Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Στο 34% η ανεργία ως το 2016

Η συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής θα εξακολουθήσει να έχει οδυνηρές συνέπειες στην απασχόληση τα επόμενα χρόνια, εκτιμά το ινστιτούτο. Οι έλεγχοι οδήγησαν στη "δήλωση" 63.122 θέσεων εργασίας το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Στο 34% η ανεργία ως το 2016

Στο 34% εκτιμά ότι θα ανέλθει το ποσοστό της ανεργίας έως το 2016 το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με έρευνα που εκπόνησε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι από τον Οκτώβριο του 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί περίπου 1.000.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ το 27,4% που καταγράφηκε ως ποσοστό ανεργίας τον περασμένο Μάρτιο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) είναι το υψηλότερο που έχει υπάρξει τα τελευταία 30 χρόνια σε χώρα του δυτικού κόσμου.

Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ υποστηρίζει ότι «η συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα θα εξακολουθήσει να έχει οδυνηρές συνέπειες στο ΑΕΠ και στην απασχόληση τα επόμενα χρόνια. Αντίθετα εκτιμά ότι η εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου, που το συγκρίνει με το σχέδιο Μάρσαλ, που θα χρηματοδοτούνταν από οργανισμούς της Ε.Ε., όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης».

«Δημιουργήθηκαν» 63.122 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», τον Σεπτέμβριο του 2013 καταγράφηκε η υψηλότερη εδώ και 14 χρόνια αύξηση των ροών απασχόλησης.

Το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 63.122 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων προέκυψε μετά την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκε η νέα αυστηρή ποινή για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε: «Η απόφαση να επιβληθεί το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αβασάνιστη. Ιδιαίτερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου οι νέες, αυστηρές ποινές θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να θεωρηθούν εξοντωτικές για πολλές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Και για αντικειμενικούς λόγους, αφού το κόστος της παρανομίας για τις επιχειρήσεις ήταν απαράδεκτα χαμηλό, λειτουργώντας ως κίνητρο προσφυγής σε πρακτικές μαύρης εργασίας. Αλλά και για ψυχολογικούς και για συμβολικούς λόγους, αφού έπρεπε να σταλεί και στον επιχειρηματικό κόσμο και στην κοινωνία ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο.

Η επιλογή αυτή δικαιώθηκε. Οι εκτεταμένοι και διεξοδικοί έλεγχοι, χάρη και στο υψηλό επίπεδο υπηρεσιακής ευθύνης των στελεχών της Επιθεώρησης Εργασίας, κατέδειξαν ότι η άμεση και επιτόπια επιβολή αυτού του υψηλού προστίμου έπιασε τόπο».

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ακόμα: «Με την αξιοποίηση, μάλιστα, των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρει το πληροφορικό σύστημα Εργάνη, οι επιθεωρητές εργασίας θα διενεργούν εστιασμένους ελέγχους στη βάση απαιτητικών δεικτών αποτελεσματικότητας. Παράλληλα, ισόποσο πρόστιμο -δηλαδή 10.550 ευρώ- θα ισχύσει για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζομένους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν τους έχουν ήδη δηλώσει στο Πληροφορικό Σύστημα Εργάνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v