Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές για το Ελληνικό με βάση το τελικό χρονοδιάγραμμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), το διοικητικό συμβούλιο του οποίου ενέκρινε χθες το σχέδιο της σύμβασης πώλησης που θα υπογράψει ο πλειοδότης.
Με βάση αυτό, το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να παραχωρήσει στο μέλλον άδεια για καζίνο εντός του χώρου του πρώην αεροδρομίου ή της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, σε συνεργασία με τον όμιλο που θα επικρατήσει στον εν εξελίξει διαγωνισμό.
Τι περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ στις 27 Φεβρουαρίου; Στο Ταμείο ευελπιστούν πως θα εμφανιστούν περισσότεροι από ένας επενδυτές, καθώς σίγουρη θεωρείται μόνο η προσφορά της Lamda Development του ομίλου Λάτση. Μένει να εξακριβωθούν οι υπόλοιποι συνέταιροι του σχήματος και ήδη κυκλοφορούν ονόματα αμερικανικών εταιρειών private equity που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Ελλάδα.
Σοβαρές συμμαχίες θα χρειαστούν οι Ισραηλινοί της Elbit για να αποδείξουν πως έχουν τη χρηματοοικονομική επιφάνεια που απαιτείται για την υλοποίηση των επενδύσεων, καθώς αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Όσο για τον τρίτο όμιλο που έχει περάσει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, τη βρετανική London & Regional Properties, σύμφωνα με πληροφορίες δηλώνει πως ενδιαφέρεται, χωρίς να θεωρείται, όμως, σίγουρη η υποβολή δεσμευτικής προσφοράς.
Οι υποψήφιοι που θα υποβάλουν προσφορά (στο ΤΑΙΠΕΔ ελπίζουν «να είναι δύο») θα καταθέσουν φάκελο με τον οποίο πρέπει να αποδεικνύουν την οικονομική και τεχνική δυνατότητα διαχείρισης του σημαντικότερου «φιλέτου» της χώρας, καθώς και το στρατηγικό σχέδιο (Master Plan) για την αξιοποίησή του.
Το Master Plan, το οποίο θα φέρει την υπογραφή γνωστού διεθνούς γραφείου, πρέπει να συμβαδίζει με τις χρήσεις γης που έχουν καθοριστεί για το ακίνητο του Ελληνικού. Στο ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν πρώτα το Master Plan και αφού κριθεί πως είναι συμβατό με τον χωροταξικό σχεδιασμό στην περιοχή τότε θα ανοίξουν την οικονομική προσφορά.
Υπενθυμίζεται πως στην ουσία οι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν προσφορά για το πακέτο μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην οποία έχει παραχωρηθεί το ακίνητο μαζί με την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.
Το Δημόσιο θα δεσμεύεται για διατήρηση του χωροταξικού - πολεοδομικού καθεστώτος για όσο χρονικό διάστημα θα εξελίσσονται οι επενδύσεις του ομίλου που θα επικρατήσει. Θα δεσμεύεται, επίσης, σε σειρά άλλων θεμάτων που συνδέονται με την αξιοποίηση του Ελληνικού.
Ο πλειοδότης θα δεσμεύεται, με τη σειρά του, για τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (15 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες), ενώ θα αναλάβει την εκμετάλλευση του ακινήτου για 99 χρόνια. Με βάση τη σύμβαση πώλησης, το Δημόσιο θα λαμβάνει συγκεκριμένο ποσοστό επί των κερδών του επενδυτή, αλλά μόνο στην περίπτωση όπου ο τελευταίος παρουσιάζει συγκεκριμένη απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων.
Οικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την προώθηση του διαγωνισμού είναι η CitiGroup Global Markets και η Τράπεζα Πειραιώς. Νομικοί σύμβουλοι η Δικηγορική Εταιρεία Αυγερινός και Συνεργάτες, η Κ. Παπακωστόπουλος & Συνεργάτες, η Δεγλέρης και Συνεργάτες, η Δικηγορική Εταιρεία Φορτσάκης, η Διακόπουλος, Μυλογιαννάκης και Συνεργάτες και η Watson, Farley & Williams LLP. Σύμβουλοι Ακινήτων είναι η Hill International, η Dimand Α.Ε., η Proprius (μέλος του δικτύου συνεργατών της Cushman & Wakefield), η Τάκης Γαβρίλης και Συνεργάτες και η ΛΔΚ Σύμβουλοι.