Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για να μην... χυθεί το γάλα

Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου για να μην υπάρξουν «εκπλήξεις» στην κρίσιμη ψηφοφορία. Στο τραπέζι αλλαγές στο κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να πέσουν οι τόνοι. Θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους «αντάρτες».

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για να μην... χυθεί το γάλα
Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης για την υπόθεση του γάλατος βρίσκεται η κυβέρνηση. Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ευρεθεί ένας κοινός τόπος συνεννόησης με τους διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και για το σκοπό αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές διεργασίες.

Το κυβερνητικό σχέδιο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση βάζει στο τραπέζι και εναλλακτικά σενάρια: ότι ως «γάλα ημέρας» θα ονομάζεται το «ελληνικό γάλα» που θα έχει διάρκεια πέντε ημερών και το οποίο θα πιστοποιείται με ειδική σήμανση και ότι η διάρκεια του γάλατος χαμηλής παστερίωσης θα καθορίζεται από τον κάθε παραγωγό ο οποίος θα έχει και την τελική ευθύνη.

Στο τραπέζι χθες έπεσε και η πρόταση των αγελοδοτρόφων που κάνουν λόγο για πέντε ημέρες ζωής του φρέσκου γάλακτος ημέρας και επτά ημέρες ζωής του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης. Πρόταση που σχολιάστηκε θετικά από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης (και φερόμενο ως αντάρτη) Μάξιμο Χαρακόπουλο: «Κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία που συμβάλλει ουσιαστικά στην άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις ρυθμίσεις για το γάλα, είναι καλοδεχούμενη. Κι οφείλουμε να την εξετάσουμε ενδελεχώς», δήλωσε.

Όπως και να' χει, εκτιμάται ότι η τελική μορφή του κειμένου να είναι διαφορετική από αυτή που συμφωνήθηκε κατ' αρχήν με την τρόικα, σε μια προσπάθεια αποτροπής δυσάρεστων εξελίξεων κατά την ψηφοφορία στη Βουλή. «Πιστεύω ότι όταν ενημερωθούν πλήρως για την σχεδιαζόμενη αλλαγή, δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το υφιστάμενο καθεστώς ήταν καλό για την ελληνική κτηνοτροφία, για τους Έλληνες αγελαδοτρόφους», δήλωσε χθες στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, που εμμέσως έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας: «Οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν δείξει υψηλότατο αίσθημα ευθύνης όλο αυτό το διάστημα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αίσθημα ευθύνης. Είναι θέμα εθνικής συνείδησης», σημείωσε.

Με σκοπό την εξομάλυνση της κατάστασης, ο βουλευτής της ΝΔ και διαφωνών με το αρχικό σχέδιο Γιώργος Βλάχος, προγραμματίζει τη σύγκλιση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, της οποίας είναι πρόεδρος, ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης –που έχει συγκεντρώσει τα πυρά αρκετών στελεχών των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων- σκέφτεται να ενημερώσει ενδελεχώς τους γαλάζιους και τους πράσινους βουλευτές, κάποιοι από τους οποίους όμως και χθες, με δηλώσεις τους, εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους. «Ας με διαγράψει ο Βενιζέλος, χάρη θα μου κάνει», ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, ενώ τους λόγους για τους οποίους δεν σκοπεύει να ψηφίσει τη ρύθμιση επανέλαβε και ο συνάδελφός του, πρώην υπουργός, Θάνος Μωραΐτης.

Χθες, στην ομάδα των... ανταρτών ενσωματώθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Αλέκος Κοντός, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τα προβλήματα που προκύπτουν «και να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά να κατατεθεί στη Βουλή το σύνολο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές καταγγέλλοντας «ορισμένους ότι θα θέλανε να πάνε στις κάλπες χωρίς να ενημερώσουν ούτε το λαό, ούτε τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές».

Στις βολές απάντησε επίσης με βολές ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Είναι έγκλημα σε βάρος του τόπου να λέγεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αλλού οι... άκαπνες συστάσεις λεβεντιάς», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας «τραγικό» στο εσωτερικό μέτωπο κάποιοι «να ταυτίζονται με τους πιο σκληρούς κύκλους του ΔΝΤ ή των ινστιτούτων του γερμανικού οικονομικού συντηρητισμού που διαφωνούν και με την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v