Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha-ΠΕΙΡ: Επιτυχημένα τα βιβλία προσφορών

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα βιβλία προσφορών των Alpha Bank και Πειραιώς. Στα 0,65 ευρώ η τιμή για Alpha Bank, χωρίς dilution για υφιστάμενους μετόχους. Εκλεισε και το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς. Μεταξύ 1,68-1,75 ευρώ το εύρος τιμών.

Alpha-ΠΕΙΡ: Επιτυχημένα τα βιβλία προσφορών

Με δύο φορές υπερκάλυψη και τιμή 0,65 ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank ενώ το απόγευμα της Τρίτης έκλεισε και το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς. Οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, η υπερκάλυψη ξεπερνούσε τη Δευτέρα τη 1,5 φορά με την τιμή να διαμορφώνεται πέριξ του 1,68-1,75 ευρώ το εύρος των προσφερόμενων τιμών.

Η ιδιωτική τοποθέτηση της Alpha σε ειδικούς επενδυτές ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα με το ύψος των προσφορών να ξεπερνά τα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα ζητούσε κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ.

Η ζήτηση ήταν τόσο ισχυρή, με αποτέλεσμα η τιμή που προκύπτει από το βιβλίο να είναι 0,65 ευρώ, επίπεδα που αντιστοιχούν στην καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας και δεν επιφέρουν dilution στους υφιστάμενους μετόχους καθώς και στους κατόχους warrants. Το discount σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας ανέρχεται σε 7%.

Οπως ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της «στα πλαίσια της ήδη ανακοινωθείσας πλήρως εγγυημένης προσφοράς νέων κοινών μετοχών εκδόσεως της Alpha Bank Α.Ε., που η τελευταία προτίθεται (μετά κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως) να διαθέσει, συνολικού ύψους αντλουμένων κεφαλαίων 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, γνωστοποιείται ότι, σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, προέκυψε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προς απόκτηση 1.846.153.846 νέων μετοχών στην τιμή των 0,65 ευρώ ανά μετοχή.

Η προσφορά των μετοχών έγινε προς ειδικούς επενδυτές, εκτός Ελλάδος.

Κατ’ ακολουθία, η Τράπεζα προτίθεται να εισηγηθεί στην από 28 Μαρτίου 2014 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων όπως ορίσει την τιμή διαθέσεως των νέων μετοχών σε 0,65 ευρώ και εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης όπως ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου δια ιδιωτικής τοποθετήσεως.

Η ολοκλήρωση της προσφοράς τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση των Εκτάκτων Συνελεύσεων των κατόχων κοινών και προνομιούχων μετοχών, ως επίσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, της Τραπέζης, που άπαντα πρόκειται να συνέλθουν στις 28 Μαρτίου 2014».

Ισχυρή ζήτηση για Πειραιώς

Εξίσου ισχυρή ήταν η ζήτηση και για την ιδιωτική τοποθέτηση που διενήργησε στο εξωτερικό η Πειραιώς. Η τράπεζα ζητά από ξένους επενδυτές κεφάλαια 1,575 δισ. ευρώ και ήδη από χθες το βράδυ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ με την τιμή να διαμορφώνεται σύμφωνα με πληροφορίες σε εύρος 1,68 - 1,75 ευρώ, αρκετά υψηλότερα από την καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας.

Παρά την ισχυρή ζήτηση το βιβλίο προσφορών παρέμεινε ανοικτό και την Τρίτη καθώς πρόθεση είναι να δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν «καλύτεροι» ποιοτικά επενδυτές και κυρίως long only κεφάλαια.

Οπως έγραψε χθες το Euro2day.gr η κάλυψη των book building των δυο τραπεζών ήταν θέμα ωρών. Οι δυο τράπεζες θα εμφανισθούν στους μετόχους τους στις 28 Μαρτίου έχοντας προσφορές για παραπάνω κεφάλαια από αυτά που ζητούν.

Alpha Bank και Πειραιώς ανακοίνωσαν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας ότι άνοιξαν βιβλία προσφορών στο εξωτερικό η μεν Alpha απευθυνόμενη σε ειδικούς επενδυτές για άντληση ως 1,1 δισ. ευρώ η δε Πειραιώς για κεφάλαια ως 1,575 δισ. ευρώ.

Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν για άλλη μια φορά Alpha και Πειραιώς αιφνιδίασε την εγχώρια αγορά είναι όμως ενδεικτική της τεράστιας ζήτησης που υπάρχει στο εξωτερικό για τις δύο αυξήσεις.

Στην περίπτωση της Alpha Bank, ήδη από τη Δευτέρα JP Morgan και Citigroup είχαν ήδη συγκεντρώσει δεσμεύσεις από επενδυτές για κεφάλαια άνω των 1,5 δισ. ευρώ και το βιβλίο πρακτικά θα μπορούσε να κλείσει από τη Δευτέρα.

Στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών μιλώντας στο Euro2day.gr αναφέρουν ότι η ζήτηση για την Πειραιώς ήταν τέτοια που πρακτικά η έκδοση είχε καλυφθεί εδώ και δύο εβδομάδες. Στην Alpha Bank η προεργασία των εγγυητών κάλυψης ξεκίνησε νωρίτερα και το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή είναι τόσο μεγάλο ώστε στις παρουσιάσεις στην Αμερική να παραβρεθούν ακόμη και ιδιοκτήτες hedge funds.

Πότε θα τρέξουν οι δημόσιες προσφορές για Ελλάδα

Τυπικά η διαδικασία του book building θα ολοκληρωθεί για τις δύο τράπεζες την προσεχή Παρασκευή, 28 Μαρτίου, μετά την διεξαγωγή των γενικών συνελεύσεων που θα εγκρίνουν τις αποφάσεις για αυξήσεις κεφαλαίου. Αμέσως μετά αναμένεται να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια Alpha και Πειραιώς που θα καθορίσουν την τιμή διάθεσης βάσει και των προσφορών που έχουν γίνει αποδεκτές.

Μετά την απόφαση των γενικών συνελεύσεων αναμένονται οι εγκρίσεις των ενημερωτικών δελτίων της αύξησης κεφαλαίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για δημόσια προσφορά μετοχών στην εγχώρια αγορά.

Η Πειραιώς αναφέρει ρητώς στην σημερινή της συνεδρίαση ότι θα υπάρξει και δημόσια προσφορά για την εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες η δημόσια προσφορά για την Ελλάδα θα ανέρχεται σε 175 εκατ. ευρώ, το 10% της αύξησης κεφαλαίου. Αντίθετα η ανακοίνωση της Alpha μιλά μόνο για προσφορά σε ειδικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δημόσια εγγραφή για την εγχώρια αγορά θα δίνει προτεραιότητα στους υφιστάμενους μετόχους και κατόχους warrants. Στόχος των δύο τραπεζών όπως έχει γράψει το Euro2day.gr είναι να ολοκληρωθούν οι αυξήσεις και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών πριν το Πάσχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v