ΠΙΣ: Άμεση απόσυρση του πλαφόν στη συνταγογράφηση

Την άμεση απόσυρση του πλαφόν στη δαπάνη της φαρμακευτικής συνταγογράφησης και των διαγνωστικών εξετάσεων από τους ιατρούς και θέσπιση κανόνων για αποφυγή υπερβολών ζήτησε ο ΠΙΣ σε συνάντηση που είχε με τους Αν. Μπέζα και Δ. Κοντό.

ΠΙΣ: Άμεση απόσυρση του πλαφόν στη συνταγογράφηση

Συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Α. Μπέζα και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντό είχαν την Τρίτη 21 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μ. Βλασταράκος, ο Α΄ αντιπρόεδρος κ. Γ. Μπασκόζος και η ταμίας κ. Β. Ανεμοδουρά.

Στη συνάντηση αυτή ζήτησαν την άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων 113429 και 3457/14.1.2014 και της εγκυκλίου 4433/7.1.2014 του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη δαπάνη της φαρμακευτικής συνταγογράφησης και των διαγνωστικών εξετάσεων από τους ιατρούς, καθώς και την προετοιμασία της εφαρμογής των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων αλλά και των κανόνων εκείνων οι οποίοι δεν θα επιτρέπουν λογικές υπερβολών ή άστοχων επιλογών.

Στο τέλος της συνάντησης προσήλθε και ο υπουργός Υγείας κ. Α. Γεωργιάδης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δεν ικανοποιείται από τις υποσχέσεις του υπουργείου ότι το πρώτο τρίμηνο δεν θα εφαρμοστούν διοικητικά μέτρα και θα ελεγχθούν μέσα από την συνεργασία περιπτώσεις υπερβολών, καθώς και ότι η επίτευξη του πλαφόν του 20% θα επιτευχθεί ουσιαστικά από τη μείωση κατά 12% των τιμών των φαρμάκων και από την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν δέχεται αστυνομικά μέτρα με βίαιες παρεμβάσεις στην ιατρική λειτουργία και στην περίθαλψη των ασθενών. Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους οι παρεκκλίσεις από την Ιατρική Δεοντολογία και οι εκπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών. Η λογιστική πρακτική στην ιατρική λειτουργία είναι απαράδεκτη, ειδικά όταν γίνεται χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό. Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία στην υγεία είναι επικίνδυνοι και οδηγούν τους ασθενείς σε ταλαιπωρία και σε θανάτους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, η θέσπιση και εφαρμογή ασφαλών πρακτικών (π.χ. θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή) είναι η μόνη ορθή και αποδεκτή λύση και σε αυτήν και μόνον η πολιτεία πρέπει να κατευθυνθεί.

«Η προστασία της υγείας και της περίθαλψης αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων μας και εμείς θα το υπηρετήσουμε με κάθε τρόπο» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v