Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρίνιες και... μασάζ για το πολυνομοσχέδιο

Πληθαίνουν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν στην οδηγία για το γάλα. Οι κινήσεις Μαξίμου για να αποφύγει τυχόν ατύχημα. Αγκάθι η πώληση της «μικρής ΔΕΗ». Αλαλούμ και με τη ρύθμιση για τους μετανάστες.

Γκρίνιες και... μασάζ για το πολυνομοσχέδιο

Έντονες ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί το σημείο της συμφωνίας με την τρόικα που αφορά το φρέσκο γάλα και το οποίο θα έρθει την επόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή, μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Μετά τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο και τον βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Βλάχο, που τις προηγούμενες μέρες κατέθεσαν τις ενστάσεις τους, χθες ήταν η σειρά τριών ακόμα βουλευτών να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη οδηγία του ΟΟΣΑ: του "γαλάζιου" Δάνη Τζαμτζή και των "πράσινων" Μιχάλη Κασσή και Θάνου Μωραΐτη. Και οι τρεις απειλούν να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σημαίνοντας συναγερμό στα δύο στρατόπεδα, στα οποία προετοιμάζουν ήδη το απαιτούμενο πολιτικό μασάζ προς τους υποψήφιους αντάρτες.

Στους παραπάνω προστέθηκε και ο Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος το πρωϊ της Παρασκευής στη Βουλή, παρουσία του υφ. Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά δήλωσε πως η διάταξη δεν θα περάσει και ο ίδιος δεν ψηφίζει.

"Δεν θεωρώ ότι η τιμή του γάλακτος στον καταναλωτή έχει να κάνει με την αύξηση των ημερών κατανάλωσης. Δεν την ψηφίζω τη ρύθμιση. Γιατί να την ψηφίσω;", διερωτήθηκε ο κ. Κασσής (Βήμα fm), ενώ ακόμα πιο σκληρή ήταν η γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κ. Μωραΐτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν ήθελε να προστατεύσει μια παραγωγική δομή της χώρας και εκφράζοντας την ελπίδα να μην προχωρήσει στο μέγα κοινοβουλευτικό ολίσθημα να φέρει ξανά νομοσχέδιο σε ένα άρθρο.

"Η συμφωνία είναι αρνητική", ήταν η κοφτή απάντηση και του κ. Τζαμτζή (ΣΚΑΪ), ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα τι θα πράξει στη Βουλή, είπε: «Αν πάνε όλα μαζί σε ένα άρθρο στη Βουλή, τότε θα το ψηφίσω», υπονοώντας ότι δεν θα το ψηφίσει αν έρθει μόνο του.

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκος είχε συνάντηση με τον Μ. Χαρακόπουλο με στόχο να τον πείσει να άρει τις ενστάσεις του. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις και αναμένεται ο υφυπουργός να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης περνά στην αντεπίθεση και με ενημερωτικό σημείωμα υπεραμύνεται των αλλαγών που συμφωνήθηκαν.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας με δημοσιογράφους σχολίασε για το γάλα: Θα το χειριστούμε. Αν χρειαστεί, θα κάνουμε και βελτιώσεις. Δεν θα παίξουμε με τη σωτηρία της χώρας. Το γάλα είναι σοβαρό ζήτημα, κανείς δεν θέλει να καταστρέψει την κτηνοτροφία της χώρας

Για λόγους... ασφαλείας, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να φέρει όλα τα προαπαιτούμενα, εκτός των τραπεζών και του μίνι φορολογικού, σε ένα άρθρο, στο οποίο μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί στους ενστόλους και στους οικονομικά αδύναμους. "Δεν πρόκειται να καταψηφίσει κανείς το μοίρασμα των χρημάτων στους πολίτες", ανέφερε χθες κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος εκτιμά πως "εδώ που φτάσαμε, δεν θα υπάρξει βουλευτής που θα κλοτσήσει την καρδάρα με το... γάλα".

Άγνωστη εξάλλου είναι και η αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών Φλώρινας και Κοζάνης, αναφορικά με το ζήτημα της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», που θα έρθει στη Βουλή επίσης την επόμενη εβδομάδα. Ο βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ., Στάθης Κωνσταντινίδης σκέφτεται σοβαρά να μην το ψηφίσει, ενώ έντονος είναι και ο προβληματισμός των βουλευτών Κοζάνης, Μιχάλη Παπαδόπουλου (Ν.Δ.) και Πάρη Κουκουλόπουλου (ΠΑΣΟΚ).

Η κυβερνητική ηρεμία, δύο σχεδόν μήνες πριν από τις διπλές κάλπες, διαταράχθηκε τις τελευταίες ώρες και για έναν ακόμα λόγο: τη ρύθμιση περί απέλασης των μεταναστών που ψευδώς καταγγέλλουν πράξεις ρατσιστικής βίας εναντίον τους.

Αρχικά, προχθές το βράδυ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ύστερα από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και κατόπιν συνεννόησης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την απέσυρε, ενώ λίγο μετά ο υπουργός Γιάννης Μιχελάκης την επανακατέθεσε.

Χθες, η υπόθεση είχε και δεύτερο γύρο, καθώς ο κ. Γρηγοράκος, κάνοντας λόγο για λάθος εντυπώσεις» απέσυρε για δεύτερη φορά τη ρύθμιση για να ακολουθήσει και πάλι ο πολιτικός του προϊστάμενος από το βήμα της Βουλής λέγοντας πως δεν δέχεται την απόσυρση.

Τελικά, ο γρίφος λύθηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι αποφάσισαν να αποσυρθεί το άρθρο και να ξανάρθει σε ηπιότερη μορφή.

Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε ένα tweet του Γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Καρύδη κατά του Γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου. «Σήμερα στη Βουλή ηττήθηκαν οι ρατσιστικές και ακροδεξιές πρακτικές του κ. Μπαλτάκου», έγραψε, προφανώς επιχειρώντας να κάνει διακριτό τον ρόλο των δύο κομμάτων και να μην εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ σαν ουρά της Ν.Δ., ωστόσο άναψε νέες φωτιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Όπως απεδείχθη για μία ακόμη φορά, το πρόβλημα ομαλής λειτουργίας της συγκυβέρνησης είναι δεδομένο και συχνά εμφανιζόμενο.

Λοβέρδος: Να δούμε ακριβώς τι προβλέπει η ρύθμιση

Ο επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, αλλά και στη στάση που πρόκειται να τηρήσει εν όψει της ψηφοφορίας στη βουλή.

«Η γενική κατεύθυνση είναι κατεύθυνση υποστήριξης, αλλά όπως και σε όλα τα θέματα μέχρι τώρα έχουμε κάνει, θέλουμε να δούμε ακριβώς τι προβλέπει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Και πρόσθεσε: «Ειδικά για το γάλα θέλω να πω ότι η δική μου προσέγγιση ήταν ότι πρόκειται για σωστό μέτρο που έχει όμως δεκάδες προϋποθέσεις που αν δεν τηρηθούν καταστρέφεται μια ολόκληρη παραγωγική τάξη. Δεν ξέρω σε ποιο ακριβώς σημείο έχει επέλθει συμφωνία, θέλω να τη δω και να μην πιστέψω αυτά που διαβάζω, για να σας πω μετά με απόλυτη ευθύτητα τι θα κάνω μέσα στη βουλή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v