Έρευνες πετρελαίου: Με τον αραμπά οι συμβάσεις

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση προχώρησε στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την ασφάλεια στις θαλάσσιες γεωτρήσεις. Οι διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις έρευνας... αναμένονται. Μόλις πρόσφατα προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός για σύμβουλο.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Έρευνες πετρελαίου: Με τον αραμπά οι συμβάσεις

Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμβάσεων με τις εταιρείες που προκρίθηκαν να ερευνήσουν Πατραϊκό και Ιωάννινα εξελίσσονται με τους γνωστούς στην Ελλάδα ρυθμούς, και παραμένει τελικά άγνωστο το αν και πότε θα υπογραφούν. Ωστόσο το υπουργείο ΠΕΚΑ βιάζεται να ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία για την ασφάλεια στις θαλάσσιες γεωτρήσεις.

Το γεγονός ότι η υπογραφή των συμβάσεων δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013, φαίνεται και από το ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ, προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη ενός ακόμη νομικού συμβούλου που θα παρέχει εξειδικευμένη νομική υποστήριξη στη γ.γ. Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ για τις συμβάσεις που θα υπογράψει με τις κοινοπραξίες. 

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν την 31 Οκτωβρίου, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 20 μέρες, ενώ η αμοιβή ορίζεται σε 60.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Πρόκειται γα τον δεύτερο σύμβουλο της "τελευταίας στιγμής", καθώς πριν από λίγες μέρες είχε προσληφθεί απ΄ ευθείας το νομικό γραφείο Μπερνίτσα για αντίστοιχο έργο και με αμοιβή 20.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το διαγωνισμό τον προκήρυξε ο γ.γ. περιβάλλοντος, εντάσσοντας το έργο παροχής νομικών συμβουλών για τις έρευνες πετρελαίου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλοντος! Και ενώ οι εξελίξεις για τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία, το ΥΠΕΚΑ προωθεί με ταχείς ρυθμούς την ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/30 στο εθνικό δίκαιο.

Η οδηγία αυτή, η εφαρμογή της οποίας αρχίζει από τον Ιούλιο του 2018 και μετά, ψηφίστηκε μόλις στα μέσα του περασμένου Ιούνιου, μετά από πολύμηνες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και με αφορμή την περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε στον Κόλπο του Μεξικού, από την πλατφόρμα της ΒΡ. Όπως δε είχε δηλώσει δημόσια ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, θα επιδιώξει ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που θα εντάξει στο δίκαιό της τη νέα οδηγία.

Έτσι με απόφαση του γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κώστα Μαθιουδάκη συστήθηκε ειδική επιτροπή, κυρίως από στελέχη του υπουργείου και χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των άμεσα ενδιαφερομένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με σκοπό την:

• Εναρμόνιση του εθνικού δίκαιου προς την Οδηγία 2013/30 «γα την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου».

• Τη διαμόρφωση του πλαισίου ρύθμισης που θα συμπληρώνει την ισχύουσα νομοθεσία σε ότι αφορά την ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος στις υπεράκτιες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η οδηγία, χωρίς να κάνει πιο αυστηρούς τους περιβαλλοντικούς όρους στις δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές, εισάγει πολύ πιο συστηματικές διαδικασίες παρακολούθησης των εργασιών. Κυρίως δε προβλέπει λεπτομερή εξέταση της ικανότητας (οικονομικής και τεχνικής) των αναδόχων να ανταπεξέλθουν στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις αυτών των δραστηριοτήτων. Για την παρακολούθηση των εργασιών, προβλέπει την ίδρυση ανεξάρτητης αρχής, η οποία θα πρέπει να διαχωρίζεται από την αντίστοιχη που παρακολουθεί τα θέματα που σχετίζονται με τα τεχνικά και οικονομικά της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νέα οδηγία η ανεξάρτητη αρχή στην οποία κοινοποιούνται όλα τα σχέδια για την πραγματοποίηση των ερευνών ή της εκμετάλλευσης, έχει το δικαίωμα αν το κρίνει απαραίτητο, ακόμη και να απαγορεύσει την έναρξη των εργασιών. Επίσης, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ένα κράτος μέλος, και ασκούν ταυτόχρονα εκμετάλλευση ή έρευνα σε άλλο Κράτος μη μέλος της ΕΕ, είναι υποχρεωμένες εφ΄ όσον τις ζητηθεί, να υποβάλλουν αναφορά, εφόσον τους ζητηθεί, σχετικά με τις συνθήκες οποιουδήποτε σοβαρού ατυχήματος στο οποίο έχουν εμπλακεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v