Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενστάσεις για μεταρρυθμίσεις και το πακέτο στη βιομηχανία

Αντιρρήσεις από τους δανειστές στο κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη της βιομηχανίας με 150 εκατ. ευρώ. Πίεση για 30 μεταρρυθμίσεις από το toolkit του ΟΟΣΑ που η κυβέρνηση δεν θέλει να εφαρμόσει.

  • Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ενστάσεις για μεταρρυθμίσεις και το πακέτο στη βιομηχανία

Στο σημείο μηδέν βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας. Στις 2,5 ώρες που διήρκεσε η πρώτη συνάντηση οι δανειστές εμφανίσθηκαν αμετακίνητοι και ζήτησαν την πλήρη υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ χωρίς εκπτώσεις.

Επί της ουσίας απέρριψαν τις αντιπροτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως αυτές συμφωνήθηκαν χθες στο Μαξίμου, για σειρά ανοικτών θεμάτων, όπως το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα βιβλία ακόμη και το ψωμί. Και όχι μόνο αυτό στο τραπέζι από την πλευρά της τρόικας μπήκε και πάλι η πλήρης απελευθέρωσης της λειτουργίας των φαρμακείων σε ότι αφορά τόσο το ωράριο, όσο και τις αδειοδοτήσεις.

Πάντως για μια ακόμη φορά επανέλαβαν ότι θα δεχθούν μόνο καλά θεμελιωμένες εξαιρέσεις. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης οι αποκλίσεις μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής πλευράς επικεντρώνεται σε 30 μεταρρυθμίσεις (γάλα, ψωμί, φάρμακα), ενώ υπάρχουν επιπλέον 50 μεταρρυθμίσεις (τέλη υπέρ τρίτων, ΚΤΕΛ, κ.ά.) τα οποία η Κυβέρνηση έχει εξαιρέσει πλήρως και η τρόικα απαιτεί να συμπεριληφθούν. Ωστόσο ακόμη και για τις 240 μεταρρυθμίσεις που η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να υιοθετήσει η τρόικα απαιτεί λεπτομερή εξέταση.

Η βιομηχανία

Επιφυλακτικοί εμφανίσθηκαν οι δανειστές και στο προωθούμενο πακέτο μέτρων από το ΥΠΕΚΑ των 150 εκατ ευρώ για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους κρατικής ενίσχυσης ενώ ζήτησαν ότι θα πρέπει να προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ενστάσεις προέβαλαν και για τις αλλαγές που προώθησε η Κυβέρνηση για τις εμπορικές μισθώσεις.

Τα αγκάθια

1. Οι δανειστές ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ. Στάθηκαν δε ιδιαίτερα στο πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων, δηλαδή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στη δυνατότητα να δημιουργούνται αλυσίδες φαρμακείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, η πρόταση που κατέβασε η ελληνική πλευρά είναι να δοθεί η δυνατότητα μείωσης της τιμής των ΜHΣΥΦΑ εντός των φαρμακείων με το «πλαφόν» να μπαίνει στη σημερινή ανώτατη τιμή, όπως αυτή ορίζεται στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Σε ό,τι αφορά στη διάθεση των ΜHΣΥΦΑ εκτός των φαρμακείων, η ελληνική πλευρά αντιδρά αν και αφήνει ένα παράθυρο να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο αίτημα των δανειστών μετά το καλοκαίρι, στην περίπτωση που το μέτρο της μείωσης των τιμών δεν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ προτείνει να δοθεί η δυνατότητα να ιδρυθούν αλυσίδες φαρμακείων, να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και να απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

2. Για τα βιβλία η πρόταση του υπουργείου είναι να διατηρηθεί η καθορισμένη μέγιστη έκπτωση του 10% στην τιμή των νέων βιβλίων μόνο για την πρώτη έκδοση. Επίσης προτείνεται η άμεση απελευθέρωση της τιμών των ξενόγλωσσων και των σχολικών βοηθημάτων. Και σε αυτή την πρόταση υπήρχε αντίδραση από την πλευρά των δανειστών. Οι ίδιοι φέρεται να δήλωσαν «ότι δεν είναι μια αποδεκτή προσέγγιση». Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί. Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΟΟΣΑ για κατάργηση της καθορισμένης μέγιστης έκπτωσης 10% στην τιμή των νέων βιβλίων έχει προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο εκδοτών και συγγραφέων.

3. Με ιδιαίτερη επιφύλαξη αντιμετώπισαν οι δανειστές την πρόταση του υπουργείου και για το γάλα, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί καθεστώς προστασίας. Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΥΠΑΝ, προβλέπει να απαληφθεί ο όρος φρέσκος και να δοθεί η δυνατότητα στις βιομηχανίες να παράγουν γάλα ημέρας. Επίσης η κάθε βιομηχανία να προσδιορίζει τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.

4. Σε ότι αφορά στο ψωμί η τρόικα θέλει να προχωρήσουν όλες οι αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ χωρίς καμία εξαίρεση. Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει την πώληση ψωμιού με το ζύγι, ενώ δεν θέλει να προχωρήσει σε καμία αλλαγή ως προς την ονομασία των καταστημάτων, διατηρώντας το ισχύον πλαίσιο που θέτει περιορισμούς στο ποιο κατάστημα μπορεί να ονομάζεται αρτοποιείο και ποιο όχι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v