Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδι αντοχών και καθυστερήσεων με την τρόικα

Μπαράζ ραντεβού σήμερα με τους δανειστές. Σε πλειστηριασμούς, δημοσιονομικό κενό και Δημόσιο το επίκεντρο. Εκατέρωθεν βολές για την πορεία των συζητήσεων. Κατατίθεται αύριο προϋπολογισμός, στη Μέρκελ ο Σαμαράς την Παρασκευή.

Παιχνίδι αντοχών και καθυστερήσεων με την τρόικα
Χωρίς ουσιαστικές ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, οι οποίες συνοδεύονται εκ παραλλήλου με τροχιοδεικτικές επικοινωνιακές βολές, μέσω διαρροών εν όψει και της -ανεπίσημης- συνάντησης μεταξύ Σαμαρά και Μέρκελ την Παρασκευή.

Στο μέτωπο των συναντήσεων, σήμερα ξεχώρισε το πρωινό ραντεβού (ξεκίνησε στις 9.30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00) του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τριανδρία Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, ενώ στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην οποία συμμετέχει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου και από την πλευρά της ΤτΕ ο κ. Παπαδάκης.

Το δημοσιονομικό κενό

Ενδεικτικές του κλίματος πάντως είναι ορισμένες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι εκπρόσωποι των πιστωτών ανεβάζουν έως και το 1,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά και οι διαρροές κυβερνητικών στελεχών από την Ελλάδα, στη βρετανική Guardian σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα «πιέζει να υιοθετήσουμε πολιτικές που είναι τρελές». Οι ίδιοι συμπλήρωναν: «Εάν εξαναγκαστούμε να εφαρμόσουμε έστω και μισό μέτρο περισσότερο θα γίνει επανάσταση σ' αυτήν τη χώρα. Τυφλοί είναι;».

Οι διαρροές αυτές ωστόσο γίνονται κατόπιν αντίστοιχων κινήσεων από την πλευρά των Βρυξελλών, την προηγούμενη εβδομάδα, όταν διέρρευσε ότι με την Ελλάδα μας χωρίζουν μίλια και το θέμα θα οδεύσει προς λύση αφού προηγουμένως «έχουμε πάει για σκι».

Η πολιτική ηγεσία της συγκυβέρνησης φέρεται πεπεισμένη ότι ορισμένες από τις απαιτήσεις της τρόικας είναι ικανές να δυναμιτίσουν το πολιτικό σκηνικό, γι' αυτό και τα τελευταία 24ωρα ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ψαλίδα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει ανοικτή τόσο στο θέμα των ακινήτων, όσο και στο ζήτημα των πλειστηριασμών, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ίσως προκύψει θέμα και με τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ενδέχεται να τεθεί εξαίρεση των απολύσεων στην ΕΡΤ. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το άμεσο κλείσιμο φορέων του δημόσιου τομέα φαντάζει μονόδρομος, προκειμένου να καλυφθεί το κενό.

Στο μέτωπο των λοιπών μέτρων, μετά τη «συρρίκνωση» της απόδοσης του πακέτου Βρούτση, στην περιοχή των 600-700 εκατ. ευρώ (1 δισ. ευρώ έλεγε αρχικά η ελληνική πλευρά και 800 εκατ. ευρώ στη συνέχεια) και τη διεύρυνση της ψαλίδας μετά το χαμήλωμα του πήχη των προσδοκώμενων εσόδων από τον φόρο ακινήτων (αντί για 2,640 δισ. ευρώ, ο πήχης της τρόικας μπαίνει στα 2,5 δισ. ευρώ), τα τεχνικά κλιμάκια «χτένισαν» χθες -και συνεχίζουν μία προς μία τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για να προσδιορίσουν τις τελικές διαφορές.

Το κενό και οι τρόποι κάλυψής του παραμένουν δύσκολη εξίσωση, παρ' όλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει αύριο στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2014, χωρίς να υπάρχει τελική συμφωνία με την τρόικα.

Στο μέτωπο των πλειστηριασμών, πιθανότητες κερδίζει μια συμβιβαστική ενδιάμεση λύση με προστασία των πραγματικά φτωχών -για τους οποίους έχουν άλλωστε δώσει διαβεβαιώσεις τόσο ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς όσο και ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης- με την πλήρη απελευθέρωση ενδεχομένως να μετατίθεται για το 2015.

Περιθώρια ουσιαστικής προόδου στις συζητήσεις, υπό την έννοια της συμφωνίας σε σειρά ανοιχτών θεμάτων, δεν φαίνονται μέχρι αύριο οπότε έχει προγραμματιστεί αναχώρηση των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

O χρόνος επιστροφής της τρόικας παραμένει επίσης ανοιχτός -κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο- ενώ η ελληνική πλευρά παρότι δεν έχει ανεβάσει σε αυτήν τη συγκυρία την παράμετρο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, είναι σαφές ότι ποντάρει αρκετά στη συνάντηση της Παρασκευής που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Άν. Μέρκελ.

Οι ελπίδες αυτές ωστόσο ενδέχεται να αποδειχθούν φρούδες, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν πηγές μεταξύ των δανειστών, την άποψη των οποίων κατέγραψε χθες ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v