Κόντρα κυβέρνησης – Τρόικας για τα warrants

Σε εκκρεμότητα ο νέος νόμος για ΤΧΣ και τράπεζες. Οι αντιρρήσεις της Τρόικας για αλλαγές στη δομή ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και το plan B της κυβέρνησης. Κλειδί το θέμα των warrants για το νομοσχέδιο και τη στρατηγική των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Κόντρα κυβέρνησης – Τρόικας για τα warrants

Έχουν παρέλθει δύο και πλέον μήνες, έχουν συνταχθεί αρκετά διαφορετικά προσχέδια, αλλά η κυβέρνηση και η τρόικα βρίσκονται ακόμη στο σημείο μηδέν σε σχέση με το φλέγον θέμα των αλλαγών στα warrants.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day, παρότι το προσχέδιο νόμου για το ΤΧΣ και τις τράπεζες είναι έτοιμο, υπάρχει μια σημαντική εκκρεμότητα:

Η τρόικα επιμένει στις αντιρρήσεις της για το αν πρέπει να αλλάξει η υφιστάμενη δομή ιδιωτικοποίησης της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha, των τριών τραπεζών, δηλαδή, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με συμμετοχή ιδιωτών και με έκδοση warrants, προκαλώντας εκνευρισμό στην κυβέρνηση και στις τράπεζες.

Όπως είναι γνωστό, η ελληνική πλευρά επιδιώκει στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ και των συστημικών τραπεζών να περιληφθούν και νέα εργαλεία, τα οποία θα παράσχουν μεγαλύτερη ευελιξία στο Ταμείο και θα επιτρέπουν την υπό προϋποθέσεις ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο προσχέδιο του νέου θεσμικού πλαισίου, που συντάχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προέβλεπε σειρά δυνατοτήτων για το ΤΧΣ όπως οι αλλαγές σε όρους των warrants (τιμή άσκησης, πολλαπλασιαστής κ.ά.) και η δυνατότητα υποβολής προαιρετικών δημόσιων προτάσεων από το Ταμείο στους κατόχους τους με αντάλλαγμα μετοχές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η τρόικα αντιδρά στις παραπάνω αλλαγές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η υφιστάμενη δομή ιδιωτικοποίησης της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς, η οποία παρέχει στο Ταμείο τη δυνατότητα να αποεπενδυθεί παίρνοντας πίσω τα κεφάλαια που κατέβαλε στις αυξήσεις κεφαλαίου, συν μια προκαθορισμένη απόδοση.

Λόγω των αντιδράσεων της τρόικας, το σχετικό άρθρο στο προσχέδιο του νόμου παραμένει σε εκκρεμότητα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις συζητήσεις που θα έχουν οι επικεφαλής των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για ένα κομβικό θέμα καθώς αν η τρόικα επιμείνει στις ενστάσεις της η κυβέρνηση θα πρέπει να ακυρώσει τον σχεδιασμό της για ταχύτερη ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη και την τύχη όλου του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία (πρωτογενές πλεόνασμα, σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας) και το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ελλάδα, ώστε αφενός να καλυφθεί από τους ξένους η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank και αφετέρου να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών, μειώνοντας το χρέος και δίνοντας ένα πρόσθετο όπλο για την κάλυψη του funding gap.

Το plan B της κυβέρνησης

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι υπό το βάρος των αντιδράσεων της τρόικας δύσκολα θα περάσουν στον νόμο διατάξεις όπως η δυνατότητα του ΤΧΣ να τροποποιεί την τιμή άσκησης των warrants προκειμένου να επιτύχει ταχύτερη άσκησή τους και επομένως γρηγορότερη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.

Αντίθετα, υπάρχουν κάποιες ελπίδες να πεισθούν οι επικεφαλής των δανειστών ότι είναι αναγκαία η προσθήκη της δυνατότητας υποβολής προαιρετικών δημόσιων προτάσεων από το ΤΧΣ για την αγορά και ακύρωση των warrants με αντάλλαγμα μετοχές.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε πως ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης για αποδέσμευση των τραπεζών από το ΤΧΣ δεν θα επιτευχθεί με αλλαγή των όρων στα warrants, αλλά με διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ώστε το Ταμείο να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία.

Αν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μόλις συμφωνηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς να αποκλείεται η κατάθεση να προηγηθεί της ανακοίνωσης των ευρημάτων των stress tests.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v