Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυκλωτική κίνηση εφορίας-ΙΚΑ σε «μπαταχτσήδες»

Εκατόν είκοσι επιχειρηματίες οι οποίοι δικαιούνταν επιστροφή ΦΠΑ 2,5 εκατ. ευρώ είχαν βάλει φέσι στο ΙΚΑ 10 εκατ. ευρώ. Έτσι, μετά τις διασταυρώσεις έμειναν με άδεια χέρια.

Κυκλωτική κίνηση εφορίας-ΙΚΑ σε «μπαταχτσήδες»

Με άδεια χέρια έμειναν 120 επιχειρηματίες οι οποίοι δικαιούνταν επιστροφή ΦΠΑ 2,5 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα είχαν βάλει φέσι στο ΙΚΑ 10 εκατ.

To ΙΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών συνεργάστηκαν, ίσως για πρώτη φορά, με διασταύρωση στοιχείων και προχώρησαν σε... παράκαμψη των ενδιαμέσων, που από τη μία πλευρά διεκδικούν φόρους από το Δημόσιο και από την άλλη δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζήτησε προ μηνός από το ΙΚΑ τα στοιχεία όσων έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Ίδρυμα και χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.

Από την άλλη πλευρά, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συγκεντρώθηκαν τα ονόματα όλων των δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ. Τα δύο αρχεία διασταυρώθηκαν και έτσι προέκυψαν οι πρώτες 120 περιπτώσεις που εμφανίζονταν να δικαιούνται επιστροφές φόρων και την ίδια ώρα να χρωστούν στο ΙΚΑ.

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εφορίες θα αποδώσουν απευθείας στο ΙΚΑ τα 2,5 εκατ. ευρώ και το Ίδρυμα θα συνεχίσει να κυνηγά με τα δικά του μέσα τους συγκεκριμένους 120 οφειλέτες για την εξόφληση των υπόλοιπων 7,5 εκατ. ευρώ.

Στο εξής η συγκεκριμένη διασταύρωση θα επαναλαμβάνεται κάθε μήνα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σε συνδυασμό με τη φραγή στη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης για όσους ασφαλίζουν βερεσέ το προσωπικό τους, την οποία ενεργοποίησε το υπουργείο Εργασίας, θα στηθεί διπλή παγίδα στη μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών, με την ελπίδα ότι θα ανασάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το ΙΚΑ μπλόκαρε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) για 493 οφειλέτες.

Οι συγκεκριμένοι, οι οποίοι μέχρι τώρα ασφάλιζαν βερεσέ το προσωπικό τους, μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο, μόνο στο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, είτε της ρύθμισής τους προκειμένου να επανακτήσουν το δικαίωμα της ηλεκτρονικής υποβολής.

Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, οπότε καθιερώθηκε η υποβολή ΑΠΔ σε μηνιαία βάση, έως σήμερα, 200.000 δηλώνουν μεν ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν, αλλά δεν τις πληρώνουν, με αποτέλεσμα η ψαλίδα ανάμεσα στα οφειλόμενα και σε αυτά που έχουν πληρωθεί να φτάνει ήδη τα 700 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v