Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνεται το συστημικό ρίσκο για ελληνικές τράπεζες

Το συστημικό ρίσκο που απορρέει από τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε στα €13 δισ. από €27 δισ. προηγουμένως, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη πτώση πανευρωπαϊκά. Καταλύτες οι συγχωνεύσεις και η απομόχλευση.

Μειώνεται το συστημικό ρίσκο για ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενισχύσει τη ρευστότητα και τα "κεφαλαιακά μαξιλάρια", σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πρόοδο πανευρωπαϊκά όσον αφορά τη μείωση του συστημικού ρίσκου, αναφέρει δημοσίευμα του Euromoney που επικαλείται έρευνα του Center for Risk Management at Lausanne (CRML).

Σύμφωνα με τον δείκτη συστημικού ρίσκου του CRML, τα κεφάλαια που θα έπρεπε να χορηγήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που ξέσπαγε μια χρηματοοικονομική κρίση, υποχώρησαν στο τέλος Ιουνίου στα €1,122 τρισ. από €1,23 τρισ. προηγουμένως.

Ο δείκτης υπολογίζει το συστημικό ρίσκο των ευρωπαϊκών τραπεζών καταγράφοντας το μέγεθος, τη μόχλευση και την έκθεση στις αγορές μετοχών.

Με βάση τον δείκτη, το συστημικό ρίσκο που απορρέει από τις ελληνικές τράπεζες μειώθηκε πάνω από 50%, στα €13 δισ. από €27 δισ. το Μάρτιο. Μετά την Ελλάδα την μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε το τραπεζικό σύστημα στην Μ. Βρετανία και την Ολλανδία, με 12% και 13% αντίστοιχα. 

Στον αντίποδα η Γαλλία συνεχίζει να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, με την γαλλική κυβέρνηση να καλείται να βρει "τουλάχιστον €300 δισ. για να ενισχύσει τις τράπεζες της, σε περίπτωση που επέλθει χρηματοπιστωτικό κραχ".

Σύμφωνα με τη μελέτη, η τεράστια πτώση στο ελληνικό συστημικό ρίσκο οφείλεται στις συγχωνεύσεις τραπεζών και τη μείωση του όγκου του τραπεζικού συστήματος, καθώς και στην απομόχλευση.

Ο δείκτης καταγράφει ότι η Εθνική Τράπεζα θέτει σχεδόν μηδενικό ρίσκο σε περίπτωση μιας παγκόσμιας κρίσης στις χρηματαγορές, χάρη στην αύξηση κεφαλαίου 9,7 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές.

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς μείωσε εντυπωσιακά τη μόχλευση, σύμφωνα πάντα με το δείκτη, στο 10% από το 350%. Εν τω μεταξύ, η απομόχλευση και η εξαγορά της Εμπορικής επέτρεψαν στην Alpha Bank να μειώσει το συστημικό ρίσκο στα €0,8 δισ., από €2,8 δισ. στα μέσα Μαρτίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v