Θηλιά στην επιχειρηματικότητα και εν γένει στην αγορά βάζει η απαίτηση της τρόικας, βάσει της οποίας οι τράπεζες θα πρέπει να χορηγούν δάνεια ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στα 5ετή πλάνα αναδιάρθρωσης ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης της πιστωτικής επέκτασης θα συμβαδίζει με την αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδος.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι "η ρήτρα αυτή βάζει φρένο στην επιστροφή στην ανάπτυξη και αναμένεται να πνίξει δεκάδες επιχειρήσεις".
Μάλιστα, οι τράπεζες στις συζητήσεις με την τρόικα έθεσαν το θέμα, ζητώντας, με δεδομένη την παρατεταμένη ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία, να υπάρξει "αντίστροφη στρατηγική" ούτως ώστε "να πέσει χρήμα στην αγορά και στις επιχειρήσεις από τις αρχές του 2014, ανεξάρτητα από το πρόσημο του ΑΕΠ", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Αίτημα, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό καθώς η τρόικα επιμένει να ισχύσει ο κανόνας, βάσει του οποίου ο ρυθμός των χορηγήσεων θα είναι ισόποσος, ενδεχομένως λίγο μεγαλύτερος του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Το ζήτημα όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές δεν αποκλείεται να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία - ενδεχομένως και λόγω αστάθμητων παραγόντων - δεν περάσει σε θετικό ρυθμό ύφεσης το 2014.
Μόλις στο 1% η πιστωτική επέκταση
Εάν, λοιπόν, επαληθευτούν οι εκτιμήσεις ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα καταγράψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,6% τα δάνεια που θα χορηγήσουν οι τράπεζες θα είναι ισόποσου ποσοστού (επί του συνόλου των χορηγήσεων).
"Το ανώτατο ποσοστό πιστωτικής επέκτασης - εάν το ΑΕΠ καταγράψει αύξηση 0,6% - μπορεί να φθάσει το 1% επί του συνόλου των 220 δισ. ευρώ δανείων, δηλαδή να δοθούν νέα δάνεια μόλις 2,2 δισ. ευρώ", τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών και συμπληρώνει: "Εάν θέλουμε να σώσουμε τις επιχειρήσεις πρέπει αμέσως, αρχής γενομένης από τις αρχές του 2014, να πουσάρουμε για ρευστότητα την αγορά. Δεν έχει νόημα να δοθούν περισσότερα δάνεια το 2015, πόσω μάλλον το 2016. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαια εδώ και τώρα".
Στήριξη από τα κονδύλια
Κατόπιν της αυστηρότητας της τρόικας, ως προς το ύψος της πιστωτικής επέκτασης, οι τραπεζίτες υπογραμμίζουν ότι η αγορά και οι επιχειρήσεις πρέπει, σε συνεργασία με τις τράπεζες, να αξιοποιήσουν μέχρι το τελευταίο ευρώ του πόρους από ευρωπαϊκά κοινοτικά κονδύλια.
Ο αντίλογος εν προκειμένω από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι ότι είναι δύσκολη η πρόσβασή τους στα εν λόγω κονδύλια καθώς τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και οι πληγείσες από φόρους και ρευστότητα επιχειρήσεις δεν μπορούν να τα εκπληρώσουν.
Όπως και να 'χει, τραπεζικές πηγές, επισημαίνουν ότι έως το 2016 με βάσει τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις το σύνολο των χορηγήσεων που δύναται να δοθεί (νέα δάνεια και ευρωπαϊκά κονδύλια) θα προσεγγίζουν μόλις τα 20 δισ. ευρώ.