Παρέμβαση Σαμαρά σε Πούτιν για τιμή αερίου

Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ζητά ο Σαμαράς με επιστολή στον Πούτιν. Επικαλείται το γεγονός πως η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ως και 30% ακριβότερη από την Ευρώπη. "Κατενάτσιο" από Gazprom.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Παρέμβαση Σαμαρά σε Πούτιν για τιμή αερίου

Τελικά έπιασαν τόπο οι διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις της βιομηχανίας και γενικότερα της επιχειρηματικής κοινότητας προς τη ΔΕΠΑ και την κυβέρνηση για την τιμή που πουλά η Gazprom το αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom και μετά από αίτημα της πρώτης, παρέμβαση προς τη ρωσική πλευρά για το ίδιο θέμα, έγινε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με επιστολή του προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η προσέγγιση του Έλληνα πρωθυπουργού στο όλο θέμα έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα καθώς συνδέει την επίτευξη λογικών τιμών στο φυσικό αέριο με τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν διαταραχθεί λόγω της συμπεριφοράς της Gazprom στο διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ, από τον οποίο ένα τέλει απέσχε, παρά τις τρεις συναντήσεις Σαμαρά - Μίλερ στο Μαξίμου.

Η επιχειρηματολογία στην επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα θέματα της τιμής του φυσικού αερίου, εδράζεται στα όσα αποκάλυψε το euro2day, σχετικά με τις εκπτώσεις τις οποίες αναγκάστηκε να προσφέρει η Gazprom στους Ευρωπαίους πελάτες της, οι οποίες συνοδεύτηκαν από τεράστιες επιστροφές το 2012 και 2013 συνολικού ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων.

Επίσης στην επιστολή τονίζεται ότι με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία για τις τιμές που αγοράζουν οι άλλοι Ευρωπαίοι πελάτες το ρωσικό αέριο, η ΔΕΠΑ συνεχίζει να το πληρώνει έως και 30% ακριβότερα, γεγονός που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στην παρούσα δυσμενή συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για την αναθεώρηση της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής του αερίου, αυτές διεξάγονται με τους ρυθμούς που προτιμά η Ρωσική πλευρά, εφαρμόζοντας σύστημα "κατενάτσιο" με χρονικές καθυστερήσεις. Έτσι προγραμματισμένη συνάντηση των δύο πλευρών που επρόκειτο να γίνει την περασμένη εβδομάδα, αναβλήθηκε για το τέλος του μήνα μετά από αίτημα της ρωσικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τη διμερή σύμβαση, οι δυο εταιρείες, από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση είναι δεσμευμένες να μην προβούν σε άλλες κινήσεις, όπως προσφυγή στη διαιτησία. Η διαδικασία της διαιτησίας μπορεί να ξεκινήσει, μόνο εφ´ όσον η διαπραγμάτευση καταλήξει άκαρπη.

Από την πλευρά της ΔΕΠΑ εκφράζεται αισιοδοξία ότι παρά τις διαφορές θα υπάρξει συμφωνία για αλλαγή της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου ώστε σε αυτή να αυξηθεί η βαρύτητα των τιμών της αγοράς spot, έναντι των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων όπως ισχύει σήμερα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως, ότι θα ήταν προτιμότερο ότι η ΔΕΠΑ εξ αρχής να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία προκειμένου να κερδίσει χρόνο, επικαλούμενη αλλαγή των συνθηκών στη διεθνή αγορά, τακτική που ακολούθησαν άλλοι Ευρωπαίοι πελάτες της όπως η γερμανική RWE, υπέρ της οποίας εκδόθηκε πρόσφατα η απόφαση της διαιτησίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v