Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα, «κόκκινες γραμμές» και το ατού των αγορών

Με όπλο την ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία της Ελλάδας στα ξένα κεφάλαια, η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική «μερικής ανυπακοής». Ωστόσο πρωταρχικός στόχος είναι να κλείσει σύντομα τα μέτωπα ώστε να πάει στις διπλές εκλογές με την τρόικα μακριά από το προσκήνιο.

Τρόικα, «κόκκινες γραμμές» και το ατού των αγορών
Καθαρό πολιτικό πεδίο επιζητά η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές και για τον σκοπό αυτό θέλει πάση θυσία να ξεκαθαρίσει τους... λογαριασμούς της με την τρόικα τις επόμενες ημέρες, προσπάθεια για την οποία ο Γ. Στουρνάρας δηλώνει πως "τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά όχι απαισιόδοξα".

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών να κλείσει, αν είναι δυνατόν, μέχρι μεθαύριο, όταν λήγει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών, χωρίς να παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές τις οποίες έχει χαράξει και έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαν να ψηφιστούν από τους... έτοιμους για όλα γαλάζιους και πράσινους βουλευτές.

Το πλαίσιο της συμφωνίας, όπως είπε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει ήδη διαμορφωθεί, χωρίς πάντως να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υιοθέτησης μεταβατικών λύσεων, με ορισμένα καυτά ζητήματα να μετατίθενται για αργότερα. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον μέχρι την 25η Μαΐου στον τομέα της οικονομίας τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά και χωρίς να είναι στο κάδρο της προεκλογικής περιόδου ο Τόμσεν, ο Μορς και ο Μαζούχ.

Στην προσπάθεια για τη θετική εκλογική επίδοση θα συντελέσει και η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στους κοινωνικά ασθενέστερους, με υλοποίηση μιας από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για, μικρή έστω, αποκατάσταση των αδικιών.

Εξαρχής, πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους δανειστές και να μην τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα, με απρόβλεπτες συνέπειες. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, "δεν υπάρχει λόγος να ξεπεράσουμε τα όρια. Προς το παρόν τουλάχιστον, κινούμαστε με γνώμονα το όφελος των πολιτών, που είναι η συμφωνία, χωρίς να λέμε ναι σε ό,τι μας ζητάνε".

Πάγια ελληνική θέση είναι ότι η χώρα μας σταθερά υλοποιεί τους στόχους της και αναμένει την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την άλλη πλευρά.

Με βάση στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, "η εντυπωσιακή βελτίωση στους δείκτες της οικονομίας μας, προκαλεί ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον τόσο στα μεγάλα funds όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατά περίεργο τρόπο, οι αγορές που μας έριξαν στην κρίση αυτές τώρα μας δίνουν τα εφόδια για να βγούμε". Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει η κυβέρνηση να στείλει προς τους δανειστές, ότι δηλαδή έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος, όχι μόνο στα δημοσιονομικά, όπως οι αριθμοί πιστοποιούν, αλλά και στα διαρθρωτικά.

Στο πλαίσιο αυτό θυμίζουν την ανακοίνωση των stress tests από την ΤτΕ, κόντρα στις ενστάσεις της τρόικας, τα αποτελέσματα τις οποίας πήραν ψήφο εμπιστοσύνης από τους οίκους αξιολόγησης (Moody's, Fitch), αλλά και το γεγονός ότι ταυτόχρονα σχεδόν ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alpha Bank οι οποίες συγκεντρώνουν έντονο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα, το μεγάλο στοίχημα θα είναι πλέον να εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, να ανοίξει δηλαδή η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Όπως λένε παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και η απέναντι πλευρά ότι μετά τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός "δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε άλλο τις εμμονές της" και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κινηθούν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, σε κάθε ευκαιρία, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζουν τις επιθέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική η αιχμή του Ε. Βενιζέλου κατά της Κουμουνδούρου, σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα: "Η μεγάλη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δείχνει και το μέγεθος των δυσκολιών που κάποιοι νομίζουν ότι θα ξεπεράσουν με τον τσαμπουκά".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v