Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αδύναμοι κρίκοι του προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός του 2014 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από ορισμένους ανάσα. Ωστόσο, τα αδύναμα σημεία του είναι αρκετά και ίσως ικανά να φέρουν τα πάνω-κάτω. Η ανάπτυξη, το ενδεχόμενο νέων μέτρων και το... ασφαλιστικό.

Οι αδύναμοι κρίκοι του προϋπολογισμού

Δεδομένης της βαθιάς κρίσης η οποία σκιάζει την ελληνική οικονομία, έξι χρόνια τώρα, κάνοντας την κοινωνία να έχει υπερβεί προ πολλού τα όριά της, ο προϋπολογισμός του 2014 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από ορισμένους ανάσα. Προβλέπει επέκταση του ΑΕΠ, δεν φέρνει νέους φόρους ή τα κλασικά τα τελευταία χρόνια «μαχαίρια» σε μισθούς και συντάξεις, ενώ στο μέτωπο της ανεργίας προβλέπεται έστω και σε εφιαλτικά επίπεδα μια μικρή αποκλιμάκωση. Το ίδιο και στο δημόσιο χρέος.

Αν στραβώσουν τα πράγματα όμως, όλα τα παραπάνω μπορεί να αποδειχθούν απλώς ευσεβείς πόθοι, και δυστυχώς τα αδύναμα σημεία του προϋπολογισμού είναι αρκετά και ενδεχομένως ικανά να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Το βασικότερο πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή φαίνεται πως είναι οι ανοιχτοί λογαριασμοί με την τρόικα για τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014, ύψους 1,250 δισ. ευρώ.

Η τρόικα δεν έχει δώσει το πράσινο φως και τα μηνύματα που στέλνονται είναι αντιφατικά. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν φάνηκε να κατανοεί τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προώθηση ενδεχόμενων νέων σκληρών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup όμως διεμήνυσε χθες μέσω της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ότι ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους...

Μάλιστα, η Κομισιόν φαίνεται να θεωρεί δεδομένη την ανάγκη κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία εκείνου που μόλις χθες κατατέθηκε στη Βουλή.

Οι διαφωνίες με την τρόικα όμως δεν είναι το μοναδικό αδύναμο σημείο. Το πέρασμα στην ανάπτυξη κρίνεται επισφαλές. Η προβλεπόμενη επέκταση είναι οριακή (0,6%) όταν μόλις προ ολίγων ημερών ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεπε ύφεση της τάξεως του 0,4% και το 2014.

Υπεραισιόδοξοι επίσης μπορεί να αποδειχθούν οι στόχοι για τα φορολογικά έσοδα, καθώς αρκεί ένα στραβοπάτημα στα έσοδα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος δεν έχει καν κατατεθεί υπό μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή, για να φέρει σημαντικές ανατροπές. Οι αναλυτές της Alpha Bank άλλωστε μόλις χθες εκτιμούσαν εν ολίγοις ότι οι προβλέψεις εισπράξεων από τον νέο φόρο θα μείνουν στα χαρτιά.

Τέλος, με τον προϋπολογισμό του 2014 είναι σαφές ότι δεν εκλείπει το πρόβλημα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα. Το νομοσχέδιο Βρούτση μπορεί να στοχεύει σε έσοδα της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, ουδείς όμως μπορεί να υποστηρίξει πως τα ασφαλιστικά ταμεία έτσι όπως είναι σήμερα έχουν μπροστά τους χρόνια ζωής χωρίς προβλήματα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v