ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Επιτακτική η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ

Διάλογο με το υπουργείο Υγείας για άμεση μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ζητά η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού για σχέδιο μετακίνησης 6.000 ιατρών ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ. Υπέρ των γενόσημων, αλλά με συνταγή ιατρού.

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Επιτακτική η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ

Την ανάγκη άμεσων και γενναίων μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως απώλεια θέσεων εργασίας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ζητώντας τη διεξαγωγή διεξοδικού διαλόγου με τον υπουργό Υγείας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Επιπλέον, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι είναι υπέρ των γενόσημων φαρμάκων, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα επιλέγει ο ιατρός το γενόσημο που θα συνταγογραφήσει, επισημαίνοντας ότι ο ιατρός είναι ο μόνος που έχει την τελική ευθύνη για τον ασθενή και μπορεί να κρίνει την κλινική αποτελεσματικότητα του σκευάσματος.

Ειδικότερα, με αφορμή δημοσιεύματα και δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη περί γενόσημων φαρμάκων και σχεδίου μετακίνησης 6.000 ιατρών ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, η Ένωση Ιατρών επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Λέμε ναι στα γενόσημα, αλλά διεκδικούμε, για τους ασθενείς μας, να επιλέγει ο ιατρός το γενόσημο που θα συνταγογραφήσει, καθώς είναι ο ΜΟΝΟΣ που έχει την τελική ευθύνη και μπορεί να κρίνει την κλινική αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Θεωρούμε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει άμεση ανάγκη σοβαρών και γενναίων μεταρρυθμίσεων, μεταρρυθμίσεις όμως που θα εξασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας και που θα προκύψουν μέσα από διεξοδικό διάλογο με τους ιατρικούς φορείς. Μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμένους, θα αναγνωρίζουν την προσφορά των ιατρών και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και νέες προοπτικές, κυρίως στους νέους ιατρούς που πλήττονται από την ανεργία. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτή η απώλεια οποιασδήποτε θέσης εργασίας.

Η προσπάθεια ΟΛΩΝ πρέπει να είναι η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε την έναρξη λειτουργίας αστικού τύπου κέντρων υγείας απολύτως απαραίτητη. Αυτά, μαζί με τα ιδιωτικά ιατρεία, πρέπει να αποτελέσουν τον ηθμό πρόσβασης προς τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το 80% των "επειγόντων" να αποτελούν περιστατικά που ΔΕΝ θα έπρεπε να φτάσουν ποτέ στα νοσοκομεία.

Η ενοποίηση των δομών της ΠΦΥ με επίκεντρο το ιδιωτικό ιατρείο, ο πλήρης διαχωρισμός πρωτοβάθμιας από τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, το άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε ΟΛΟΥΣ τους ιατρούς, η κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, ο εξορθολογισμός της ιατρικής αμοιβής και η θέσπισης συμμετοχής 5 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει στα νοσοκομεία - κέντρα υγείας, μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο τοπίο στον ΕΟΠΥΥ.

Καλούμε τον υπουργό Υγείας σε διεξοδικό διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις, με κύριο στόχο να παρέχουμε στους Έλληνες πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και να δημιουργήσουμε προοπτικές εργασίας στους νέους ιατρούς μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v