Στην Άκτωρ η μονάδα απορριμμάτων Δ. Μακεδονίας

Το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας είναι επένδυση της τάξεως των 45 εκατομμυρίων ευρώ και θα υλοποιηθεί με ιδιωτικούς πόρους. Θα δημιουργηθούν περισσότερες από 120 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Στην Άκτωρ η μονάδα απορριμμάτων Δ. Μακεδονίας

Με αφορμή την ανακήρυξη αναδόχου για το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα ειδική εκδήλωση στην Κοζάνη στην οποία παρέστη ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης.

Το έργο κατασκευάζεται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η εταιρία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις - ΗΛΕΚΤΩΡ.

Το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας είναι επένδυση της τάξεως των 45 εκατομμυρίων ευρώ και θα υλοποιηθεί με ιδιωτικούς πόρους. Θα δημιουργηθούν περισσότερες από 120 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή τουλάχιστον λειτουργία του, ενώ κατά την διετή περίοδο κατασκευής αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 150 θέσεις εργασίας.

Το έργο έχει εγκριθεί επί της αρχής για χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για απευθείας δανειοδότηση του αναδόχου, ενώ στη χρηματοδότηση δύναται να συμβάλλει και το χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA, επιτυγχάνοντας συνολικά χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, όφελος που θα μετακυλιστεί υπέρ των δημοτών.

Επιπλέον, ως αναγνώριση της συνολικής προσπάθειας της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ορθολογική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων και της προώθησης σχετικών έργων, το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας επιλέχθηκε από το έγκριτο περιοδικό World Finance ως «Έργο της Χρονιάς 2013 στον τομέα της Διαχείρισης Απορριμμάτων» αξιολογούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το δεύτερο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα αυτό, μετά και την ανακήρυξη αναδόχου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε εξέλιξη είναι και οι διαγωνισμοί έργων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ για τις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας (Σέρρες) και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ο διαγωνισμός, όπως και όλοι οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων, ήταν ανοιχτός στην επιλογή της τεχνολογίας. Η επιλογή του αναδόχου γίνεται στη βάση της χαμηλότερης χρέωσης προς τον πολίτη και με αποδεκτές όλες τις τεχνολογίες που αποδεδειγμένα επιτυγχάνουν τους περιβαλλοντικούς στόχους. Επίσης, διασφαλίζεται η απόλυτη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές και τους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέθοδος διαχείρισης θα εφαρμοστεί η μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικοτητας Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά την Πελοπόννησο και η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας μπαίνει στο δρόμο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας μάλιστα δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα. Το έργο μπορεί να ξεκινήσει αμέσως. Η κατασκευή του στέλνει ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα ως προς τη διαχείριση αποβλήτων.

Είμαι σίγουρος ότι και από άλλες περιοχές της Ελλάδας θα έχουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θετικές ειδήσεις ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Ελλάδα καθυστέρησε να αντιμετωπίσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Ξεκίνησε όμως να κάνει βήματα μπροστά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα της ζωής μας και την καθημερινότητά μας».

 

Η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ

Η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι, η Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. - ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., τα μέλη της οποίας αποτελούν θυγατρικές της, ανακηρύχθηκε Προσωρινός Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) αναφορικά με το έργο «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή, Συντήρηση και Λειτουργία Υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με ΣΔΙΤ» (εφεξής το «Έργο») συνέχεια της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε υπ' αριθμόν 1/172/2013 (ΑΔΑ: ΒΛΓ10ΞΦ4-6Ψ3).

Το Έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας οι οποίες θα αποτελούνται από:

• Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυναμικότητας 120.000 τόνων ετησίως.
• Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
• 10 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) εκ των οποίων 9 υφιστάμενοι και 1 (ο ΣΜΑ Κοζάνης) αποτελεί νέα υποδομή στο πλαίσιο του Έργου.

Σημειώνεται πως το έργο περιλαμβάνει την τεχνολογική εφαρμογή της αερόβιας επεξεργασίας του οργανικού κλάσματος των Συμβατικών Αποβλήτων, η οποία θα αναληφθεί από τη διεθνώς αναγνωρισμένη γερμανική εταιρεία Herhof GmbH, πάροχο τεχνολογιών αιχμής αναφορικά με τη διαχείριση απορριμμάτων με κατατεθειμένες πατέντες προστατευόμενες από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, η οποία και αποτελεί 100% θυγατρική της εταιρείας της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.

Το Έργο αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένου ότι:

α) αποτελεί μια ολοκληρωμένη - state-of-the-art - τεχνική λύση που περιλαμβάνει την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης απορριμμάτων και την εγκατάσταση του πλέον σύγχρονου εξοπλισμού

β) συμμορφώνεται με τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει και των απαιτήσεων των Τευχών του Διαγωνισμού

γ) επιτυγχάνει το μέγιστο ποσοστό ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών (35% κατά βάρος επί της ποσότητας Ανακυκλώσιμων Υλικών που θα εισέρχονται στη ΜΕΑ) που προέβλεπαν τα τεύχη καθώς και τη μέγιστη εκτροπή Βιοαποδομήσιμων Αποβλήτων - ΒΑΑ (80% κατά βάρος σε υγρή βάση των ΒΑΑ από τα Συμβατικά Απόβλητα που θα εισέρχονται στη ΜΕΑ) μεγιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.

Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου € 46 εκατομμύρια. Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης ανέρχεται σε 27 έτη εκ των οποίων 2 έτη απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κατασκευής και 25 έτη αφορούν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης, μετά την έναρξη λειτουργίας του Έργου, θα αποζημιώνεται μέσω καταβολών πληρωμών διαθεσιμότητας μέχρι τη λήξη της Σύμβασης Σύμπραξης.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v