Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομοθετικό «σπριντ» ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σύντομα στη Βουλή το ν/σ για ακίνητα. Ποιες άλλες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνει. Ανοικτά μένουν τα θέματα για ΕΑΣ και ΦΠΑ εστίασης. Παρατείνεται το 2014 η προστασία α' κατοικίας από πλειστηριασμούς. Αδιευκρίνιστες οι προϋποθέσεις.

Νομοθετικό «σπριντ» ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για τον φόρο ακινήτων καθώς, όπως προέκυψε στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ο Τόμσεν, ο Μορς και ο Μαζούχ πιέζουν για την ανάληψη των απαραίτητων νομοθετικών πρωτοβουλιών ως το τέλος τους έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχομένως και την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται με βάση πληροφορίες νομοτεχνικές βελτιώσεις στη φορολογία εισοδήματος, όπως για παράδειγμα το θέμα που ανέκυψε για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων για όσους κάνουν τρεις ή περισσότερες συναλλαγές στο Χ.Α. Στο ίδιο νομοσχέδιο, άλλωστε, αναμένεται να προστεθεί και διάταξη για τη δημιουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο με αρμοδιότητα την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιληφθούν και διατάξεις αναφορικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αντίθετα, οι διατάξεις για τον Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών θα κατατεθούν στις αρχές του επόμενου έτους στη Βουλή.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα άνοιξε η βεντάλια για όλα τα θέματα, αλλά με βάση την ίδια πηγή δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμα ούτε για τα ΕΑΣ, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για τη δόση του 1 δισ., ούτε για το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση για τον οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί διατήρηση του χαμηλού συντελεστή (13%) και το νέο έτος.

Από τη συνάντηση αποχώρησαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γ.γ. δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών καθηγητής Νίκος Καραβίτης.

Οι επαφές συνεχίστηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με κυρίως θέμα τους πλειστηριασμούς. Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 20:00, οπότε και ο υπουργός Οικονομικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να δει τον πρωθυπουργό.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας ερωτήθηκε εάν η Αθήνα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Κοιτάξτε, γυρίσαμε από τις Βρυξέλλες και η τρόικα και εμείς. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα. Θα φανεί» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Για τα ΕΑΣ είπε ότι γίνονται συζητήσεις με την τρόικα.

Συγκλίσεις για τους πλειστηριασμούς

«Υπάρχει σύγκλιση (σ.σ.: για τους πλειστηριασμούς), αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία». Αυτή τη δήλωση έκανε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο κορυφής, με νέο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η συζήτηση εξελίχθηκε με τρεις παραδοχές. Συγκεκριμένα η προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας επεκτείνεται και στο 2014, διατηρούνται ο Νόμος Κατσέλη και το πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ από το 2015 πάμε σε ένα σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το ιρλανδικό μοντέλο.

Έτσι, το 2014 θα υπάρξει προστασία για την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς, ως μεταβατικό στάδιο. Μένει ανοικτό ποια θα είναι τα κριτήρια, αν σε αυτά θα είναι η αντικειμενική αξία ή θα υπάρχουν και εισοδηματικά κριτήρια, για τα οποία γίνεται και η βασική διαπραγμάτευση το διάστημα αυτό με την τρόικα. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η πλευρά των δανειστών έκανε κάποια βήματα πίσω, χωρίς όμως να αναφέρουν συγκεκριμένα τι εννοούν.

Το σίγουρο είναι ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση θα είναι μονομερής ενέργεια ή προϊόν συναπόφασης. Θεωρείται βέβαιο ότι ο νόμος Παπαθανασίου με βάση τον οποίο προστατευόταν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές 200.000 ευρώ, καταργείται.

Να σημειωθεί ότι το ιρλανδικό μοντέλο προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να καλύπτει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ προσδιορίζονται «αντικειμενικά» οι δαπάνες διαβίωσης προκειμένου να προσδιοριστεί τι ποσό μπορεί να πληρώνει στην τράπεζα.

Περικοπές σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, έρχονται περικοπές 40-50 εκατ. ευρώ σε 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου το 2014 λόγω υπερβάσεων στις οποίες υπέπεσαν στον προϋπολογισμό του 2013. Αξιοσημείωτο είναι το ότι από αυτά τα 500 ΝΠΙΔ τα 250 είναι από το υπουργείο Παιδείας και περίπου 120 ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα, προωθούνται και μισθολογικές περικοπές λόγω μη εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου. Το όφελος, ωστόσο, αναμένεται μικρό, 5 εκατ. ευρώ. Ορισμένοι φορείς οι οποίοι δεν έχουν εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο, υποστηρίζουν ότι δεν εντάσσονται στη Γενική Κυβέρνηση και έχουν ζητήσει γνωμοδοτήσεις από το ΣτΕ. Και εκεί, όμως, θα γίνουν μειώσεις εφόσον οι φορείς παραμένουν καταγεγραμμένοι στη Γενική Κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε ελλιπής εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει ότι οι μισθοί των υπαλλήλων που εντάσσονται σε διαθεσιμότητα κόβονται στο 75% του κανονικού. Αυτό έχει διαπιστωθεί ήδη σε τέσσερις φορείς του Δημοσίου και γίνονται κινήσεις ώστε ως τις 18 Δεκεμβρίου να επιστραφούν τα χρήματα.

Τέλος, ήδη έχουν προχωρήσει τα πρώτα τέσσερα «ηλεκτρονικά» κατασχετήρια και όπως αναφέρεται «είχαν μέσα λεφτά οι λογαριασμοί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v