Τα αδιέξοδα που συσσωρεύονται στην εγχώρια ενεργειακή αγορά και υπονομεύουν τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας αναδείχθηκαν ανάγλυφα για μία ακόμη φορά στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ. Ευρώπης.
Την εικόνα που έχει σήμερα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανέλυσε ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ Παντελής Κάπρος, επισημαίνοντας την ύπαρξη στρεβλώσεων και ανισορροπιών, οι οποίες αν δεν αλλάξει η σημερινή κατάσταση θα επιδεινώνονται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο απαιτεί μια νέα προσέγγιση της λειτουργίας της αγοράς, ώστε να δοθεί βάρος στις ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου που θα προσφέρουν στο σύστημα εφεδρείες απαραίτητες για την κάλυψη των κενών που προκαλούν οι ΑΠΕ.
Το σύστημα θα πρέπει να μετασχηματιστεί ώστε να προσφέρει κίνητρα για τη διατήρηση σε ετοιμότητα μονάδων φυσικού αερίου με την κατάλληλη αμοιβή (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), την οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα απολαμβάνουν οι μονάδες βάσης, όπως οι λιγνιτικές.
Ως χαρακτηριστικό της κρίσης και των στρεβλώσεων που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού, ο κ. Κάπρος επεσήμανε το γεγονός ότι παρά τη σημαντική συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου (ιδιωτικών και της ΔΕΗ) στην κάλυψη των αναγκών οι τιμές χονδρικής μειώνονται.
Παρότι δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο είναι ακριβότερη, οι μέσες τιμές χονδρικής (οριακή τιμή συστήματος) το 2011 ήταν 59 ευρώ η μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρες), το 2012 έπεσαν σε 52 ευρώ και το 2013 τείνουν να διαμορφωθούν στα 39 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας εξορθολογισμός της αγοράς με διαμόρφωση συνθηκών ανταγωνισμού σε επίπεδο προμήθειας θα ήταν προς το συμφέρον και της ίδιας της ΔΕΗ. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η ΔΕΗ θα... πληρώσει η ίδια την υπερδεσπόζουσα θέση της, καθώς ως μοναδικός φορέας προμήθειας και μάλιστα υπό κρατικό έλεγχο καθίσταται αντικείμενο πολιτικών παρεμβάσεων.
Ο κ. Κάπρος τόνισε επίσης ότι τα προβλήματα που απορρέουν από τη θέση της ΔΕΗ στην αγορά έχουν αντίκτυπο και στην τιμολογιακή της πολιτική προς τη βιομηχανία. Με 77 ευρώ η μεγαβατώρα που είναι η μέση τιμή, λέει ο ίδιος, δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει η εγχώρια βιομηχανία. «Η διαμόρφωση ανταγωνιστικής τιμής ρεύματος για τη βιομηχανία είναι θέμα οικονομικής πολιτικής. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τη Ρυθμιστική Αρχή» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ιδιώτες
Για τον ρόλο και τα προβλήματα των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ μίλησε ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου τους (ΕΣΑΗ) Ντίνος Μπενρουμπή (Protergia ομίλου Μυτιληναίου).
Σύμφωνα με όσα είπε, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στους μηχανισμούς της αγοράς, όπως η κατάργηση του μηχανισμού της πληρωμής του μεταβατικού κόστους συν ένα περιθώριο, προκαλείται ανασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας καθώς οι ιδιωτικές μονάδες αναγκάζονται να μη λειτουργούν.
Το μέτρο αυτό, όπως είπε ο ίδιος, «ο Ρυθμιστής το απέσυρε πρόωρα, προφανώς υποκύπτοντας σε πιέσεις» και κυρίως πριν δρομολογηθεί η πρόσβαση και άλλων παικτών πλην της ΔΕΗ, στον λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά.
Ο ΕΣΑΗ δεν θέλει χαριστικά μέτρα, τόνισε καταληκτικά ο κ. Μπενρουμπή. Θέλει πρόσβαση σε λιγνίτη και νερά με όφελος για το δημόσιο ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, σημείωσε. "Αν η πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ γίνει σωστά και σε υψηλές τιμές, το δημόσιο θα πάρει λεφτά και θα έλθουν κι επενδύσεις".