Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα παιχτεί ο τρίτος γύρος με την τρόικα

«Προσύμφωνο» για να επιστρέψουν ζητούν οι επικεφαλής των δανειστών. Κερδίζει η κυβέρνηση τη μάχη για ομαδικές απολύσεις. Στους δανειστές το «πάνω χέρι» για τις εργοδοτικές εισφορές. Το παζάρι για τα «κενά» και το ερώτημα της ημερομηνίας επιστροφής.

Πώς θα παιχτεί ο τρίτος γύρος με την τρόικα

Σε νέο θρίλερ δεν αποκλείεται να εξελιχθεί τόσο ο χρόνος επανόδου της τρόικας στην Αθήνα, όσο -κυρίως- και η συμφωνία για τα μέτρα που θα απαιτηθεί να ληφθούν προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό τόσο για το 2014, όσο και για το 2015.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένονται από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εντός της τρέχουσας εβδομάδας στην Αθήνα, χωρίς όμως να έχει κλείσει η ακριβής ημερομηνία. Φέρονται δε να ζητούν για μία ακόμα φορά «προσύμφωνο» για να επιστρέψουν.

Οι καθυστερήσεις φαίνεται να απομακρύνουν το ενδεχόμενο λήψης απόφασης για τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ στο Εurogroup της 27ης Ιανουαρίου, όπως ήταν ο τελευταίος στόχος της ελληνικής πλευράς, και όλα δείχνουν πως οι αποφάσεις μετατίθενται για τον Φεβρουάριο (Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 17 του μήνα).

Οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αλλεπάλληλες τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους επικεφαλής της τρόικας.

Όπως δήλωσε το Σάββατο ο κ. Στουρνάρας, μετά από σύσκεψη διάρκειας 3,5 ωρών με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, «στείλαμε στην τρόικα τα στοιχεία που έπρεπε να στείλουμε και περιμένουμε να καθοριστεί η ημερομηνία για τον ερχομό τους. Δεν ξέρω αν θα είναι 15, 16, 14, τι να σας πω»...

Επί του παρόντος, φαίνεται να έχουν κλειδώσει δύο ζητήματα. Συγκεκριμένα,  πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα:

• Αποδέχθηκε το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην παραμικρή αλλαγή στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων (δεν τις σηκώνει σε καμία περίπτωση το πολιτικό σκηνικό).

• Κέρδισε όμως στις πιέσεις για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% που προβλέπει το μνημόνιο.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση -δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι σταδιακά ή εφάπαξ, αν και το δεύτερο ενδεχόμενο είναι επικρατέστερο, προκειμένου να υπάρξει κέρδος για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη- των εργοδοτικών εισφορών, αλλά δεν είναι σαφές ακόμα πώς θα καλύψει το κενό που δημιουργείται.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της τρόικας, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% συνεπάγεται απώλεια εσόδων 850 εκατ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της περιορίζει τις εκτιμώμενες απώλειες στα 400-500 εκατ. ευρώ.

Ασαφές μένει ακόμα πώς θα καλυφθούν οι απώλειες αυτές, καθώς είτε είναι 850 εκατ. ευρώ, είτε 500 εκατ. ευρώ η τρύπα που δημιουργείται κάπως θα πρέπει να κλείσει. Το μόνο σαφές πάντως από την κυβέρνηση είναι πως για την κάλυψή της δεν θα θιγούν οι συντάξεις, ενώ πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο τόσο για one off παρεμβάσεις, όσο και για μόνιμες.

Σημαντικές αποστάσεις άλλωστε εξακολουθούν να χωρίζουν την τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών και αναφορικά με το κόστος διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση και το 2014. Οι δανειστές εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων 280 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση όμως υπολογίζει το μέγεθος αρκετά χαμηλότερα, στα 107 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο ορισμένες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα το περιόριζαν κοντά στα 600 εκατ. ευρώ, ξαναφούντωσε κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Μαζί μ' αυτό θα πρέπει να καλυφθεί και το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο κατά την ελληνική κυβέρνηση υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ με βάση την τρόικα είναι κάπου μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω δείχνουν πως εκτός μεγάλης ανατροπής τα ζόρια με τους επικεφαλής των δανειστών μάλλον είναι μπροστά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v