Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τροφοδοτείται με ακριβό φυσικό αέριο, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ΔΕΠΑ - Gazprom, από την οποία προέκυψε τιμή στα επίπεδα των 395 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα, αν είναι ακριβείς οι ακριτομυθίες, καθώς το ΥΠΕΚΑ δεν έδινε κάποιο πραγματικό στοιχείο για τιμή, πέραν της έκπτωσης του 15%.
Έτσι για τις ελληνικές βιομηχανίες, στις οποίες το φυσικό αέριο συμμετέχει με κάποιο ποσοστό στο παραγωγικό κόστος, οι νέες τιμές θα συνεχίσουν να τους περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα έναντι των ομοειδών επιχειρήσεων της Ευρώπης και όχι μόνο, γεγονός που μεταφράζεται σε απώλεια θέσεων εργασίας και σε μείωση των εξαγωγών.
Με τα δεδομένα αυτά, οι ελπίδες για ουσιαστικό περιορισμό του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας στηρίζονται:
* Στη μείωση της φορολόγησης του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται θετικά από την τρόικα.
* Στην εφαρμογή της διακοψιμότητας, αν δεχθούν οι δανειστές τα επιχειρήματα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, ώστε να μειωθεί το κόστος της κιλοβατώρας. Ας σημειωθεί ότι στην προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με την τρόικα υποστηρίχθηκε εκ μέρους της ότι οι συμβάσεις αυτές είναι κρατική ενίσχυση, κάτι που το ΥΠΕΚΑ εξήγησε εχθές πως δεν ισχύει, αφού δεν προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση.
Η σύμβαση για το φυσικό αέριο και τι σημαίνει
Σε ό,τι αφορά τη νέα σύμβαση της ΔΕΠΑ με την Gazprom, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, διατηρείται η ισχύουσα φόρμουλα υπολογισμού της τιμής, στην οποία έχουν μεγάλη βαρύτητα οι τιμές πετρελαίου (oil indexed), η υποχρέωση της ΔΕΠΑ για τις ελάχιστες ποσότητες που θα παραλαμβάνει μειώνεται στα επίπεδα των 2,1 δισ. κυβικών μέτρων τον χρόνο, από 2,4 σήμερα, ενώ η αναδρομικότητά της συμφωνίας αποφασίστηκε να ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2013. Τα ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε πελάτη θα επιδιωχθεί να επιστραφούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ως γνωστόν, το υπουργείο σε συμφωνία με τα ΕΛ.ΠΕ., ως μέτοχος της ΔΕΠΑ, συζητά επιπρόσθετα την επιστροφή σε όλους τους πελάτες της ΔΕΠΑ (και στους μικρούς οικιακούς και στους επαγγελματικούς που τροφοδοτούνται μέσω των ΕΠΑ) μέρους της κερδοφορίας της του 2013 (πιθανότατα από τις εμπορικές δραστηριότητες, ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ).
Το πώς θα γίνουν ακριβώς οι επιστροφές, λόγω μείωσης στην τιμή του φυσικού αερίου και επιστροφής της κερδοφορίας της ΔΕΠΑ, μένει να διευκρινιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με πιθανότερο τρόπο τον συμψηφισμό με την αξία τρέχουσας κατανάλωσης.
Γιατί παραμένει ακριβότερο το ρωσικό αέριο
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της συμφωνίας ως προς τη διαμόρφωση της τιμής του ρωσικού αερίου, πηγές της βιομηχανίας υποστηρίζουν στο Euro2day.gr ότι και με την εφαρμογή της το ρωσικό αέριο που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της χώρας θα συνεχίσει να είναι ακριβότερο, έναντι των άλλων Ευρωπαίων πελατών της Gazprom.
Επιπλέον, σχολιάζουν και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ περί μέσου κόστους 393 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα για την ηπειρωτική Ευρώπη (χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο). Για να στηρίξουν τις θέσεις τους περί της ακριβής ελληνικής τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, επικαλούνται τόσο δημοσιευμένα στοιχεία στα εξειδικευμένα newsletters, όσο και αυτά που η ίδια η Gazprom αναφέρει στις επίσημες εκθέσεις της.
Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι στην Ισπανία, οι χαλυβουργίες της οποίας είναι άμεσα ανταγωνιστικές των ελληνικών, τον περασμένο Οκτώβριο η μέση τιμή εισόδου στο σύστημα (border gas price) ήταν 34,4 δολάρια η μεγαβατώρα φυσικού αερίου, η οποία αν αναχθεί στα ποιοτικά δεδομένα του ρωσικού (περίπου 95 κυβικά η μεγαβατώρα) αντιστοιχεί σε 360 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, όταν τον ίδιο μήνα η Ελλάδα προμηθευόταν το ρώσικο αέριο προς 460 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Μάλιστα, με βάση το δελτίο European Gas Daily, η μέση τιμή Οκτωβρίου στην Ισπανία ήταν μειωμένη κατά 7,7% έναντι του Οκτωβρίου του 2012, αν και τον συγκεκριμένο μήνα είχαν γίνει αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου αερίου, οι τιμές του οποίου είναι ακόμη πολύ ακριβότερες έναντι του αερίου από αγωγούς.
Πιο απλά, η τιμή του ρωσικού αερίου στα επίπεδα των 395- 398 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα θα συνεχίσει να είναι ακριβότερη κατά 10% έναντι αυτής που απολαμβάνουν οι ισπανικές βιομηχανίες, χωρίς να συνυπολογιστούν και οι επιπλέον επιβαρύνσεις που δέχεται το φυσικό αέριο στην Ελλάδα από τα υψηλά περιθώρια της ΔΕΠΑ, τους ειδικούς φόρους κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά την Gazprom, από τα στοιχεία που η ίδια δημοσιοποιεί, προκύπτει ότι η μέση τιμή για την Ευρώπη απέχει σημαντικά και είναι πολύ φθηνότερη από αυτήν που θέλουν να εμφανίζουν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και η ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου 2013 που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα της, η μέση τιμή για τις πωλήσεις στην Ευρώπη διαμορφώνεται σε 367 δολάρια (ή 12.113,1 ρούβλια) τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Το 12μηνο του 2012 σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της ρωσικής εταιρείας, η μέση τιμή για τις πωλήσεις στην Ευρώπη ήταν 385 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Όπως είναι γνωστό, με βάση τις δηλώσεις των επικεφαλής της Gazprom Μεντβέντεφ και Μίλερ, το 2013 η μέση τιμή του ρωσικού αερίου για την Ευρώπη ήταν μειωμένη 5,5% από αυτήν του 2012, οπότε επαληθεύεται και με έναν επιπλέον τρόπο ότι η μέση τιμή για το 2013 διαμορφώνεται στα επίπεδα των 364 - 367 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα.
Και ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πελάτες της Gazprom τιμολογούνταν με αυτές τις τιμές, για τους Έλληνες καταναλωτές η τιμολόγηση του ρωσικού αερίου ήταν μεταξύ 460 και 470 δολ. τα 1.000 κυβικά μέτρα. Επιπλέον οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται με τα υπερβολικά υψηλά εμπορικά περιθώρια της ΔΕΠΑ, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι έως και τριπλάσια από αυτά που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι μεγάλοι καταναλωτές.
Με τα δεδομένα αυτά, είναι πολύ πιθανό το αμέσως επόμενο διάστημα, και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχει η διαπραγμάτευση ΔΕΠΑ - Gazprom, μεγάλοι καταναλωτές να ζητήσουν από τη ΔΕΠΑ να μειώσει το εμπορικό περιθώριο, με το επιχείρημα ότι η προστιθέμενη αξία που προσφέρει στις συμβάσεις αυτού του είδους, είναι πολύ μικρή για να δικαιολογεί περιθώρια που απέχουν σημαντικά από αυτά που χρεώνουν άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.
Παπαγεωργίου: Τον Μάρτιο οι υπογραφές
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου εκτίμησε ότι οι μειώσεις θα περάσουν στους καταναλωτές από τους λογαριασμούς του Απριλίου και ότι η πραγματική μείωση θα είναι της τάξης του 10% - 12%, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλοι προμηθευτές. Υπολόγισε το όφελος για την ελληνική οικονομία στα 220 εκατ. ευρώ.