Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης η μάχη της Βουλής

Ποιες οι σκέψεις Σαμαρά και Βενιζέλου για την επικείμενη ψηφοφορία των προαπαιτούμενων. Διαφορετική η προσέγγισή τους για τη μορφή που τα ανοιχτά ζητήματα θα έρθουν στο Κοινοβούλιο. Τι συζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης η μάχη της Βουλής

Η μεγάλη μάχη της Βουλής για την ψήφιση της συμφωνίας με την τρόικα είναι το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης ύστερα από την προχθεσινή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Αυτό το ζήτημα, μαζί με την επικοινωνιακή διαχείριση των νέων δεδομένων και την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ήταν τα τρία βασικά ζητήματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μία μέρα μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι επικεφαλής των κομμάτων της συγκυβέρνησης έθεσαν επί τάπητος τη στρατηγική του επόμενου διμήνου, με φόντο τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η μορφή, ωστόσο, με την οποία θα έρθουν προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα για την δόση του Μαΐου στη Βουλή, χθες δεν οριστικοποιήθηκε. Ακόμα και μετά τη σύσκεψη, οι απόψεις διίσταντο με το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη να τοποθετούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού θεωρούσε πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες να έρθουν στη Βουλή τρία διαφορετικά νομοσχέδια, το πρώτο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι σχεδόν έτοιμο, το δεύτερο για το μίνι φορολογικό (π.χ. τα πρόστιμα) και το τρίτο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν προχθές με την τρόικα.

Από την άλλη, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσε πως είτε όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα έρθουν σε ένα πολυνομοσχέδιο, με διαφορετικά άρθρα (άλλο για τις τράπεζες, άλλο για το μοίρασμα του κοινωνικού μερίσματος, άλλο για τα φορολογικά) είτε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έρθει σε χωριστό νομοσχέδιο και όλα τα υπόλοιπα σε ένα δεύτερο.

Όπως και να' χει, η καθοριστική εβδομάδα θα είναι η επόμενη, όταν η μάχη θα έρθει στο Κοινοβούλιο, όπου θα πρέπει τα πάντα να ψηφιστούν τις αμέσως επόμενες μέρες και σίγουρα μέχρι το κρίσιμο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου. Η αρχική σκέψη να έρθουν όλα σε ένα άρθρο μάλλον απομακρύνεται, ύστερα και από τις αντιδράσεις βουλευτών και των δύο κομμάτων.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος των τραπεζών στη Βουλή, να παραστούν και να παρέμβουν ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να λύσουν τυχόν απορίες στους βουλευτές και να τους εξηγήσουν την κρισιμότητα της υπερψήφισης από αυτούς της ανακεφαλαιοποίησης.

Για το θέμα συζήτησαν χθες, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος φέρεται να έχει ενστάσεις για το ζήτημα, επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εκείνος που θα υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει μέχρι να δει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Για την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποφάσισαν να συσταθεί πενταμελής επιτροπή που θα εξετάσει τα κοινωνικά κριτήρια και αναζητώντας τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων. Την ίδια ώρα, ήδη το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωνε ότι στις 9 Μαΐου θα καταβληθεί σε 64.000 ενστόλους το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης που προκύπτει από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσον αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και ειδικά το ζήτημα του γάλατος, είναι εμφανής η δυσφορία του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάση Τσαυτάρη και Μάξιμου Χαρακόπουλου, αντίστοιχα, επειδή δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Εφόσον, μάλιστα, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν είναι το «επιθυμητό», ο κ. Χαρακόπουλος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τον υπουργικό θώκο, με άγνωστες να είναι οι προθέσεις του για την ψηφοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v