Επαγγελματικές μισθώσεις: Τι ισχύει στην ΕΕ

Μόνο στην Ελλάδα και σε δύο μεγάλες αγορές της Ευρώπης (στη Γαλλία και στην Ιταλία) υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο για τη διάρκεια μιας εμπορικής μίσθωσης. Στις υπόλοιπες χώρες γίνεται ελεύθερη διαπραγμάτευση. Ποιο μοντέλο εξετάζει η κυβέρνηση.

Επαγγελματικές μισθώσεις: Τι ισχύει στην ΕΕ
Χωρίς περιορισμούς από τον νόμο συνάπτονται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι εμπορικές μισθώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία διαθέτει η επιτροπή για την επαγγελματική στέγη, που αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμά της μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως μόνο στην Ελλάδα και σε δύο μεγάλες αγορές της Ευρώπης (στη Γαλλία και στην Ιταλία) υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο για τη διάρκεια μιας εμπορικής μίσθωσης. Στις υπόλοιπες χώρες γίνεται ελεύθερη διαπραγμάτευση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και στον ενοικιαστή και τα συμβόλαια έχουν διάρκεια από πέντε έως και είκοσι χρόνια.

Στη Γαλλία η διάρκεια των συμβολαίων ενοικίασης επαγγελματικών χώρων ορίζεται από τον νόμο σε τουλάχιστον εννέα χρόνια. Προβλέπεται δυνατότητα λήξης της μίσθωσης από τον μισθωτή ανά τριετία με ειδοποίηση προ έξι μηνών.

Στην Ιταλία τα συμβόλαια έχουν διάρκεια τουλάχιστον έξι χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα έξι.

Στην Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, οι ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων προστατεύονται από έξωση εκ μέρους των ιδιοκτητών για διάστημα 12 ετών, με δικαίωμα παράτασης για άλλα τέσσερα (δηλαδή συνολικά για 16 χρόνια). Στην περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης θελήσει να διώξει τον έμπορο – επιχειρηματία εντός της δωδεκαετίας, τότε θα πρέπει να του καταβάλει αποζημίωση 24 ενοικίων.

Το μοντέλο το οποίο επεξεργάζεται η επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει, κατά πληροφορίες, πως θα υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων για τα παλαιά συμβόλαια (ανάλογα με τον χρόνο παραμονής ενός εμπόρου - επιχειρηματία στο ακίνητο). Τα ενοικιαστήρια που θα συναφθούν μετά την ψήφιση της νέας ρύθμισης θα καλύπτονται από το νέο καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την πρότασή της στην τρόικα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι έμποροι τάσσονται υπέρ της σταδιακής απελευθέρωσης, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν προτάσεις που θα οδηγούσαν σε κατάρρευση της αγοράς.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Χώρα

Διάρκεια μίσθωσης

Ιταλία

Τουλάχιστον έξι χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα έξι (6+6)

Γερμανία

Δεν υπάρχει περιορισμός από τον νόμο. Συνήθως στην πράξη συμφωνείται η μίσθωση για 5, 10 ή 15 χρόνια.

Γαλλία

Τουλάχιστον 9 χρόνια. Προβλέπεται δυνατότητα λήξης της μίσθωσης από τον μισθωτή ανά τριετία με ειδοποίηση προ έξι μηνών. Στην πράξη ο μισθωτής παραιτείται του δικαιώματος λήξης για την πρώτη τριετία, οπότε συμφωνείται ουσιαστικά μίσθωση για έξι χρόνια.

Βέλγιο

Τουλάχιστον 9 χρόνια.

Αγγλία

Δεν υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο. Γίνεται ελεύθερη διαπραγμάτευση. Παλαιότερα συνήθως οι εμπορικές μισθώσεις συμφωνούνταν με διάρκεια 25 ετών. Τα τελευταία χρόνια συμφωνούνται με διάρκεια κάτω των 10 ετών.

Ιρλανδία

Δεν υπάρχει περιορισμός από τον νόμο. Γίνεται ελεύθερη διαπραγμάτευση. Συνήθως η ανώτερη διάρκεια είναι από 15 έως 25 χρόνια, αλλά με δυνατότητα διακοπής (break options) από την πλευρά του μισθωτή στα 5 ή 10 χρόνια.

Ισπανία

Δεν υπάρχει περιορισμός από τον νόμο. Γίνεται ελεύθερη διαπραγμάτευση.

Πορτογαλία

Δεν υπάρχει περιορισμός από τον νόμο. Γίνεται ελεύθερη διαπραγμάτευση.

Κύπρος

Δεν υπάρχει περιορισμός από τον νόμο. Στην πράξη οι εμπορικές μισθώσεις έχουν διάρκεια μικρότερη των 10 ετών.

Ελβετία

Δεν υπάρχει περιορισμός από τον νόμο. Συνήθως συμφωνούνται για 5 έως 12 ή ακόμα και έως 20 χρόνια.

Λουξεμβούργο

Δεν υπάρχει περιορισμός από τον νόμο. Γίνεται ελεύθερη διαπραγμάτευση. Συνήθως συμφωνείται διάρκεια για 9 χρόνια (με τη μορφή 3-6-9 χρόνια) και κάθε μέρος έχει δικαίωμα να λήξει τη σύμβαση στο τέλος κάθε τριετίας.

Βουλγαρία

Δεν υπάρχει περιορισμός από τον νόμο. Συνήθως συμφωνείται διάρκεια 3-5 έτη και για μεγάλους ενοικιαστές (anchor tenants) περίπου 10 έτη.

Πολωνία

Δεν υπάρχει περιορισμός από τον νόμο. Γίνεται ελεύθερη διαπραγμάτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v