Την 78η θέση ανάμεσα σε 120 πόλεις του κόσμου καταλαμβάνει η Αθήνα στην ετήσια έκθεση του Economist Intelligence Unit (EIU) που αξιολογεί την προσπάθεια των hot spots του πλανήτη στη μάχη για τη δημιουργία της πλέον ανταγωνιστικής πόλης μέχρι το 2025.
Η ελληνική πρωτεύουσα κερδίζει δύο θέσεις σε σύγκριση με την περυσινή αξιολόγηση, αλλά βρίσκεται πολύ μακριά από τις υπόλοιπες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Η Ευρώπη θα διαθέτει επτά από τις 20 πιο ανταγωνιστικές πόλεις του πλανήτη το 2025, αλλά σύμφωνα με την έκθεση του EIU όποιος μελετήσει πιο προσεκτικά τον κατάλογο θα δει ένα «χάσμα ανταγωνιστικότητας» ανάμεσα στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη καθώς και ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Ευρώπη.
Οι 15 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης ως σημεία προσέλκυσης επενδύσεων, καταρτισμένου ανθρωπίνου δυναμικού, που προσφέρουν ποιότητα ζωής για τους κατοίκους, βρίσκονται στον λεγόμενο πυρήνα της Ευρωζώνης (Παρίσι και Αμστερνταμ, κ.λπ.) και πλαισιώνονται από Κοπεγχάγη, Λονδίνο, Στοκχόλμη και Ζυρίχη.
Την ίδια στιγμή, στην ουρά βρίσκονται πόλεις όπως η Αθήνα, η Μαδρίτη, η Λισαβώνα και η Ρώμη οι οποίες είναι πρωτεύουσες χωρών που έχουν πληγεί βάναυσα από την πολυετή οικονομική κρίση.
Από την έκθεση προκύπτει πως όσο πιο ανεπτυγμένο λιμάνι διαθέτει μια πόλη, τόσο πιο ψηλά κατατάσσεται στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας. Εννέα στις 10 πόλεις με τη μεγαλύτερη βελτίωση στην παγκόσμια κατάταξη είναι επίσης μεγάλα λιμάνια ή έχουν εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα. Αντίστοιχα, οι πόλεις που πέφτουν στη διεθνή κατάταξη δεν διαθέτουν αξιόλογα λιμάνια.
Όσο μεγαλύτερο είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων μιας πόλης, τόσο ψηλότερα ανεβαίνει στην κατάταξη (με ελάχιστες εξαιρέσεις), ενώ αντίστοιχους πόντους κερδίζει στην περίπτωση που ο πληθυσμός της μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς.
Θετική επίπτωση στην κατάταξη έχει και ο τρόπος λειτουργίας της πόλης, από το κυκλοφοριακό, τη διαχείριση απορριμμάτων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι τους θεσμούς (φορολογία, πολεοδομία, κλπ) με την Αθήνα να υστερεί.
Οι αναλυτές του EIU επισημαίνουν πως οι πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ διατηρούν τα πρωτεία, αλλά η διεθνής κρίση προκαλεί παράπλευρες απώλειες, όπως οι καθυστερήσεις στα σχέδια ανάπλασης περιοχών.
Προς το παρόν, η Νέα Υόρκη (1η στην κατάταξη) και το Λονδίνο (2ο) δείχνουν πως εξακολουθούν να προσελκύουν μεγάλους επενδυτές. Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη τριάδα και συγκεκριμένα για τη Σιγκαπούρη (3η), το Χονγκ Κονγκ (4ο) και το Τόκιο (5ο).
Στην έκθεση αναφέρεται πως για την ανταγωνιστικότητα μιας πόλης το μέγεθος δεν μετράει: Ετσι το Τόκιο των 37 εκατομμυρίων κατοίκων μονομαχεί με τη Ζυρίχη του 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οι οκτώ κατηγορίες που χρησιμοποίησαν οι αναλυτές του EIU είναι η οικονομική δύναμη μιας πόλης (ως φορέας προσέλκυσης επενδύσεων), το φυσικό κεφάλαιο (υποδομές, φορολογία, διακυβέρνηση, εγκληματικότητα, κλπ), η οικονομική ωριμότητα, οι θεσμοί, ο κοινωνικός και πολιτιστικός χαρακτήρας, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ποιότητα του περιβάλλοντος και η διαχείρισή του, καθώς και η εν γένει εικόνα της στην προσέλκυση επενδύσεων, τουριστών, κλπ.