Μάχη με το χρόνο και την τρόικα

Πού ετοιμάζεται να κάνει πίσω η Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις. Το ασαφές μήνυμα που στέλνει η Αθήνα και ο κίνδυνος των καθυστερήσεων. Οι νέες πιέσεις στα εργασιακά, οι προσδοκίες από το Eurogroup και γιατί παραλίγο να μπει... αυτογκόλ στις τράπεζες.

Μάχη με το χρόνο και την τρόικα

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η τρόικα και σε άλλο η κυβέρνηση, που για ακόμα μία φορά εναποθέτει τις ελπίδες της σε πολιτική διαπραγμάτευση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να εκφράσει την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί θετική δήλωση στήριξης από την ελληνική πλευρά, καθώς τα θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι τα πιο δύσκολα.

Σύμφωνα με πηγές από την Αθήνα, δεν υπάρχει ακόμα σαφής στρατηγική στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς στο Μαξίμου συσκέπτονται για το εάν θα πρέπει να επεκτείνουν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου ή όχι.

Στόχος του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι να αφήσει το θέμα των επιπρόσθετων μέτρων του 2015, αλλά και άλλα καυτά μέτωπα, όπως τις διαφωνίες για το γάλα, τα φάρμακα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, για μετά την ανακοίνωση του πλεονάσματος, ώστε να έχει άλλη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους δανειστές και ίσως να αποφύγει κάποια από τα πιο πάνω αγκάθια.

Όπως πληροφορήθηκε το Euro2day.gr, η γραμμή που δόθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα είναι να προσπαθήσει να κλείσει τη διαπραγμάτευση αφήνοντας εκκρεμότητες (ορισμένες από όσες προαναφέρθηκαν) ώστε στο άτυπο Eurogroup/ecofin της Αθήνας την 1η Απριλίου η ελληνική πλευράνα μπορέσει να ανοίξει επισήμως τον διάλογο για την ελάφρυνση του χρέους.

Φαίνεται πως σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη από μια πολιτική δήλωση του σημερινού Eurogroup ή της τρόικας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο. Θα δεχθούν όμως οι δανειστές;

Βεβαίως εάν κινηθεί η διαπραγμάτευση με τον τρόπο που επιθυμεί η κυβέρνηση, ή ικανοποιηθούν εν μέρει τα αιτήματα, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να λάβει μόνο 4,9 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο και θα πρέπει να προχωρήσει σε δημοπρασίες εντόκων ή σε άλλου είδους ενέργειες για να καλύψει το κενό των 9,2 δισ. ευρώ των ομολόγων που λήγουν.

Η στάση των Βρυξελλών

Το ελληνικό θέμα είναι σύνθετο. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας είναι διατεθειμένο να δεχθεί να υπολογιστεί τώρα το δημοσιονομικό κενό του 2015 όμως να μην μπει στη λογική να ζητήσει την εξειδίκευση των μέτρων που θα το καλύψουν, αφήνοντας τη σχετική συζήτηση για τον Ιούνιο και δίνοντας έτσι μια πολιτική ανάσα στον Αντώνη Σαμαρά.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν δείχνει να αρκείται σε αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και στους κόλπους των δανειστών για το πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πάντως και σε ό,τι αφορά τα ομόλογα που λήγουν τον Μάιο, η ΕΚΤ δεν φαίνεται προς το παρόν διατεθειμένη να δεχθεί τη μετακύλιση (roll over).

Εάν σήμερα η τρόικα λάβει ξανά την εντολή να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή, τότε η Αθήνα θα πρέπει μέσα σε λίγες εβδομάδες (κι όχι μέρες) να συμφωνήσει στα εξής:

1. Στις ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα χωρίς τροποποιήσεις και με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

2. Σε περαιτέρω μέτρα φιλελευθεροποίησης της αγοράς εργασίας, που συμπεριλαμβάνουν και νέες απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 (θέμα που τέθηκε από τον Ιούνιο!), χαλάρωση των νόμων περί ομαδικών απολύσεων, νέα μείωση στον κατώτατο μισθό και στις ασφαλιστικές εισφορές.

3. Σε αποτύπωση του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Οι τράπεζες

Όσο για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κύκλοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι η Αθήνα με τις διαρροές των τελευταίων εβδομάδων... έβγαλε τα μάτια της μόνη της. Οι όποιες διαφωνίες σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής πλευράς θα μπορούσαν να διευθετηθούν σιωπηρά με επικοινωνία μεταξύ της ΤτΕ και της Φρανκφούρτης, εκτιμούν οι ίδιες πηγές.

Το θέμα των stress tests έπρεπε να τεθεί αποκλειστικά ως αρμοδιότητα της ΤτΕ και η τροπή που πήρε η συζήτηση κινδυνεύει να βάλει το ζήτημα ως προαπαιτούμενο για τις δόσεις.

Τώρα τα πράγματα περιπλέχθηκαν. Και ιδιαίτερα όταν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ δήλωναν ότι το ΔΝΤ απειλεί να μην υπογράψει την έκθεση αξιολόγησης εάν δεν περάσουν οι θέσεις του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράγοντας των Βρυξελλών τραβούσε τα μαλλιά του με τη συγκεκριμένη διαρροή, καθώς το ΔΝΤ δεν έχει αρμοδιότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει αποτελέσματα stress test. Και οι συγκεκριμένες πληροφορίες απλώς ανήγαγαν το θέμα σε «νόμιμο».

Κοινώς, πάλι βάλαμε αυτογκόλ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v