Ακόμη και την προσεχή Παρασκευή είναι πιθανόν να ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών καθώς παρά τις διαφωνίες του ΔΝΤ,υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που επιτρέπει αισιοδοξία για ολοκλήρωση της διαδικασίας σύντομα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν κατ' αρχάς συμφωνήσει για τη μέθοδο προσδιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών, η οποία δεν θα απέχει αισθητά από αυτήν που θα ισχύσει στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης.
Αυτό σημαίνει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα προσδιορισθούν με ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αντίστοιχους με αυτούς που θα ισχύσουν στο πανευρωπαϊκό stress test, όπως αποκάλυψε χθες το Euro2day.gr. Η μείωση του ελάχιστου δείκτη Core Tier I στο 8% από 9% στο βασικό σενάριο και στο 6% από 7% στο δυσμενές δημιουργεί πρόσθετο μαξιλάρι 2 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Στον αντίποδα, δεν αλλάζει τίποτε ως προς τον αναβαλλόμενο φόρο, αφού απορρίπτεται το ελληνικό αίτημα να προσμετρηθεί στο 50%. Έτσι, για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών θα υπολογιστεί αναβαλλόμενος φόρος που αντιστοιχεί ως το 20% του common equity, όπως ίσχυε πριν από την 23η Δεκεμβρίου 2013.
Παρά τις πολιτικού τύπου αντιπαραθέσεις, θεωρούνται κλειδωμένες και οι εκτιμήσεις της BlackRock για τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου, τις οποίες είχε αμφισβητήσει το ΔΝΤ εκ των υστέρων και ενώ προηγουμένως είχε συμμετάσχει στη διαμόρφωση των παραδοχών με βάση τις οποίες έτρεξε η διαγνωστική μελέτη.
Αυτό που μένει να διευκρινισθεί στις διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών είναι ο συνδυασμός του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου με τον οποίο θα προσδιορισθούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες.
«Στρέσαραν» και τα business plans δύο ξένοι οίκοι
To draft που παρέδωσε η ΤτΕ στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών προβλέπει ότι θα ληφθεί υπ' όψιν το βασικό σενάριο της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock και οι «στρεσαρισμένες» εκτιμήσεις μελλοντικής κερδοφορίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέθεσε στην N.M. Rothschild και στην Ernst & Young να διενεργήσουν μια μίνι άσκηση προσομοίωσης επί των επιχειρηματικών σχεδίων (business plans) των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Έτσι για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών δεν υπολογίζονται οι εκτιμήσεις για τα προ προβλέψεων κέρδη που συμπεριλαμβάνουν τα business plans των τραπεζών, αλλά τα μειωμένα νούμερα, με βάση την άσκηση προσομοίωσης.
Με τον τρόπο αυτό η ΤτΕ επιχειρεί να διασφαλίσει από κάθε πλευρά την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των stress tests, καθώς πέραν της BlackRock, που εξέτασε εξονυχιστικά τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού χαρτοφυλακίου, θα είναι ελεγμένα και απομειωμένα από ανεξάρτητους συμβούλους και τα στοιχεία μελλοντικής κερδοφορίας.
Αφετηρία διαπραγμάτευσης το σενάριο των 5 δισ. ευρώ
Το σενάριο για το οποίο ενημέρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η αφετηρία διαπραγμάτευσης για την ελληνική πλευρά.
Αν η τρόικα επιμείνει σε πιο συντηρητική προσέγγιση, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στο δυσμενές σενάριο, τότε το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών μπορεί να διαμορφωθεί σε ανώτερα επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο διαμορφώνονται στα 8-9 δισ. ευρώ.
«Οποιαδήποτε αναθεώρηση υπάρξει θα είναι επί τα χείρω», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος συστημικής τράπεζας σημειώνοντας ότι τα 5 δισ. ευρώ είναι η καλύτερη περίπτωση. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι ο συνολικός λογαριασμός δύσκολα θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, καθώς παραμένουν ανοικτά μόνο τεχνικής φύσεως θέματα.
Ήδη οι τράπεζες αποστέλλουν στην ΤτΕ τις παρατηρήσεις τους επί του προσχεδίου που πήραν στα χέρια τους την περασμένη Πέμπτη, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, όπως και οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων. Πιθανότατα αύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη θα γίνει συνάντηση Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας.
Καταλυτικές εξελίξεις λόγω της στάσης του ΔΝΤ
Εφόσον το ΔΝΤ δεν διαψεύσει άμεσα το χθεσινό δημοσίευμα των FT με βάση το οποίο φέρεται να προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών κοντά στα 20 δισ. ευρώ, τραπεζικά στελέχη θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξουν καταλυτικές εξελίξεις στη σύνθεση της τρόικας.
Ο άκομψος τρόπος και το timing της παρέμβασής του (πριν καν η τρόικα και η ΤτΕ κάτσουν στο τραπέζι) απαιτεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την επανατοποθέτηση όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων σε σχέση με τον ρόλο της τρόικας και ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις.
«Αν το ΔΝΤ επιδιώκει να απεμπλακεί από το ελληνικό πρόγραμμα ας γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να γίνονται κλωτσοσκούφι στον βωμό τακτικών και επιδιώξεων», δηλώνουν στο Euro2day.gr τραπεζικά στελέχη που δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους.
Οι ίδιοι θυμίζουν ότι ο Π. Τόμσεν σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής είχε δηλώσει ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σε καλή κατάσταση σημειώνοντας πως «τα stress tests έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες είναι αρκετά εύρωστες ώστε να διαχειρισθούν ακόμη και πολύ δυσμενή σενάρια στο μέλλον».
Μάλιστα ο Π. Τόμσεν προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι το ΤΧΣ διατηρεί σημαντικά αποθέματα «που, αν χρειασθεί, θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν επιπλέον απαιτήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα stress tests, εάν αυτές δεν καλυφθούν από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλισθεί η συνέχιση της διατήρησης των ισολογισμών των τραπεζών σε υγιή κατάσταση και η ασφάλεια των καταθέσεων».
Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα ώστε να υπάρχουν διαρροές ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών φθάνουν στα 20 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά τρεις φορές τα ευρήματα του δυσμενούς σεναρίου;
Προσεχώς θα μάθουμε αν και όπως όλα δείχνουν το ΔΝΤ επιλέγει να αναγάγει το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών στην αφορμή για να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης. Και το κάνει με άτσαλο τρόπο και επί ενός θέματος για το οποίο ούτε είναι αρμόδιο, ούτε διαθέτει τεχνογνωσία για να αντικρούσει την ΕΚΤ και την ΤτΕ.