Φυσαρμόνικα έχουν καταντήσει οι προβλέψεις εσόδων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) οι οποίες αυξομειώνονται ανάλογα με τις ανάγκες της κυβέρνησης και της τρόικας για εξωραϊσμό των δημοσίων οικονομικών.
Έτσι, ενώ στις προηγούμενες συναντήσεις, προ εβδομάδων, ο «επίσημος στόχος» εσόδων για το 2014 είχε παραμείνει στα 3,56 δισ. ευρώ που ανέφερε ο προϋπολογισμός του 2014, κατά τη χθεσινή επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στον οδό Κολοκοτρώνη ο πήχης περιορίστηκε κάτω και από τον «ανεπίσημο στόχο» που ήταν 2,8 δισ. ευρώ. Κάποιοι στο ΤΑΙΠΕΔ θεωρούν πως θα είναι "θαύμα" αν τα έσοδα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ και κινηθούν προς τα 2,5 δισ. έναντι του περίπου 1 δισ. που άντλησε πέρυσι το Ταμείο.
Σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα ανοίξει η οικονομική προσφορά που έχει υποβάλει η κοινοπραξία υπό τη Lamda Development για την εκμετάλλευση του Ελληνικού. Όμως, το τελευταίο εξάμηνο έχει προκηρυχθεί μόνο ένας μεγάλος διαγωνισμός (για τον ΟΛΠ), ενώ ούτε το (δύο φορές τους τελευταίους μήνες) αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα των προκηρύξεων έχει τηρηθεί.
Πάντως, η βελτίωση του κλίματος στις αγορές ενδέχεται να επιταχύνει την προσπάθεια τιτλοποίησης εσόδων από κρατικά ακίνητα, αλλά και το σχέδιο για μετοχοποίηση κρατικών εταιρειών, όπως η ΔΕΠΑ.
Το πρόγραμμα τιτλοποίησης εσόδων από ακίνητα προχωρά μετ' εμποδίων αφού είναι αδύνατον να βρεθούν «καθαρά» οικόπεδα ή κτίρια ανά την Ελλάδα προκειμένου να ενταχθούν σ' αυτό. Έτσι μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ ντουζίνες ακινήτων μαζί με τις νομικές (διεκδικήσεις, καταπατήσεις κ.λπ.), πολεοδομικές και άλλες... αμαρτίες.
Εξαιτίας των δικαστικών εμπλοκών, της κυβερνητικής ολιγωρίας και των συχνών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναθεωρείται κάθε τρίμηνο. Στον μακρύ κατάλογο των διαγωνισμών που δεν έγιναν περιλαμβάνονται η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (εδώ και δύο χρόνια ανακοινώνεται από κυβερνητικά στελέχη πως είναι θέμα ημερών...), του ΟΛΘ (λέγεται πως έχει βάλει βέτο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλος), της ΕΥΔΑΠ (επικρατεί χάος με τη σύμβαση και τις εκατέρωθεν εκκρεμότητες της εταιρείας με το δημόσιο), των ΕΛΠΕ (δεν μπορούν να πωληθούν πριν πωληθεί η ΔΕΠΑ).
Από τους 17 σημαντικούς διαγωνισμούς που επρόκειτο να προχωρήσουν το τελευταίο δωδεκάμηνο το Ταμείο, με βάση την τελευταία έκδοση του μνημονίου τελικά προκηρύχθηκαν μόνο οι έξι, ενώ η τύχη των άλλων 11 αγνοείται.
Αλλά και από τους έξι που προκηρύχθηκαν, οι περισσότεροι καθυστερούν, είτε εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις της ΕΥΑΘ και της πώλησης των 28 κτιρίων του δημοσίου (προ ημερών υπήρξε θετική εισήγηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο), είτε επειδή εκκρεμούν νομοθετικές αλλαγές, όπως συμβαίνει με τις απαιτήσεις των υποψηφίων του Ιπποδρόμου (ΟΔΙΕ) για παρεμβάσεις στο φορολογικό καθεστώς. Άγνωστη παραμένει και η τύχη μικρότερων διαγωνισμών που προκηρύχθηκαν από πέρυσι π.χ. για τη μαρίνα Αλίμου (και 3 μαρίνες του Σαρωνικού).
Το Ελληνικό
Σήμερα άνοιξε η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας υπό τη Lamda Development, του ομίλου Λάτση, που εκδήλωσε δεσμευτικό ενδιαφέρον για την πολυετή εκμετάλλευση του Ελληνικού. Η προσφορά συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στελέχη του οποίου υποστήριζαν τις τελευταίες ημέρες πως δύσκολα θα δεχθούν τίμημα χαμηλότερο των 700.000.000 ευρώ για την αγορά του 100% της Ελληνικόν Α.Ε. Στην τελευταία έχει μεταβιβαστεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου και η παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.
Οι πρώτες εκτιμήσεις σε σχέση με το αρχικό τίμημα που προσφέρει η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η κινεζική Fosun και η Al Maabar από το Αμπού Ντάμπι, δεν προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης στο ΤΑΙΠΕΔ. Τα μεγέθη που ακούγονται για προσφορά μεταξύ 450.000.000 και 550.000.000 ευρώ συνδέονται με σειρά παραγόντων (όπως τα έργα υποδομής που θα χρηματοδοτήσει η κοινοπραξία).
Γι' αυτό και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε να ανακοινώσει από την ημέρα που υποβλήθηκε η προσφορά πως «διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει βελτιωμένη οικονομική προσφορά», πράγμα και το οποίο έκανε. Το ίδιο είχε πράξει και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, με βάση και την εκτίμηση του ανεξάρτητου οίκου που είχε αποτιμήσει τον οργανισμό.