Αν τα δύο - τρία μεγάλα τουριστικά θέρετρα (πολυτελή ξενοδοχεία με παραθεριστικές κατοικίες, γκολφ και άλλες εγκαταστάσεις) που διαθέτει η Ελλάδα γίνουν 25 μέσα στα επόμενα χρόνια, θα εισρεύσουν άνω των 5 δισ. ευρώ στην οικονομία μέσω των επενδύσεων για την ανάπτυξή τους, υποστήριζε προ ημερών ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Dolphin Capital Investors (DCI) Μίλτος Καμπουρίδης.
Το δυστύχημα είναι πως τέτοιες επενδύσεις προωθούνται επί χρόνια στην Ελλάδα, αλλά οι περισσότερες έχουν κολλήσει στο αχανές θεσμικό πλαίσιο (πολεοδομία, χωροταξία, ιδιοκτησίες κ.λπ.). Ακόμα και το περίφημο «τουριστικό fast track» που είχε εξαγγείλει προ μηνών το υπουργείο Τουρισμού έμεινε στα χαρτιά, αφού καμία από τις επενδύσεις που περιλαμβάνονταν στη λίστα προτεραιότητας δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανέθεσε πρόσφατα στην αμερικανική εταιρεία συμβούλων McKinsey την κατάρτιση σχεδίου ώστε μέχρι το 2021 να έχει επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση των τουριστών από 17 σε 24 εκατομμύρια τον χρόνο και για ενίσχυση των ετήσιων εσόδων του κλάδου στα 18 δισ. ευρώ.
Η αμερικανική εταιρεία έχει αναλάβει να παρουσιάσει εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε η πρόταση να συνδυαστεί άμεσα με την προετοιμασία του επόμενου ΕΣΠΑ, μια μελέτη για τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, τους τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθούν οι τουριστικοί επιχειρηματίες, τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει το δημόσιο, τις αγορές-στόχους που πρέπει να διεκδικήσει η χώρα μας κ.λπ.
Για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων πρέπει το μέσο έσοδο ανά επισκέπτη να αυξηθεί μέχρι το 2021 σε 800 ευρώ από περίπου 620 που είναι σήμερα. Στο ΣΕΤΕ εκτιμούν πως την ίδια περίοδο θα δημιουργηθούν περί τις 320.000 νέες θέσεις εργασίας ώστε το σύνολο των απασχολουμένων στο κλάδο να φτάσει το 1 εκατομμύριο.
Ζητούν συνταγματική κατοχύρωση για τους ξένους επενδυτές
Η αγορά της παραθεριστικής κατοικίας θεωρείται τόσο από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (που επεξεργάζεται σχέδιο αξιοποίησης κρατικών ακινήτων) όσο και από την αγορά κρίσιμος παράγοντας για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος. Ο Μίλτος Καμπουρίδης υποστήριξε πρόσφατα πως είναι σημαντικό βήμα η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι ξένοι αγοραστές κατοικιών στην Ελλάδα, κόστους άνω των 250.000 ευρώ, εξασφαλίζουν πενταετή άδεια παραμονής.
Όμως ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε χθες πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια δικαίου που επιθυμούν οι ξένοι επενδυτές, με τον ΣΕΤΕ να ζητά συνταγματική κατοχύρωση. Προτείνει να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη κατά την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να μην αλλάζει ο νόμος ανάλογα με τις διαθέσεις κάθε κυβέρνησης.
Μόνο από την Κίνα εκτιμάται πως μπορούν να γίνουν συναλλαγές άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Ελλάδα για αγορές παραθεριστικών κατοικιών, εκτίμησε ο επικεφαλής της DCI.
Ο Μ. Καμπουρίδης γνωρίζει από πρώτο χέρι τα περί κινεζικών επενδύσεων. Πρόσφατα ο όμιλος Dolphin συμφώνησε να πωλήσει σε κινεζικό όμιλο το μικτό τουριστικό θέρετρο Venus Rock Golf Resort στην Κύπρο, έναντι 290 εκατ. ευρώ. To Venus Rock Golf Resort είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο οικιστικό θέρετρο υπό ανάπτυξη στην Ευρώπη, με έκταση περίπου 10.000 στρέμματα και 850 μέτρα παραθαλάσσιο μέτωπο. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών σχεδιασμένα από τον Tony Jacklin, περισσότερες από 3.000 κατοικίες, μαρίνα, ξενοδοχείο, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αναψυχής.
Αντίστοιχα έργα προσπαθεί να επιταχύνει στην Ελλάδα το υπουργείο Τουρισμού με το λεγόμενο «τουριστικό fast track», χωρίς προς το παρόν να έχει σημειωθεί σοβαρή πρόοδος. Η πλέον προχωρημένη από πλευράς αδειοδότησης φέρεται η επένδυση της DCI στην Τζια για την κατασκευή συγκροτήματος με ξενοδοχείο 350 κλινών, παραθεριστικές κατοικίες και κέντρο θαλασσοθεραπείας σε έκταση 650 στρεμμάτων.
Το συγκρότημα θα είναι το δεύτερο της DCI σε συνεργασία με τη διεθνή αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Aman Resorts. Το πρώτο εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο στο Πόρτο Χέλι.
Στη διαδικασία αδειοδότησης από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης του ΕΟΤ βρίσκονται και άλλες επενδύσεις της DCI, μία της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, μία στη Μήλο, μία στην Ίο, καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο Atalanti Hills της εταιρείας Λοκρός στο Χλωμό Όρος (Φθιώτιδα) όπως και αιτήματα για επέκταση επενδυτικών σχεδίων, π.χ.του ομίλου Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία καθώς και ξενοδοχειακού ομίλου στη Θάσο.
«Όπως και πολλές άλλες φιλόδοξες επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς σοβαρές παρεμβάσεις στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, πολλά από τα εν εξελίξει σχέδια θα μείνουν στα χαρτιά» επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού.