Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε... αλλαγή σελίδας ποντάρει η κυβέρνηση εν όψει εκλογών

Ο «εξορκισμός» νέου μνημονίου και η αντεπίθεση στο δρόμο προς τις διπλές κάλπες. Πώς επιχειρείται η συσπείρωση των κοινοβουλευτικών ομάδων. Οι δύο απόψεις για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου. ανοικτό το θέμα της κατάθεσης των νομοσχεδίων.

Σε... αλλαγή σελίδας ποντάρει η κυβέρνηση εν όψει εκλογών

Να κεφαλαιοποιήσει τη χθεσινή συμφωνία με την τρόικα θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και ήδη έχει αρχίσει να καλλιεργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα εν όψει και των διπλών εκλογών του Μαΐου.

Ένας Γολγοθάς, όπως λένε, έφτασε στο τέλος του και το βλέμμα πλέον είναι στραμμένο στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες θα κληθούν τις επόμενες μέρες να υπερψηφίσουν στη Βουλή τη συμφωνία. "Το αποτέλεσμα πρέπει να κριθεί συνολικά και εκεί είμαστε σίγουρα απόλυτα ικανοποιημένοι", έλεγε χθες συνεργάτης του πρωθυπουργού ο οποίος από τις προηγούμενες μέρες εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών θα γεφυρωθεί. Παράλληλα, έκανε λόγο για "ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όταν μάλιστα πριν από δύο χρόνια ελάχιστοι πίστευαν στη σημερινή εξέλιξη".

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στον δρόμο προς τις κάλπες, αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπογραφεί νέο μνημόνιο και να εφαρμοστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ ευελπιστούν σε θετικά μηνύματα από το εξωτερικό, όπως λόγου χάρη η αναβάθμιση της οικονομίας μας από ξένους οίκους, με αρχή από την S&P την προσεχή Παρασκευή.

Η ικανοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου έγκειται και στο γεγονός ότι με την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η τρόικα "αναγκάστηκε" να κάνει πίσω σε πολλές από τις αρχικές απαιτήσεις. "Δεν τους πέρασε σχεδόν τίποτα", υποστήριξε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για μια "νέα αρχή, μετά από μακρά περίοδο δοκιμασίας". Μάλιστα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάζει. Μιλώντας χθες σε συνέδριο εξαγωγέων υποστήριξε πως "η πολιτική μιζέρια δεν έχει θέση στην Ελλάδα. Ήθελαν να γίνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Από σήμερα είναι κομπάρσοι. Είναι κρίμα για τον πολιτικό μας πολιτισμό".

Αιχμή του δόρατος για την κυβέρνηση θα αποτελέσει το κοινωνικό μέρισμα που θα διανείμει λίγο πριν από τις εκλογές, την ίδια ώρα που ευελπιστεί ότι θα ανοίξει και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το θέμα αυτό να τεθεί για πρώτη φορά επί τάπητος στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου ολοκληρώθηκε και είχε ως στόχο να καθορίσουν την περαιτέρω στρατηγική τους. Κοινή πεποίθηση στους δύο κυβερνητικούς εταίρους είναι ότι το πιο δύσκολο κομμάτι, αυτό της διαπραγμάτευσης, πέρασε, χωρίς πάντως να υποτιμούν και την κοινοβουλευτική μάχη, η οποία αναμένεται σκληρή και με διάφορα ανοιχτά μέτωπα που προβληματίζουν αρκετούς βουλευτές.

Ήδη, αρκετά από τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δείχνουν επιφυλακτικά και αναμένουν να δουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Άλλωστε, όπως λένε, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, και αυτό δεν αποκλείεται να καθορίσει την τελική τους στάση. Τα... ύποπτα ζητήματα αρκετά: οι τράπεζες, το γάλα και άλλες απαιτήσεις του ΟΟΣΑ, η "μικρή ΔΕΗ", τα φωτοβολταϊκά των αγροτών κ.ά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η σκέψη όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης να έρθουν σε ένα νομοσχέδιο και ίσως ακόμα και σε ένα άρθρο, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες αναταράξεις από υποψήφιους "αντάρτες", ώστε ακόμα και αν διαφωνούν κάπου να μην καταψηφίσουν το σύνολο των διαταγμάτων. Στο ζήτημα του ενός άρθρου, πάντως, διαφωνεί έντονα το ΠΑΣΟΚ που θέλει να υπάρχει η δυνατότητα των βουλευτών να εκφράσουν την αντίθεσή τους, όπου αυτή υπάρχει, χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρκέστηκε να σχολιάσει πως το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή «όπως πρέπει», ενώ εκτίμησε πως το νομοσχέδιο για τις τράπεζες πιθανότατα θα κατατεθεί χωριστά.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να αμφισβητεί τα... επιτεύγματα που επικαλείται το οικονομικό επιτελείο. Χθες, κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να μάθει γιατί το ΤΧΣ δεν συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καταγγέλλοντας ότι δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα ένα σαφές σχέδιο που να λύνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v