Αυστηρά χρονοδιαγράμματα σε όσα πρέπει να γίνουν στον τραπεζικό κλάδο, είτε αυτά αφορούν πωλήσεις τραπεζών, είτε στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις, θέτει το τραπεζικό μνημόνιο (MoU), το οποίο συνέταξε η τρόικα στην τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα. Το Draft του κειμένου (στο οποίο είναι πιθανόν να προέκυψαν ορισμένες αλλαγές τελευταίας στιγμής) αποτυπώνονται οι απαιτήσεις για τον κλάδο.
Εξαιρετικής σημασίας είναι το σημείο στο οποίο οι επικεφαλής της τρόικας επισημαίνουν: "Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μην παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία". Στην ίδια παράγραφο μπαίνει στοπ στα σενάρια περί νέας ρύθμισης δανείων.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναγράφεται ότι "η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε καμία άλλη ρύθμιση δανείων ή σε τροποποίηση της υπάρχουσας για τουλάχιστον 6 μήνες, όταν και θα γίνει η αξιολόγηση της ρύθμισης προκειμένου να κριθεί η αποτελεσματικότητά της".
To Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Μέχρι τις 15 Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει νομοθετικά την παύση των τραπεζικών εργασιών για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Με βάση το μνημόνιο, το ΤΠΔ δεν θα δώσει κανένα άλλο δάνειο και δεν θα δεχθεί καμία άλλη κατάθεση. Επί της ουσίας, πραγματοποιείται η απόσχιση των τραπεζικών εργασιών, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα πουληθούν σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα, και με βάση το μνημόνιο, το ΤΠΔ μέσω του αποθεματικού του θα παρεμβαίνει σε market failure.
Τ.Τ., Proton, Eurobank
Για τις τράπεζες οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν:
· Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν πουληθεί το νέο Τ.Τ. (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει σιωπηρή παράταση 15 ημερών) και η Proton Bank.
· Το 25% συν μία μετοχή της Eurobank πρέπει να πουληθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2013 σε "διεθνή επενδυτή".
· Οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 να περάσουν υπό τον έλεγχο της Πανελλήνιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.
· Σύντομα οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να καταθέσουν τα funding plans (χρηματοδοτικά τους πλάνα), η παρακολούθηση των οποίων θα γίνεται από την ΤτΕ και την EKT σε συνεργασία με την τρόικα. Στα πλάνα θα περιγράφονται μεσοπρόθεσμα οι τρόποι και τα εργαλεία που θα αξιοποιήσουν οι τράπεζες προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να απεγκλωβιστούν σταδιακά από τη δανειακή τους έκθεση στον ELA, στην ΕΚΤ αλλά και από τις κρατικές εγγυήσεις.
Δάνεια σε καθυστέρηση
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μέτρα προστασίας αλλά και στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες σε συνεργασία με την ΤτΕ ώστε να αντιμετωπισθούν τα κόκκινα δάνεια. Τον Ιούλιο του 2013 πρέπει, όπως αναφέρεται στο κείμενο, να συσταθεί μία ειδική ομάδα εργασίας με στόχο να παρακολουθεί την πορεία των επισφαλειών και τον Οκτώβριο να υπάρξει τεχνική υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα ώστε οι τράπεζες να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα, συντάσσοντας operation plans, αλλά και προχωρώντας σε ρυθμίσεις μεγάλων δανείων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή.
Η εικόνα θα είναι σαφέστερη όταν γίνουν και τα stress tests, τα οποία προγραμματίζονται στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IFG)
Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα (δεν θα δέχεται δάνεια, ούτε καταθέσεις) αλλά θα χρηματοδοτεί, από κρατικά ή και ιδιωτικά κεφάλαια, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τοπικά έργα υποδομής.
Το μνημόνιο προβλέπει ότι σημαντική συμμετοχή στη χρηματοδότηση από το Ταμείο θα έχουν οι συνεταιριστικές τράπεζες. Το ελληνικό δημόσιο θα προικίσει το Ταμείο με 350 εκατ ευρώ, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές-μέτοχοι που θα επιδιώξουν να βάλουν κεφάλαια θα έχουν λόγο στο management. Θα δανείζει με επιτόκια αντίστοιχα αυτά της αγοράς.
Το διοικητικό του συμβούλιο θα έχει ισχυρή διεθνή παρουσία, η οποία "θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία του". Τέλος, απαγορεύεται ρητά η σύνδεση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με το ΕΤΕΑΝ.