Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσα χρήματα διεκδικούν οι ένστολοι

Ερωτήματα για το κατά πόσον θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα «θύματα» των περικοπών. Οι περικοπές σε ειδικά μισθολόγια είχαν οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών 420 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ήδη το Δημόσιο μετρά τη δεύτερη δικαστική ήττα.

Πόσα χρήματα διεκδικούν οι ένστολοι

Προσδοκίες επιστροφών από 8 έως και 464 ευρώ τον μήνα, όσο ήταν δηλαδή οι περικοπές στον βασικό μισθό των ενστόλων και από 1.680 έως 2.604 ευρώ σε ετήσια βάση, αν συνυπολογιστεί και το μαχαίρι στα διάφορα επιδόματα, δημιουργεί στους κόλπους της συγκεκριμένης κατηγορίας η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να καθαρογραφεί -εντός του Φεβρουαρίου- το σκεπτικό της απόφασης για να ξεκαθαρίσει αν η αντισυνταγματικότητα αφορά τον αναδρομικό χαρακτήρα των περικοπών (από τον Αύγουστο του 2012, ενώ ψηφίστηκαν στα τέλη του έτους) ή συνολικά το μαχαίρι σε μισθούς και επιδόματα των ενστόλων.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδοχές απόφασης είναι καθοριστική. Στην πρώτη περίπτωση η δημοσιονομική επιβάρυνση περιορίζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Στη δεύτερη ανεβαίνει στα 108 εκατ. ευρώ και εκτός από τα λεφτά που θα πρέπει να γυρίσει πίσω στις τσέπες των ενστόλων το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει και 78 εκατ. τον χρόνο από εδώ και πέρα, αν πράγματι η απόφαση ορίζει επαναφορά των αποδοχών στην προτέρα κατάσταση.

Όπως προκύπτει από μελέτη του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ) που είχε εκπονηθεί την επίμαχη περίοδο των περικοπών, για τη συντριπτική πλειονότητα των στρατιωτικών με προϋπηρεσία από 9 έως 26 χρόνια η συνολική ετήσια μείωση αποδοχών ήταν από 11,95% έως 13,1%. Σύμφωνα με τη μελέτη οι απώλειες σε ετήσια βάση για τις ίδιες κατηγορίες στρατιωτικών ξεκινούσαν από 1.680 και έφταναν έως 2.604 ευρώ.

Η απόφαση εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα «θύματα» των περικοπών στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (ιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες, ιεράρχες) των οποίων οι αμοιβές συμπιέστηκαν με τον ίδιο νόμο (4093 του 2012).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες περικοπές είχαν οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών 420 εκατ. ευρώ τον χρόνο και ήδη το Δημόσιο μετρά τη δεύτερη δικαστική ήττα.

Το Μισθοδικείο έχει κρίνει ότι οι περικοπές στις αμοιβές των δικαστικών αντιβαίνουν τις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας και τον καθορισμό αποδοχών αναλόγως προς το λειτούργημα (με κόστος 100 εκατ. ευρώ).

Ασχέτως των τελικών εξελίξεων, το μόνο δεδομένο είναι πως ό,τι επιστραφεί στις τσέπες των εργαζόμενων θα πρέπει να κοπεί από κάπου αλλού. Και η τρόικα δεν θα αργήσει να επιστρέψει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v