Αέριο: Στα κάγκελα η βιομηχανία για τις τιμές

Τις τελευταίες μέρες, και μετά τη δημοσίευση από τη ΔΕΠΑ των τιμών για δημοπρασίες ποσοτήτων, οι βιομηχανίες εκτίμησαν ότι οι τιμές που πληρώνουν βάσει συμβάσεων είναι έως και 18% υψηλότερες από τις τιμές εκκίνησης που θέτει η ΔΕΠΑ στις δημοπρασίες.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αέριο: Στα κάγκελα η βιομηχανία για τις τιμές

Ενώ το ακριβό αέριο για τη βιομηχανία έχει μπει και στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από την εναρκτήρια ομιλία Τσίπρα στο συνέδριο του κόμματος, οι πληττόμενες ενεργοβόρες επιχειρήσεις συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΠΑ, αδυνατώντας εκ των πραγμάτων να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλους προμηθευτές.

Τις τελευταίες μέρες, και μετά τη δημοσίευση από τη ΔΕΠΑ των τιμών για δημοπρασίες ποσοτήτων, οι βιομηχανίες εκτίμησαν ότι οι τιμές που πληρώνουν στη ΔΕΠΑ βάσει συμβάσεων είναι έως και 18% υψηλότερες από τις τιμές εκκίνησης που θέτει η ίδια στις δημοπρασίες.

Το νέο στοιχείο σήμανε συναγερμό στους κύκλους της βιομηχανίας, καθώς οι υποσχέσεις που έλαβαν από τη ΔΕΠΑ για μειώσεις επί των συμβατικών τιμών δεν ξεπερνούν το 7%. Με δεδομένο δε ότι οι τιμές εκκίνησης στις δημοπρασίες είναι αυτές που αντανακλούν πραγματικά στοιχεία κόστους, κατά τη βιομηχανία γίνεται φανερό ότι η ΔΕΠΑ έχει περιθώρια για μειώσεις πολύ πάνω από το 7% που προφορικά έχει «υποσχεθεί» στη βιομηχανία.

Σε ερωτήσεις του Euro2day.gr για ποιο λόγο η βιομηχανία δεν αξιοποιεί τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι δημοπρασίες, τα ίδια στελέχη απαντούν ότι με τις ποσότητες που θα αγοράσει μια βιομηχανία από τις δημοπρασίες θα υποκαταστήσει συμβολαιοποιημένες με τη ΔΕΠΑ ποσότητες, οπότε θα επιβαρυνθεί με τις ποινές που προβλέπουν οι συμβάσεις προμήθειας για τις ποσότητες που δεν θα παραλάβει (take or pay). Έτσι είναι δεδομένο ότι είτε το όποιο όφελος από τη χαμηλότερη τιμή της δημοπρασίας θα αντισταθμιστεί με τη χρηματική ποινή, είτε η χρηματική ποινή θα είναι υψηλότερη από το όποιο όφελος προκύψει.

Η ΔΕΠΑ

Από την πλευρά της ΔΕΠΑ, πηγές της διοίκησής της που ερωτήθηκαν σχετικά αμφισβήτησαν ευθέως τα στοιχεία που επικαλείται η ΕΒΙΚΕΝ για τιμές εκκίνησης στις δημοπρασίες μειωμένες κατά 16-18%, έναντι αυτών με τις οποίες χρεώνεται η βιομηχανία.

Επισημαίνουν σχετικά ότι η μείωση 7% που έχει ανακοινώσει η ΔΕΠΑ στις βιομηχανίες προκύπτει από την αναδιαπραγμάτευση που έκανε με την αλγερινή Sontarach για το υγροποιημένο αέριο και την απόσυρση εκ μέρους της τουρκικής Βotas ανατιμήσεων.

Τονίζουν δε ότι εφόσον προκύψουν μειώσεις και από άλλους προμηθευτές της ΔΕΠΑ, αυτές θα μεταφερθούν αυτομάτως στους πελάτες της.

Τέλος η ΔΕΠΑ εκτιμά ότι δεν ισχύουν υπερβολικά περιθώρια στην άσκηση της προμήθειας, ενώ η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στα δεδομένα της αγοράς και στην τρέχουσα συγκυρία. Έχει μάλιστα σαφείς ενδείξεις ότι στην προσεχή δημοπρασία ποσοτήτων θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Παρ' όλα αυτά, η βιομηχανία εκτιμά ότι είτε με την ιδιότητα του επιλέγοντα πελάτη είτε όχι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απόλυτα εγκλωβισμένη στον μοναδικό προμηθευτή, τη ΔΕΠΑ. Η διέξοδος για εισαγωγή ποσοτήτων από τις διεθνείς διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία και την Τουρκία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Η διασύνδεση με τη Βουλγαρία είναι δεσμευμένη από την Gazprom, θέμα για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία, ενώ στη διασύνδεση με την Τουρκία υπάρχει αδυναμία από την πλευρά αυτή για την προώθηση ποσοτήτων προς την Ελλάδα.

Οι κινήσεις που έκανε τον Μάιο ελληνική ενεργειακή εταιρεία για εισαγωγή μικρών ποσοτήτων τουρκικού φυσικού αερίου (περίπου 85.000 κυβικά μέτρα την ημέρα) από την 1η Ιουλίου και για λογαριασμό ελληνικών βιομηχανιών απέβησαν άκαρπες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, η τουρκική Botas που διαχειρίζεται το τουρκικό δίκτυο ενημέρωσε ότι λόγω ανεπάρκειας της υποδομής στην περιοχή του Μαρμαρά δεν μπορεί να εγγυηθεί την παροχή ποσοτήτων, πέραν αυτών που προωθεί στη ΔΕΠΑ.

Τέλος, άνευ αντικειμένου για τη βιομηχανία είναι οι δυνατότητες που προσφέρει η εισαγωγή υγροποιημένου αερίου, καθώς οι καταναλώσεις της βιομηχανίας είναι σχετικά μικρές, ενώ και οι τιμές του υγροποιημένου αερίου δεν είναι πάντα συμφέρουσες.

Ευρύτερο το αίτημα για τις τιμές

Έτσι, και έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom, οπότε θα φανεί αν η αναπροσαρμογή της φόρμουλας για την τιμή αγοράς θα παραπεμφθεί ή όχι στη διεθνή διαιτησία, η ελληνική βιομηχανία θα συνεχίσει να είναι εγκλωβισμένη στη ΔΕΠΑ και στην τιμολογιακή της πολιτική. Όπως μάλιστα καταγγέλλει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ΕΒΙΚΕΝ, η ελληνική βιομηχανία πληρώνει το φυσικό αέριο κατά 40-100% ακριβότερα από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.

Μεγάλο μέρος του υπερτιμήματος αυτού οφείλεται στις τιμές αγοράς από την Gazprom, η οποία όπως αποκάλυψε το  Euro2day.gr χρεώνει  τη ΔΕΠΑ  με τιμές κατά 30% υψηλότερες από ό,τι άλλους Ευρωπαίους πελάτες της. Στο θέμα  αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός του.

Στο σχετικό σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «αυτό που θα βοηθήσει την ανάπτυξη είναι να σταματήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πληρώνουν καπέλο 30% στις τιμές του αερίου». Και συνέχισε: «Μας απασχολεί που νοικοκυριά και επιχειρήσεις αγκομαχούν επειδή οι μεσάζοντες που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου κάνουν πάρτι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v