Eρευνες πετρελαίου: Πώς θα γίνουν success story

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν γρήγορα και επιτυχημένα οι πετρελαϊκές έρευνες στην Ελλάδα. Πού εντοπίζονται οι δυσκολίες. Τι εκτιμούν ο Γ. Μανιάτης κι ο Μ. Ρήγας.

Eρευνες πετρελαίου: Πώς θα γίνουν success story

Για να υπάρξει success story στην έρευνα υδρογονανθράκων απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού και νομικού καθεστώτος, η λήψη αποφάσεων και η επίτευξη στόχων με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, καθώς και η σταθερότητα στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι εταιρειών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, με τις τοποθετήσεις τους στο Workshop για την έρευνα στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκανική, Αδριατική, Ανατ. Μεσόγειος), το οποίο διοργάνωσε το ΙΕΝΕ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι ο διαγωνισμός του open door βρίσκεται ήδη στο τελευταίο στάδιο (περιοχές Ιωαννίνων, Κατάκολου, Δυτικού Πατραϊκού), ενώ όπως είπε, οι πρώιμες αναλύσεις των σεισμικών της PGS (Ιόνιο, Νότια Κρήτη) δείχνουν υποσχόμενες, από άποψη κοιτασμάτων, υποθαλάσσιες ζώνες.

Επιπλέον, ο υπουργός ΠΕΚΑ προανήγγειλε ότι ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων θα αποτελέσει σταθμό για τις έρευνες στη χώρα μας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στα πλεονεκτήματα του αγωγού East Med που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και θα μεταφέρει στην Ευρώπη το αέριο που θα αντληθεί από τη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο για τις ίδιες τις χώρες της περιοχής, όσο και για την Ευρώπη.

Ο κ. Peter Shinner, Country Manager της Petroceltic, εταιρείας που συμμετέχει με τα ΕΛ.ΠΕ. στην κοινοπραξία για την έρευνα στον Πατραϊκό, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που έχει η εταιρεία στην Ιταλία. Ο ίδιος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα γεωλογικά τη χώρα μας, δηλώνοντας, μάλιστα, ότι παρουσιάζει, στον τομέα αυτό, ομοιότητες με την Ιταλία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφούν σύντομα οι σχετικές συμβάσεις.

Μ. Ρήγας: Τα αντικίνητρα για τις επενδύσεις

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δραστηριοποίηση στους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα περιέγραψε ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Εnergean Oil and Gas, της μοναδικής εταιρείας που εξορύσσει πετρέλαιο στη χώρα μας. "Σταματήστε να μιλάτε και να ανακοινώνετε και αρχίστε να δράτε!", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτήν την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου και της Αφρικής συντελείται μια πραγματική κοσμογονία στον χώρο, με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις συνεχείς και ιδιαίτερα αξιόλογες.

"Την ίδια ώρα, η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά αντίθετα φέρνει προσκόμματα στην υπάρχουσα δραστηριότητα και, επιπλέον, καθυστερεί δραματικά να ολοκληρώσει διαδικασίες, όπως ο γύρος παραχωρήσεων για τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, ο οποίος έχει ήδη διαρκέσει 22 μήνες, χωρίς να διαφαίνεται ο χρόνος υπογραφής και θέσης σε ισχύ των συμβάσεων με τους επενδυτές".

Κατά τον κ. Ρήγα, ως αντικίνητρα για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, λειτουργούν:

-η έλλειψη υποδομών
-η απουσία επαρκούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης
- οι περιορισμοί που προκύπτουν με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη κυρίως λόγω των εξελίξεων γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κύπρο και στο Ισραήλ
-οι δυσκολίες στη διασφάλιση χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Στάθηκε, ακόμη, στη σημασία που έχει η στελέχωση του νέου Ελληνικού Φορέα Διαχείρισης Υδρογονανθράκων με πεπειραμένο και ανταγωνιστικό στην αγορά προσωπικό, η έγκαιρη χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών, η διαφάνεια στη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των προσφορών στους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις περιοχών όπως και η τήρηση των προθεσμιών που εξαγγέλλονται από τους αρμόδιους φορείς για τις διαδικασίες.

Τέλος ο κ. Hank David, διευθυντής ανάπτυξης της Energean Oil & Gas, εκτίμησε ότι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές ενδείξεις που συνηγορούν στην ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Χαρακτήρισε την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας υποερευνημένη, παρόλο που γειτονικές περιοχές περιέχουν αποδεδειγμένες δομές υδρογονανθράκων, δίνοντας μάλιστα και σημαντική παραγωγική δραστηριότητα. Ειδικότερα δε για τα Ιωάννινα, όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες, μετά την υπογραφή και την επικύρωση της σύμβασης, ανέφερε ότι υπάρχουν προφανείς ομοιότητες με το πεδίο φυσικού αερίου στο Δέλβινο, το Delvina Gas, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με παραγωγή από δύο γεωτρήσεις αυτήν περίοδο.

"Στην περιοχή των Ιωαννίνων έχουν πραγματοποιηθεί δισδιάστατες σεισμικές έρευνες 1.500 τ.χλμ. και μόνο μία γεώτρηση, το 2001. Οι αναλογίες προς τις γειτονικές περιοχές, η διαμόρφωση της γεωλογίας του εδάφους καθώς και οι επιφανειακές εμφανίσεις πετρελαίου παραπέμπουν στην προοπτική εντοπισμού αξιόλογων αποθεμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ιδιαίτερα δύσκολη και υψηλού κόστους την ερευνητική προσπάθεια, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή και η ύπαρξη ποσοτήτων υδρόθειου στα όποια κοιτάσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v