Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ελληνικό Plan B στο νόμο για τις τράπεζες

Η ανυποχώρητη στάση τρόικας και DG Comp και το εφεδρικό σχέδιο της κυβέρνησης. Πώς θα μειωθεί η μελλοντική «χασούρα» του ΤΧΣ. Οι εξεταζόμενες λύσεις και η δυσκολία της... εξίσωσης. Εντείνεται το pressing από ΣΥΡΙΖΑ.

Το ελληνικό Plan B στο νόμο για τις τράπεζες

Με σημαντικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής θα κατατεθεί, όπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο για τις τράπεζες καθώς Τρόικα και DG Comp παραμένουν ανυποχώρητες στη θέση τους να καλυφθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day η κυβέρνηση αναζητά χρυσή τομή στην υπόθεση Eurobank. Στο παραπάνω πλαίσιο το ΤΧΣ έχει αναλάβει να επεξεργασθεί και να προτείνει λύσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο και θα αποσκοπούν στον περιορισμό της μελλοντικής ζημιάς, αν τελικώς το Ταμείο δεν συμμετέχει στην αύξηση της Eurobank και το ποσοστό του υποχωρήσει στο 35%.

Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις που παρέχουν στο ΤΧΣ πρόσθετα δικαιώματα επί μελλοντικής «υπεραπόδοσης» της τράπεζας. Παρότι τεχνικές λεπτομέρειες των προτάσεων δεν έχουν διαρρεύσει, η αγορά εκτιμά ότι τα δικαιώματα θα συνδέονται είτε με την λειτουργική πορεία της τράπεζας είτε με την πορεία της μετοχής και τα επίπεδα, στα οποία θα «κλειδώσουν» τα κέρδη τους οι βασικοί επενδυτές, πουλώντας ποσοστά.

Σύμφωνα με τραπεζίτες ανοικτό είναι ακόμη και το ενδεχόμενο να εκδοθούν warrants, τα οποία θα πάρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα μπορεί να τα ασκεί, αποκτώντας (νέες;) μετοχές, εφόσον η πορεία της τράπεζας είναι καλύτερη από την προσυμφωνημένη.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση καθώς θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα η οποία να απαλύνει τη χασούρα του ΤΧΣ, χωρίς την ίδια στιγμή να μειώνει το ενδιαφέρον των υποψήφιων σχημάτων για τη θέση των βασικών επενδυτών (anchor investors) και επομένως τις τιμές που προσφέρουν.

Το ερώτημα της αγοράς, εφόσον περάσουν τελικώς διατάξεις που να δίνουν στο ΤΧΣ δικαίωμα συμμετοχής επί μελλοντικής υπεραπόδοσης, είναι αν συμπέσουν οι εκτιμήσεις κυβέρνησης/ΤΧΣ και επενδυτών για το ποια είναι η δίκαιη τιμή στην οποία πρέπει να διενεργηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Το νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου αναβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, θα προβλέπει μια σύνθετη διαδικασία προσδιορισμού της τιμής έκδοσης. Το ΤΧΣ θα αναθέσει σε δύο ανεξάρτητους οίκους εκθέσεις αποτίμησης χωρίς να είναι σαφές αν το αποτέλεσμα των εκθέσεων θα είναι δεσμευτικό.

Υπενθυμίζεται ότι για να μη χάσει χρήματα το Ταμείο θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 5,8 δισ. ευρώ ως τον Ιούλιο του 2018 από την πώληση του 35% της Eurobank.

Εντείνεται η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα, η πιθανή απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για συνδυαστική κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank από ιδιώτες και ΤΧΣ, θέτει με νέα ένταση το αίτημα των μελών της διοίκησης του Ταμείου να θεσμοθετηθεί η νομική απαλλαγής τους. «Αν το Ταμείο αποκλεισθεί από την αύξηση κεφαλαίου και το ποσοστό του περιορισθεί στο 35%, το θέμα της επαπειλούμενης ζημιάς αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική ευθύνη» σημειώνουν στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.

Το περιβάλλον παραμένει και πολιτικά δυσχερές καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι θα κρατήσει ψηλά στην αντιπολιτευτική του ατζέντα το θέμα των τραπεζών και του νέου νόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας υπέβαλε ερώτηση στον πρωθυπουργό θέτοντας θέμα για την περίπτωση που το ΤΧΣ δεν συμμετάσχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha, Πειραιώς και Eurobank.

Ο κ Τσίπρας σημειώνει ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας επιλογής «συνεπάγεται απώλεια σημαντικών ποσοστών για το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες» και ζητά να μάθει πότε και με βάση ποιες μελέτες αποφάσισε το Ταμείο ότι δεν είναι συμφέρουσα η συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση των Alpha και Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v