Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίκειται νέα συμφωνία Glaxo με ΦΑΜΑΡ

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία μεταξύ της πολυεθνικής GlaxoSmithKline και της ΦΑΜΑΡ για την παρασκευή σκευασμάτων της βρετανικής εταιρείας στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας μια αλυσίδα πρόσφατων συνεργασιών ξένων πολυεθνικών με ελληνικά εργοστάσια.

Επίκειται νέα συμφωνία Glaxo με ΦΑΜΑΡ

Τον ρόλο υποεργολάβων παραγωγής για λογαριασμό μεγάλων πολυεθνικών αναλαμβάνουν σταδιακά οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, εκμεταλλευόμενες την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτουν, τις υποδομές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά και τη φερεγγυότητα που δίνει στην παραγωγική διαδικασία η σφραγίδα του made in EU. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία μεταξύ της πολυεθνικής GlaxoSmithKline και της ΦΑΜΑΡ για την παρασκευή σκευασμάτων της βρετανικής εταιρείας στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας μια αλυσίδα πρόσφατων συνεργασιών ξένων πολυεθνικών με ελληνικά εργοστάσια.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στα 21 εργοστάσια του φαρμακευτικού κλάδου παράγονται περίπου 270 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων, που αποτελούν το 50% της αξίας της σχετικής αγοράς, και ανέρχονται στο 1,8 δισ. ευρώ του τζίρου.

Μετά τη σοβαρή πίεση στην εγχώρια κατανάλωση φαρμάκων, λόγω κρίσης και περικοπών συνταγογράφησης, σημαντικό μέρος του capacity που έχει δημιουργηθεί αυτά τα χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτο, εξωθώντας έτσι τις ελληνικές βιομηχανίες στην αναζήτηση παραγωγικών συμβάσεων που θα απασχολήσουν τις μονάδες τους. Στην προσπάθεια αυτή αρωγός είναι αφενός οι πολύχρονες και δοκιμασμένες συνεργασίες με ξένες πολυεθνικές αλλά και το επίπεδο ποιότητας της παραγωγής που έχει διαμορφώσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Έτσι, μέσα στον Ιούλιο, ανακοινώθηκε η συνεργασία της Pharmaserve Lilly με τον όμιλο ΒΙΑΝΕΞ που αφορά την παραγωγή ενός νοσοκομειακού αντιβιοτικού στην Ελλάδα, η ποσότητα του οποίου θα κατευθυνθεί στις ξένες αγορές, με αρχικό στόχο την αγορά της Κίνας. Η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τον τζίρο της ΒΙΑΝΕΞ κατά 3%-4% ή 10-12 εκατ. ευρώ στην τριετία. Για την ανάληψη του συγκεκριμένου συμβολαίου απαιτήθηκε επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν 135 νέες θέσεις εργασίας. Η συμφωνία, μάλιστα, εκτινάσσει την παραγωγή της ΒΙΑΝΕΞ από 45.000 φιαλίδια που είναι σήμερα η ετήσια παραγωγή του συγκεκριμένου φαρμάκου στα 10 εκατ. φιαλίδια τον χρόνο.

Επίσης, η Pharmaserve Lilly σύναψε μία ακόμη σημαντική συμφωνία συνεργασίας με το ελληνικό εργοστάσιο της Ingelheim Ελλάς για την παραγωγή ενός καινοτόμου -πρωτότυπου αυτήν τη φορά- φαρμάκου για τον διαβήτη, με στόχο τη διεθνή αγορά. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η μητρική εμπιστεύτηκε σε εργοστάσιο εκτός Γερμανίας, ΗΠΑ και Ιαπωνίας, την παραγωγή ενός νέου, καινοτόμου φαρμάκου. Η συγκεκριμένη συνεργασία των δύο εταιριών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τόσο των εξαγωγών του ελληνικού εργοστασίου από 150 εκατ. ευρώ σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού της παραγωγικής μονάδας κατά 10%.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνεργασία της GlaxoSmithKline και της ΦΑΜΑΡ, σύμφωνα με πληροφορίες αφορά την παραγωγή για τη διεθνή αγορά μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων (ΜΗΣΥΦΑ). Ήδη το ελληνικό εργοστάσιο της ΦΑΜΑΡ παράγει για λογαριασμό της πολυεθνικής το Panadol για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει συμβόλαια παραγωγής με τη Novartis για συγκεκριμένα φάρμακα που εξάγονται σε 10 χώρες, αλλά και με τη Pfizer,για λογαριασμό της οποίας παράγει το 25% των διακινούμενων συσκευασιών στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v