φαρμακοποιοί - με την οποία επιτρέπεται να υπάρχει φαρμακείο εντός σούπερ μάρκετ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η μόνη διαφορά με την υφιστάμενη κατάσταση, όπου υπάρχουν φαρμακεία «κολλητά» σε σούπερ μάρκετ είναι ότι θα πρέπει να ανοίξει μια «εσωτερική πόρτα» κι αντί ο πελάτης να βγει από το σούπερ μάρκετ και να μπει στο φαρμακείο, απλώς θα μπαίνει από την πόρτα.

Εξήγησε ειδικότερα ότι θα είναι ξεχωριστή επιχείρηση αδειούχου φαρμακοποιού εντός των πληθυσμιακών κριτηρίων και καταφέρθηκε εναντίον εκείνων που «υπερασπίζονται την κλειστή πόρτα» λέγοντας πως το κάνουν «γιατί έχουν κλειστά μυαλά».

Ακόμη ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την τρόικα και δεν δέχθηκε μια σειρά μνημονιακών απαιτήσεων όπως η κατάργηση πληθυσμιακών κριτηρίων, η αναδρομική μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από την 1η Ιανουαρίου του 2014, πληρωμή «κλόου μπακ», δυνατότητα να αγοράζουν και να ανοίγουν φαρμακεία μη φαρμακοποιοί, τα σούπερ μάρκετ και ανώνυμες εταιρείες.

Σηκώνει τους τόνους για τράπεζες

Εκτός από το γάλα, πάντως, στη συζήτηση κυριαρχεί και το θέμα των τραπεζών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, έδειξε χθες τις προθέσεις του για τη στάση που θα κρατήσει το Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας πολύ τους τόνους και θέτοντας όλους τους βουλευτές, όπως είπε, προ των ευθυνών τους, απειλώντας τους ότι εάν υπερψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο, θα λογοδοτήσουν για "κακουργηματική απιστία". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα μίσους και απελπισίας", με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους στη Βουλή.

Πυρετός μέχρι την κατάθεση

Χθες το βράδυ, μια νέα μίνι κρίση, με αφορμή και πάλι το γάλα, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επέμενε ότι τη διάρκεια της ζωής του γάλακτος θα την καθορίζουν τα εργοστάσια παστερίωσης, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης υποστήριζε ότι η διατηρησιμότητα θα καθορίζεται πως επιστημονική επιτροπή.

Την ίδια ώρα και ενώ το νομοσχέδιο δεν είχε κατατεθεί ακόμα στη Βουλή, έκανε την επανεμφάνισή της και η τρόικα, μέσω του Ματίας Μορς προειδοποίησε την ελληνική πλευρά ότι σε περίπτωση που δεν ισχύσουν τα συμφωνηθέντα για το γάλα θα αναιρεθεί η συνολική συμφωνία.

Η κρίση έλαβε τέλος και το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει και η στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ειδικά στο θέμα των τραπεζών. Χθες, ο πρώην πρωθυπουργός απουσίαζε από τη συνεδρίαση υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δώσει κανονικά το παρόν αύριο στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v