Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΑΑΚ: Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων

Ο ΣΕΑΑΚ ζητά επίσης επιβολή φόρου με βάση την προσαρμοσμένη επιφάνεια και όχι τις αντικειμενικές αλλά και μείωση του φόρου μεταβίβασης. Απέστειλε επιστολή σε Σαμαρά και Βενιζέλο.

ΣΕΑΑΚ: Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων

Eπιβολή Φόρου στα Ακίνητα και όχι στην Ακίνητη Περιουσία ζητά ο Σύνδεσμος Επενδύσεων και Ακίνητης Περιουσίας (ΣΕΑΑΚ) μέσω επιστολής που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, τον Ε. Βενιζέλο και τους Βουλευτές.

Ο ΣΕΑΑΚ ζητά επίσης επιβολή φόρου με βάση την προσαρμοσμένη επιφάνεια και όχι τις αντικειμενικές αλλά και μείωση του φόρου μεταβίβασης.

Το κείμενο της επιστολής

"Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ & Πρόεδρε της Ν.Δ.
Αξιότιμε κε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης & Πρόεδρε του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αξιότιμοι κκ Βουλευτές

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε έντονα μία διελκυστίνδα αναφορικά με τον νέο Φόρο επί των Ακινήτων. Μια προσπάθεια μεταρρύθμισης στη φορολογία που θα βοηθήσει τη χώρα μας να ξεφύγει από τις «μοναδικότητες» που την χαρακτηρίζουν, αντί να αποτελέσει πεδίο γόνιμης κριτικής, συμπληρώσεων και διορθώσεων, τείνει να εξελιχθεί σε μια διαμάχη μεταξύ «αστών» και «αγροτών» όπου πρυτανεύουν απόψεις χωρίς ουσία και βάθος σκέψης. Λησμονούμε όμως έτσι την πραγματικότητα η οποία όμως στέκεται και μας κοιτά κατάματα.

Ας την κοιτάξουμε και εμείς, στεκόμενοι στα σημαντικά στοιχεία της φορολογίας των ακινήτων.

1. Η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ Φόρο επί Ακινήτων. Αντίθετα, είχε Φόρο σε Ακίνητη Περιουσία (ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ) με την οποία επιβαρύνονταν 150.000 Έλληνες από τους σχεδόν 6.000.000 που κατέχουν ακίνητη περιουσία, ανεξαρτήτως εάν μέρος αυτής οφείλει δάνεια. Ο φόρος επί Ακινήτου Περιουσίας είναι άδικος διότι φορολογεί μέρος μόνον της περιουσίας αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα χρηματικά διαθέσιμα, τα αντικείμενα αξίας, τα χρεόγραφα κλπ. Τα ακίνητα είναι εύλογο να επιβαρύνονται μόνον για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που τους προσφέρονται, ενώ το κράτος, λειτουργώντας με αρχές δικαίου, οφείλει εκ του συντάγματος να ασκεί δίκαιη φορολογική πολιτική και όχι αυτή που είναι «εύκολη». Σε καμία χώρα δεν αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης – και μάλιστα προοδευτικής – η άθροιση της περιουσίας από εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων.

2. Ο υπολογισμός του Φόρου Ακινήτου Περιουσίας βασίζεται στις ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ (άλλο ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ) οι οποίες αυθαίρετα θεσπίστηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές στρεβλώσεις.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- η Τιμή Ζώνης σε Αστικές Περιοχές (όπου Τιμή Ζώνης ορίζεται η αξία 1μ2 νεόδμητου διαμερίσματος στον 1ο όροφο) ξεκινά από 400 ευρώ όταν η κατασκευή από μόνη της ξεπερνά (ακόμα και σήμερα) τα 700 ευρώ.
- σε άλλες «ακριβές» περιοχές οι αντικειμενικές αξίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις αγοραίες.
Σε καμία χώρα δεν χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των αγοραίων αξιών «αντικειμενικές αξίες» με τρόπο υπολογισμού όπως στην Ελλάδα.

3. Ο φόρος μεταβίβασης επί των ακινήτων είναι τόσο υψηλός που δημιουργεί στρεβλώσεις.
Σε καμία χώρα δεν φορολογούνται οι μεταβιβάσεις των ακινήτων με διψήφια ποσοστά.

Θα μπορούσε κανείς να γράφει ατελείωτα.
Αξιότιμοι Κύριοι

Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για διεύρυνση της φορολογικής βάσης ΠΡΕΠΕΙ να βρει άμεση εφαρμογή στη Φορολογία των Ακινήτων.

Μόνον με την επιβολή Φόρου στα Ακίνητα και όχι στην Ακίνητη Περιουσία μπορεί να οδηγηθούμε στην πλήρη μεταρρύθμιση της επιβολής Τελών Ανταποδοτικότητας (και όχι φόρων) από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάλογα με την ποιότητα των υπηρεσιών που αυτή προσφέρει και την σεπτή διαχείριση των πόρων της, όπως σε όλη Ευρώπη.

Μόνον με την επιβολή φόρου με βάση την προσαρμοσμένη επιφάνεια μπορούμε να ξεφύγουμε από τη στρέβλωση των Αντικειμενικών Αξιών.

Και επιτέλους, ας μειωθεί ο Φόρος Μεταβίβασης. Με δεδομένο το Φόρο Υπεραξίας στις μεταβιβάσεις, που ήδη έχει ψηφισθεί, δεν υπάρχει κανένα άλλοθι για τη διατήρηση του Φόρου Μεταβίβασης σε αυτά τα επίπεδα"

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v