Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπαράθεση για την έξοδο στις αγορές

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αφορμή την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να βγάλει τη χώρα μας στις αγορές, ύστερα από χρόνια. Το διπλό στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά και ο στόχος για τις δύο εκλογικές μάχες.

Αντιπαράθεση για την έξοδο στις αγορές

Ένα από τα βασικά προεκλογικά όπλα που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση, την έξοδο στις αγορές -για πρώτη φορά μετά από χρόνια- επιχειρεί να αμφισβητήσει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στο περιθώριο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η κόντρα, εν όψει της διπλής κάλπης του Μαΐου, κλιμακώνεται και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, θέλει να ανατρέψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Δέκα σχεδόν μέρες μετά την αντίστοιχη αναφορά του σε στελέχη του κόμματός του περί στημένης έξοδου στις αγορές στις αρχές Μαΐου, χθες, ο κ. Τσίπρας, δημοσίως, μέσω συνέντευξής του στη real news, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «θεατρική έξοδο, με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο, που θα του αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη».

Πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι στον δρόμο προς τις εκλογές να κορυφώσει τις επιθέσεις κατά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με αιχμή του δόρατος την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Κίνηση που σχετίζεται και με τα δημοσκοπικά δεδομένα, που δείχνουν κόπωση στην ανοδική φορά του κόμματος. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου, καταλογίζει στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «παραλήρημα, που δεν ξέρουμε πια εάν είναι για γέλια ή για κλάματα».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ποντάρουν πολλά αφενός στο «κοινωνικό μέρισμα» και αφετέρου στο τέλος του μνημονίου, στη φυγή της τρόικας και στη συμβολική -έστω- έξοδο στις αγορές. Παράλληλα, επιδιώκουν μια πολιτική δήλωση από την Ευρώπη που να αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των θυσιών του ελληνικού λαού, αλλά και να δεσμεύονται για την έναρξη των συνομιλιών για τη ρύθμιση του χρέους μας.

«Σε δύο μήνες τελειώνει η δανειακή σύμβαση. Αυτό σημαίνει ανοιχτή πόρτα της χώρας μας να βγει στις αγορές, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου. Αυτό μεταφράζεται σε απεξάρτηση από τα δανεικά άλλων χωρών, φυσικά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις», έλεγε χαρακτηριστικά χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας. Μια χώρα, εξηγούσε η ίδια πηγή, για να καταφέρει να προχωρήσει στην ανάπτυξη, θα πρέπει να μην εξαρτάται από τους άλλους, αλλά να κινείται αυτόνομα, χωρίς βέβαια να αρνείται ότι η οικονομία της θα παραμείνει σε μία μακρά χρονική επιτήρηση, κάτι που συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες.

Εφόσον ο συγκεκριμένος σχεδιασμός υλοποιηθεί, εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πιθανότητες καλού αποτελέσματος στις εκλογές είναι πολλές. Και όπου «καλό αποτέλεσμα», αυτό ερμηνεύεται ως επικράτηση των γαλάζιων και πράσινων υποψηφίων στις περισσότερες από τις 13 Περιφέρειες κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και ως θετικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, που ακόμα και σε περίπτωση ήττας να είναι διαχειρίσιμο.

Στον απόηχο της μεταξύ τους κόντρας, τόσο τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση παρακολουθούν με προσοχή τη δραστηριότητα του νεοσύστατου εγχειρήματος του Σταύρου Θεοδωράκη. Το Ποτάμι, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, βρίσκει ανταπόκριση σε αρκετά μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, κόβοντας ψήφους απ' όλα τα κόμματα και φλερτάροντας με την τρίτη θέση. Εξέλιξη που προκαλεί την εύλογη ανησυχία στο υπάρχον πολιτικό κατεστημένο, το οποίο έχει πλέον να αντιμετωπίσει έναν ακόμα αντίπαλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v