Πυρ ομαδόν για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ

Από τη μία πλευρά είναι η αντιπολίτευση και οι καταναλωτικές οργανώσεις που μιλούν για νέα αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας μέσω του τέλους, ενώ από την άλλη οι ίδιοι οι παραγωγοί επαναφέρουν το θέμα των στρεβλώσεων στην αγορά.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Πυρ ομαδόν για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ

Πυρ ομαδόν δέχεται η κυβέρνηση για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ), την οποία ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής.

Από τη μία πλευρά είναι η αντιπολίτευση και οι καταναλωτικές οργανώσεις που μιλούν για νέα αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας μέσω του τέλους, ενώ από την άλλη οι ίδιοι οι παραγωγοί επαναφέρουν το θέμα των στρεβλώσεων στην αγορά ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο για τη διόγκωση του ελλείμματος, που κατέστησε αναπόφευκτη την αύξηση του τέλους.

Όπως τονίζει στο euro2day ένας από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους επιχειρηματίες των ΑΠΕ, το ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο επιβαρύνει το σύνολο των καταναλωτών, δεν έχει καμία σχέση με τις ΑΠΕ. Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χρησιμεύει για να κλείνει τις τρύπες του συστήματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, εδώ και περίπου 15 χρόνια ο τρόπος υπολογισμού της οριακής τιμής του συστήματος, εκτός από τις στρεβλώσεις στη λειτουργία της συνολικής αγοράς, έχει καταστεί υπαίτιος για τα τεράστια ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ, με συνέπεια τις αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το σύστημα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), την περίοδο Ιανουαρίου 2009-Απριλίου 2013, οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν μέσω του ΕΤΜΕΑΡ με 705 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από το ποσό αυτό, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, μόνο τα 282 εκατ. διατέθηκαν για την πληρωμή των ΑΠΕ.

Τα υπόλοιπα 423 εκατ. απλώς επιδότησαν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποιούν οι προμηθευτές από το σύστημα. Πιο απλά, η με τεχνητό τρόπο διαμόρφωση της οριακής τιμής (χονδρική) σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω του κόστους ακόμη και για τις φθηνές συμβατικές τεχνολογίες και καύσιμα (λιγνίτες), το μόνο που πετυχαίνει σε σχέση με τις ΑΠΕ είναι να αυξάνει τη διαφορά μεταξύ της οριακής τιμής και της συμβολαιοποιημένης ταρίφας ανά τεχνολογία, την οποία εν τέλει αδυνατεί να καλύψει ο ΛΑΓΗΕ από τον λογαριασμό ΑΠΕ, τα έσοδα του οποίου δεν επαρκούν.

Έτσι έγιναν αναπόφευκτες οι αυξήσεις του τέλους, χωρίς τις οποίες ο ΛΑΓΗΕ θα αδυνατούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους παραγωγούς, ενώ το έλλειμμα τρέχει με περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Παρ' όλα αυτά, ο κλάδος των ΑΠΕ θεωρεί ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ προβλέπουν υπολογισμό της οριακής τιμής, ειδικά για τις ΑΠΕ, με βάση το μέσο μεταβλητό κόστος, το οποίο είναι κατά πολύ υψηλότερο από την οριακή τιμή, και ότι θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση.

Πάντως, όλος ο κλάδος υποστηρίζει ότι το θέμα του προσδιορισμού της οριακής τιμής του συστήματος πρέπει να λυθεί το συντομότερο, καθώς διαφορετικά η πρόσφατη απόφαση δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από αγορά χρόνου.

Εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ

Με βάση τα στοιχεία Ιουνίου του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ, προκύπτει ότι έχει ανακοπεί δραματικά ο ρυθμός εγκατάστασης νέων φωτοβολταϊκών, ενώ πλήρης στασιμότητα παρατηρείται στις άλλες τεχνολογίες.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο είχαν τεθεί σε λειτουργία φωτοβολταϊκά με ισχύ 34,78 μεγαβάτ μαζί με τα οικιακά (5,39 μεγαβάτ πανελλαδικά). Έτσι στο διασυνδεδεμένο σύστημα η ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων ανέρχεται σε 1.999,51 μεγαβάτ και των φωτοβολταϊκών σε στέγες (οικιακά) σε 356,85 μεγαβάτ, από 1.403 και 314 μεγαβάτ αντιστοίχως τον Ιανουάριο του 2013.

Όσο για τις άλλες τεχνολογίες, στα αιολικά δεν εγκαταστάθηκε νέα ισχύς από τον Φεβρουάριο και μετά (1.494,72 μεγαβάτ) και το ίδιο ισχύει και για τα μικρά υδροηλεκτρικά, (217,88 μεγαβάτ) και για τη βιομάζα (45,56 μεγαβάτ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v