Τη θέση ότι χώρες του Νότου θα πρέπει να φύγουν προσωρινά από το ευρώ διατύπωσε ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Hans- Werner Sinn εκτιμώντας μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση, μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων στις χώρες της κρίσης θα θέσει το μέλλον του σε κίνδυνο.
Όπως γράφει η FAZ, μιλώντας σε συνέδριο στην πόλη Mainz παρουσίασε μια σειρά επώδυνων, αλλά αναγκαίων για τον ίδιο λύσεων:
1) Μια ευρωπαϊκή διάσκεψη του χρέους : Το εθνικό χρέος πολλών χωρών του ευρώ είναι τόσο υψηλό που δεν μπορεί να αποπληρωθεί . Ως εκ τούτου, οι χώρες θα πρέπει να συζητήσουν από κοινού την αναδιάρθρωση του χρέους προχωρώντας ακόμα και σε κούρεμα σε βάρος των πιστωτών.
2) Εξοδος ορισμένων χωρών από το ευρώ: Ελλάδα και Πορτογαλία, και ενδεχομένως ακόμη και η Ισπανία θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη νομισματική ένωση (με το δικαίωμα να επανέλθουν αργότερα) για να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές. Το χρέος τους θα μπορούσε να μετατραπεί σε εθνικό νόμισμα και να κουρευτεί ανάλογα με το ποσοστό της υποτίμησης του τελευταίου έναντι του ευρώ .
3) Η Γερμανία να δεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό: Για να μειωθούν οι μεγάλες διαφορές στην ανταγωνιστικότητα εντός της νομισματικής ένωσης η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό . Παράλληλα για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα πρέπει να συνεχιστεί η προσαρμογή, αυτό όμως είναι αδύνατο τώρα αν λάβει κανείς υπόψη την σοβαρή ύφεση και την υψηλή ανεργία.
Ο Sinn, πάντως σημείωσε ότι η Γερμανία δικαίως επικρίνεται για το υψηλό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της (σήμερα ανέρχονται σε περίπου 7 τοις εκατό του ΑΕΠ ).
Stiglitz: Αναπόφευκτα νέα κουρέματα
Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, που επίσης βρέθηκε στο συνέδριο εκτίμησε ότι κούρεμα ή αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναπόφευκτα στην ευρωζώνη. Επέκρινε επίσης τις ενίοτε μεγάλες ανισορροπίες στους τρέχοντες λογαριασμούς σε όλο τον κόσμο ως το λόγο για τη σχετικά μέτρια οικονομική ανάπτυξη .
Η εισαγωγή του ευρώ ήταν ένα λάθος, είπε . «Αλλά τώρα που το έχετε ό,τι είναι , θα πρέπει να αποφασίσετε τι να κάνετε με αυτό. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιγράψει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής . Αλλά υπάρχει ένα ελάχιστο αναγκαίο από πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση αν κάποιος θέλει να διατηρήσει τη νομισματική ένωση».
Χαρακτήρισε σημαντική για το ευρώ την τραπεζική ένωση η οποία πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο την κοινή εποπτεία των τραπεζών , αλλά και κοινή ασφάλιση των τραπεζικών καταθέσεων .